– VM gir skimiljøet et løft

Publisert: 22. desember 2022

Av: Ingvil Snøfugl

Bilde av Atle Kvålsvold og Frode Moen fra Olympiatoppen Midt-Norge

Olympiatoppen kan allerede to år før mesterskapet braker løs konstatere at ski-VM har gitt skimiljøet i Midt Norge ny giv.

– VM er veldig viktig for skimiljøet i Midt Norge. Se bare på hva som skjer med anleggene. Vi får det råeste anlegget i verden. Det har veldig mye å si, sier Frode Moen, avdelingsleder og fagansvarlig mental trening og coaching for Olympiatoppen Midt-Norge.

Systematisk satsning over 5 år

Men det stopper ikke med anleggene. Den sportslige satsningen i Midt-Norge innen nordiske grener har også fått et løft. I 2020 startet Olympiatoppen Midt Norge en satsning fram mot 2025 med både utøver-, trener-, og ikke minst utstyrsfokus. Mange av talentene blir utfordret på hva det betyr å gå «all-inn» med satsningen, mens etablerte utøvere forlenger karrieren for å få med seg VM på hjemmebane.

– Mesterskapet om drøye to år er en enorm inspirasjon for utøverne. De vet det blir stinn brakke og at de har en stor fordel av å gå på hjemmebane, sier Atle Kvålsvoll, som er prosjektleder for prosjekt VM 2025.

Anne Kjersti Kalvå har kommet som et skudd denne sesongen og har VM på hjemmebane som sitt store mål. Foto: Terje Pedersen / NTB

Anne Kjersti Kalvå har kommet som et skudd denne sesongen og har VM på hjemmebane som sitt store mål. Foto: Terje Pedersen / NTB

Går VM-løypene med GPS

Hjemmebanefordelen har Olympiatoppen tenkt å bruke for alt det er verdt. Det gjennomføres jevnlig testløp i VM-anlegget og hver minste detalj med VM-løypene studeres og analyseres. I tillegg øver utøverne på å holde rett fart i de krevende løypene, slik at energien brukes mest mulig effektivt.

– Utøverne går med GPS og vi analyserer testløpene i etterkant for å finne ut om de har riktig fart i forhold til terrenget. Noen treffer med farten, andre ikke. Treningene blir en viktig læringsarena både for utøverne og trenerne, sier Moen.

– Hvor stor er hjemmebanefordelen i nordiske grener?

– Personlig tror jeg den er kjempestor. Utøverne kjenner omgivelsene, radiusen i hoppbakken og hva som skjer i ulike værforhold. De kjenner hver meter i løypene her og vet hvordan de skal gå løypene mest mulig effektivt, sier Moen, som også er opptatt av det mentale:

– Det følelsesmessige er også veldig viktig. Jeg tror utøverne som går på hjemmebane vil kunne utnytte energien fra publikum, og nærmest gå i en transe. Det er vanskelig å overvurdere nok, smiler han.


Jørgen Graabak er en lokal utøver, som satser alt mot VM på hjemmebane.

Johannes Høsflot Klæbo og Jørgen Graabak er etablerte stjerner som over mange år har sett frem mot VM i 2025. Foto: NTB

Bruker videomateriale fra 1997

Olympiatoppen bruker videoklipp fra VM i 1997, som setter utøverne i stand til å føle stemningen og ikke minst publikumsbruset som var den gang. Dette for å forberede dem på hvordan det blir å stå på startstreken eller å sitte øverst i hoppbakken i 2025.

– Utøvere fra Trøndelag og Norge vil ha en fordel under ski-VM i 2025, men samtidig må de tåle forventningene. Det er ikke gitt at det blir norsk storeslem i Granåsen, selv om det akkurat nå ser veldig lovende ut, sier Kristin Mürer Stemland, fungerende VM-sjef.

Som sportssjef er hun opptatt av å skape så like forhold og forutsetninger for å lykkes som mulig.

– Vi kommer til å lage god informasjon om løypene og håper også at vi kan tilby VR-teknologi, som gjør utøverne i stand til å oppleve løypene uten å være til stede. I tillegg vil nok mange utøvere enten flytte hit eller være i Trondheim i perioder for å forberede seg, sier Stemland, som presiserer at alle landslag er velkommen til å legge samlinger til VM-anlegget.

Ringvirkningene fra ski-VM er langt fra begrenset til det sportslige og anleggene. Olympiatoppen jobber systematisk med å tilby de største talentene topp utstyr, treningsrådgiving og fasiliteter. Dette kommer også de nest beste og allmenheten til gode.

Har fått støtte til ny testlab

– Vi har fått utstyrsstøtte som en direkte konsekvens av satsningen vår fram mot 2025. Pengene har vi brukt til en ny testlab med sykkel, løpemølle og rulleskimølle, som både bredde og topp kan bruke. Kombinert og langrenn kjører også treningsøkter her nede. I tillegg har vi fått et nytt styrkerom, sier Kvålsvoll.

Olympiatoppen tror Granåsen blir et sentrum for nordiske grener, som landslag fra hele verden vil besøke. Når hoppbakken og skiløypene blir helt ferdige og private aktører trolig bygger et sportel for overnatting, ligger alt til rette for at Granåsen blir mye brukt framover.

– Granåsen blir også et anlegg for bredden. Det blir trolig fotballhall, håndballhall, klatrevegg og trampolinepark i området. Stadig flere bruker Granåsen som utgangspunkt for turer i marka og anlegget blir veldig viktig for rekrutteringen. Drømmen er at nordiske grener skal bli en integrert del av SFO, avslutter Moen.  

Gyda Westvold Hansen fra VM i 2021

Meritterte Gyda Westvold Hansen bor og trener i Trondheim. Like i nærheten bor også landslagssøstrene Mari og Marte Leinan Lund, som også tok medaljer i VM. Foto: NTB