750 skitalenter kommer til Meråker

Publisert: 10. januar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Skitalenter Meråker

Meråker har de siste åra arrangert både verdenscup, NM og norgescup. Til vinteren står Hovedlandsrennet for tur, et av de største skiarrangementene i Norge.

Man skulle ikke tro det var mulig for ei lita fjellbygd med litt over 2000 fastboende å arrangere store skirenn år etter år. Men det er mulig, og tidligere toppløper og sportslig leder ved Meråker videregående skole Frode Estil har to enkle svar på hvorfor de har lykkes: 

– Dugnadsånden står sterkt i Meråker. Det er en viktig faktor. I tillegg er det stoltheten til bygda. Skolen er viktig for bygda og bygda er viktig for skolen. Arrangementene gir positive ringvirkninger for alle, ikke bare for skimiljøet, sier Estil.

 

Det er mye stolthet i og rundt Meråker videregående skole. Her foran skrytebildene av tidligere idrettsprofiler, som har gått på skolen.

Viktig breddearrangement for hele Norge

Ski-VM møter tre av nøkkelpersonene for Hovedlandsrennet (HL) på Meråker videregående skole. Denne kvelden skal dugnadsgjengen møtes for å planlegge arrangementet. I tillegg til 750 deltakere i langrenn, skal rundt 100 utøvere i kombinert og hopp gjennomføre sine konkurranser i Torsbustaden skisenter og Bumyra skistadion med Skogn IL som arrangør i perioden 24. til 26. februar 2023. Arrangementene er for 15 og 16 åringer og samler utøvere fra hele landet.  

 – Dette er et viktig breddearrangement for skisporten. I år blir det både skicross, sprint og distanserenn i Meråker, sier leder for HL, Elisabeth Aavik.  

– Hvor mange frivillige trenger Meråker for å gjennomføre rennet?

– Det er behov for cirka 150 frivillige. Men det er ikke bare skimiljøet som bidrar. Vi betaler både kor og andre idrettslag for å gjøre en innsats. Slik sett fordeler vi både dugnadsinnsatsen og inntektene på flere. Det er veldig positivt, sier Aavik.

Meråker vgs er en viktig institusjon i fjellbygda og skifamilien håper flere av 15/16 åringene som deltar på Hovedlandsrennet vil komme tilbake til bygda for å gå på skilinja.

Dugnadsgjengen fra langrennsmiljøet består av en kjerne på titalls familier, som kan langrennsarrangement til fingerspissene. Det er de samme folkene som arrangerte norgescup for juniorer i fjor, verdenscup året før og senior-NM i 2019.

– Det har vært veldig mye de siste åra og det har vært artig. Men det blir ingen store arrangement neste år. Da er jeg redd vi sliter ut gjengen vår, smiler hun.

Bilder av langrennsløpere på trening i Grova skisenter.

Rekrutterer ny generasjon frivillige

Dugnadsånden står ikke like sterkt blant yngre mennesker, men i Meråker har de også klart å engasjere den yngre generasjonen. To av dem sitter ved siden av Aavik i kantina på skolen. Martin Aune skal være stadionsjef og jobber som trener ved skolen, mens Rune Kjøsen Talsnes er assisterende leder for arrangementet. Han underviser ved skolen og er doktorgradsstipendiat. Tidligere har Stig Rune Kveen vært sentral i dugnadsgjengen, men han måtte melde pass i år da han er blitt landslagstrener. En annen kjent profil i Meråker og i skimiljøet er Tor Arne Hetland. Han skal være rennleder for HL og har også tidligere bidratt i tilsvarende roller i forbindelse med mange store arrangement i Grova.

– Den renntekniske biten har vi god kontroll på, men vi leier inn folk på tidtakingen. Det er tryggest og har fungert veldig fint tidligere, sier Aavik.

Hvordan er det med overnatting?

– Der må vi både bruke Storlien og Stjørdal. I tillegg til 750 utøvere, kommer det minst dobbelt så mange foreldre og støtteapparat. Det har vi ikke plass til i Meråker, sier hun.

Ski-VM vil bygge stolthet

Om litt over to år skal Trondheim og Granåsen arrangere ski-VM. Da kommer det rundt 700 utøvere til Trondheim. Det er rennteknisk ikke et mye større arrangement enn HL, men den store forskjellen er antall publikum. Målet for VM-organisasjonen er oppimot 300 000 betalende tilskuere. Skientusiastene i Meråker håper arrangementet vil bygge stolthet i Trøndelag.

– Holmenkollen er unik på mange vis, men vi kan skape det samme her. Jeg tror mange vil være stolt over å være trøndere etter ski-VM, sier Rune Kjøsen Talsnes.

Frode Estil er enig med kollegaen sin:

– Folk bør føle at de går glipp av noe, om man ikke er med som frivillig under ski-VM. Det er gjerne forskjellen på by og bygd. Trøndelag er på mange måter ei stor bygd. Vi må dyrke trønderpatriotismen og et anlegg vi virkelig er stolt over. Granåsen bør bli vårt utstillingsvindu, avslutter Estil.