Elever lar seg motivere av ski-VM: –Det er veldig inspirerende når det er så nært

Publisert: 03. januar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Bilde av to skielever ved Meråker vgs

Meråker videregående skole er en av verdens største talentfabrikker for skiløpere. Ski-VM besøkte fjellbygda og møtte elever og trenere som alle ser fram til verdensmesterskapet på hjemmebane.

– Det er veldig inspirerende når det er så nært, sier Mia Mossige, som er elev ved Meråker videregående skole på tredjeåret.

Mens Mia Mossige er fra Meråker og bor hjemme, har Nils Ole Fuglem flyttet hjemmefra for å satse på ski i fjellbygda. Også han ser veldig fram til å oppleve VM på hjemmebane.

Meråker vgs er en viktig institusjon i fjellbygda og skifamilien håper flere av 15/16 åringene som deltar på Hovedlandsrennet vil komme tilbake til bygda for å gå på skilinja.

– Det er veldig motiverende. Jeg håper jeg utvikler meg videre, men tror nok VM om to år blir litt tidlig, sier Fuglem med et smil.

– Men jeg kjenner veldig mange skifolk, og det blir spennende å se om noen av dem klarer å kvalifisere seg, sier han.

Bredden er styrken vår

Fuglem er fra Selbu og flere familiemedlemmer har gått på skigymnaset tidligere. Han stortrives i fjellbygda, som har utviklet topp internasjonale langrennsløpere i fleng. Den mest kjente er Petter Northug. Andre toppløpere med mange internasjonale medaljer som har startet karrieren i Meråker er Frode Estil, Tor-Arne Hetland, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen. Men å avle toppløpere er ikke hovedfokus i hverdagen for idrettsfaglig leder ved skolen.

–   Det er bredden som er styrken vår. Da jeg gikk her var det bare rundt 30 skielever, nå er vi 92. I tillegg har vi tilbud for dem som vil satse videre etter videregående og samtidig studere, sier Frode Estil, som også trekker frem forsknings- og trenerkompetansen ved skolen:

Over 1000 mesterskapsmedaljer

–  Vi har ti langrennstrenere ved skolen. Flere av dem er unge og lovende, mens andre har lang erfaring. Ole Morten Iversen har tidligere vært landslagstrener og er en viktig ressurs for oss. Vi har også tre på huset som har tatt doktorgrad innen faget og bidrar med topp kompetanse innen trening, sier Estil.

Av ren nysgjerrighet: Hvor mange medaljer har tidligere elever ved skolen tatt?

– Jeg vet ikke nøyaktig, men det er over 1000 NM- og VM-medaljer. Det går litt opp og ned dette, men akkurat nå er den største rekrutteringen i byene.  

Vi møter Iversen sammen med skielevene i Grova skisenter. Det er nydelig skiføre og ungdommene skal gjennomføre en knallhard intervalløkt i klassisk stil. Mens elevene puster tungt opp bakkene, heier treneren og gir de presise teknikktips.

Ole Morten Iversen er trener ved Meråker vgs og har tidligere vært landslagstrener i langrenn. Han er ikke i tvil om at skimiljøet i Trøndelag vil få et løft på grunn av ski-VM i 2025.

– Det er ingen kjappe veier til suksess. Elevene må tenke langsiktig og gjøre ting etter læreboka. Vi har store grupper med ungdommer og lager et opplegg både for de som er på toppen av resultatlista og de som er langt ned på lista. Det er ingen plasser i verden det er så stor bredde som her, sier Iversen.

Topp internasjonalt anlegg i Granåsen

Han er ikke i tvil om at ski-VM 2025 vil være positivt for skimiljøet.

– Jeg husker hvordan det var sist. Vi viste skiverdenen et perfekt arrangement og folkefest, som bare Norge klarer å skape i et VM i nordiske grener, sier Iversen.

Han ser også andre positive effekter av et VM på hjemmebane.

– Trondheim og Trøndelag får et topp, internasjonalt anlegg i Granåsen. Slike store løft er vanskelig å få til uten et mesterskap. Det er mye folkehelse i et slikt anlegg, sier den tidligere landslagstreneren, før han tar på seg skiene og heier fram fremtidens kanskje neste store stjerne på langrennshimmelen.