Dramatisk dag for storfavoritten

Publisert: 24. februar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Gyda

Gyda Westvold Hansen gjorde gullkampen mye mer spennende enn nødvendig, da hun hektet skia i en sving og falt i stor fart. Like bak kom Ida Marie Hagen og truet eneren fra Dalsbygda.

Selv på en dag der ikke alt gikk på skinner, vant 20-åringen VM-gull. Motgangen startet allerede på formiddagen i hoppbakken. Svært varierende vindforhold gjorde gjennomføringen krevende og Gyda ble rammet spesielt hardt da hun måtte vente fem minutter før hun fikk hoppe.

Gikk ut i spagaten

Hun taklet imidlertid de vanskelige forholdene på imponerende vis og sikret seg en 20 sekunders ledelse før langrennet. Men også under det fem kilometer lange løpet møtte hun motgang. Cirka halvveis hektet hun skia i løssnøen i en sving, gikk rett ut i spagaten og på trynet.

Jeg tenkte at det går til helvete. Det måtte skje i dag, sier hun og forteller at hun ikke har falt siden hun var 14 år gammel til NRK.

Heldigvis brakk hun ikke staver og ski, og kom seg raskt opp på beina igjen. Hun var litt preget etter fallet og like bak kom Ida Marie Hagen stadig nærmere. Men Gyda klarte å holde hodet kaldt og sikret seg gullet med god margin. Det var en lettet og rørt gullvinner som møtte NRK etter løpet.  

Nå er jeg veldig, veldig glad. Alle valgene jeg har gjort det siste året, har vært rettet mot denne dagen, sier hun.

Fikk ros av Johaug

Dagsbygd-jenta er kusinen til Therese Johaug, som stod på tribunen og heiet fram kombinerttalent.

Det var veldig spennende og nervepirrende. Det er uvant å stå på tribunen og se på renn. Gyda har hevet seg veldig på langrennsbiten. Hun kunne fort blitt veldig stresset og stiv etter fallet. Men hun taklet det på en fantastisk måte, sier Therese Johaug til NRK.

Gyda Westvold Hansen ble tidenes første kvinnelige verdensmester i kombinert i 2021 og gjentar nå suksessen i Planica. Hun har gått på Heimdal videregående skole og trener og bor i Trondheim. Selv om kvinnene ennå ikke får delta i OL, blir hun fulgt opp tett av Olympiatoppen Midt-Norge.

Sølvvinner Nathalie Armbruster fra Tyskland (t.v.), gullvinner Gyda Westvold Hansen fra Norge og bronsevinner Haruka Kasai fra Japan jubler etter kombinert 5 km langrenn for kvinner under ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sølvvinner Nathalie Armbruster fra Tyskland (t.v.), gullvinner Gyda Westvold Hansen fra Norge og bronsevinner Haruka Kasai fra Japan jubler etter kombinert 5 km langrenn for kvinner under ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB

Står på barrikadene utenfor løypa

Jeg vil takke spesielt treneren min Thomas, men også kombinertlandslaget og Olympiatoppen som følger meg opp tett, selv om vi ikke er en OL-gren, sier Gyda til NRK.

20-åringen er en pioner i kombinert på lik linje med hopperen Maren Lundby. Hun står på barrikadene og kjemper for kombinertsporten. For kombinertjentene får ennå ikke konkurrere på lik linje med gutta i VM og får ikke delta overhode i OL. De tilbys færre konkurranser i mesterskap og dette er noe kombinertlandslaget, både jentene og guttene, kjemper hardt for å endre. I en kort telefonsamtale på vei fra dopingkontrollen til pressekonferansen tar Gyda seg tid til å snakke med ski-VM 2025.

Åge Skinstad sammen med faren til Gyda på langrennsstadion i Planica. Her kan dere også se Gyda sammen med TV2. Begge bildene er tatt av VM-organisasjonen, som er på plass i VM-byen.

Åge Skinstad sammen med faren til Gyda på langrennsstadion i Planica. Her kan dere også se Gyda sammen med TV2. Begge bildene er tatt av VM-organisasjonen, som er på plass i VM-byen.

Håper på likestilling under ski-VM 2025

– Det har vært en dag fylt med mye nerver. Jeg var ekstremt lettet etter hopprennet, så klarte jeg å kløne det litt til i langrennssporet. Men jeg er veldig fornøyd med at det holdt helt inn, sier hun til ski-VM 2025.

Gyda sesongåpnet med seier på Beitostølen og det gjorde hun med «skjegg», for å uttrykke sin misnøyde med at kombinertkvinnene ikke får delta i OL. Hun innrømmer ovenfor ski-VM 2025 at hun synes det er krevende å stå i denne kampen.

Hvordan føles det å måtte kjempe for å få konkurrere på lik linje med gutta?
Det er krevende. Det innrømmer jeg.  

Hun forteller at hun kjemper for balansert likestilling i sporten. Det betyr to individuelle konkurranser, pluss mix konkurranse under mesterskap. I dag har de bare en individuell konkurranse. VM-sjef Åge Skinstad forteller at ski-VM 2025 er nokså sikker på at FIS vil vedta programmet som nå ligger inne, noe som innebærer en ekstra øvelse for kombinertkvinnene.

Vi har fått gode signal på at vår søknad vil bli innvilget på vårmøtet til FIS. Dette er viktig for likestillingen og idretten, og helt i trå med VM-organisasjonens verdier og målsettinger, sier Åge Skinstad.

Jenta fra Dalsbygda er like tøff i sporet som utenfor, og drømmer allerede nå om ny suksess på hjemmebane i 2025.

Målet er å være i mitt livs form under ski-VM i Trondheim, sier Gyda Westvold Hansen.