– En ting kan vi gjøre bedre

Publisert: 25. februar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Klæbo

Sportsorganisasjonen til ski-VM er nå på vei hjem fra Planica med masse lærdom i bagasjen. De har latt seg imponere av mesterskapet, men også sett at det er minst en ting vi kan gjøre mye bedre.

Så langt har det vært lite publikum i Planica. Det kan vi gjøre mye bedre. Vi skal sørge for at vi får så mye publikum som vi ønsker, sier langrennssjef for ski-VM 2025, Daniel Myrmæl Helgestad.

Vi møter tre av kjernepersonene i sportsorganisasjonen til ski-VM, som nå har vært i Planica over fem dager. Det er lederen for langrenn, Daniel Myrmæl Helgestad, assisterende hoppsjef, Roald Olsen, og medisinsk ansvarlig, Jon Olaf Drogset. Drogset ser en annen åpenbar ting som Trondheim kan skille seg ut i positiv retning.

Vi må opp på VM-nivå

Vi har kort avstand til St. Olavs hospital. I Planica er det ti mil til nærmeste universitetssykehus. De har satt opp et enkelt militærsykehus på arenaen. Det kan vi gjøre bedre, sier Drogset.

Sportsorganiasjonen har deltatt på jurymøter, møtt ledere for de ulike fagområdene, studert den tekniske gjennomføringen av konkurransene og ikke minst sett på stadion, pressesenter, nasjonsområder og løypetraseer. Flere læringspunkter er notert og tas med hjem til det videre arbeidet.

Jeg har fått bekreftet at vi gjennomfører hopprennene våre godt teknisk sett, men at vi må opp et knepp på VM-nivå. Det er stor forskjell på et verdenscuparrangement og et VM, erkjenner Roald Olsen.

Imponert over arenaen i Planica

Han forteller også at oppsettet for pressesenteret, kommentatorbokser og skiftebygget til utøverne var imponerende og at det gjenstår en stor jobb i Trondheim for å komme opp på det nivået. Det er også noen utfordringer i forhold høydeforskjellene i og rundt Granåsen.

I Planica er det flatt og da er det enkelt å legge til rette for god logistikk for utøvere, støtteapparat og presse. I Granåsen er det bratt, noe som byr på noen utfordringer, sier Daniel, og tenker da spesielt på plassering av smøreboder og trailere.

Jeg er ikke skremt. Dette skal vi få til. Vi er godt rigget for å arrangere et mesterskap og jeg er glad vi har så mange dyktige og flinke folk i organisasjonen, sier han med et smil.

Sportsorganisasjonen i ski-VM sammen med kulturminister Anette Trettebergstuen

Sportsorganisasjonen sammen med kulturminister Anette Trettebergstuen i VM i Planica.

Samarbeid blir avgjørende

De ser alle nytten av å bli kjent med hverandre og samarbeide på tvers av gren og fagområder.

Det er viktig at vi ikke glemmer at det skal være mulig å kjøre ut med skuter og hente publikum i marka på kort varsel. Dette må tas med i planleggingen, sier han.

De ni personene fra sportsorganisasjonen byttes i dag ut med ei ny gruppe fra VM-organisasjonen. Ned kommer markedssjefen og salgssjefen for mesterskapet, i tillegg til flere personer fra Trondheim kommune, Midtbyen Management og Falun 2027. De skal delta på workshops og studere mesterskapet fra et annen perspektiv enn sportsorganisasjonen.

Slovenerne er veldig gjestfrie

Det er veldig flott natur rundt stadionområdet og været har vært helt fantastisk. Vi har hatt en veldig fin tur, både sosialt og faglig, sier Roald.

Daniel har latt seg imponere av hvor flinke arrangørene har vært med stadionområdet.

Stadion er veldig, veldig fin rent visuelt. Her er det ingen jernstenger å se. Vi snakker ikke en banner, men flere tusen kvadrat med bannere for å få ting til å se fint ut. Det imponerer meg. Jeg vet hvor mye jobb og penger dette krever, sier Daniel.

De skryter også av VM-organisasjonen og alle de frivillige, som har vært veldig hyggelige og gjestfrie.

Slovenerne er veldig hyggelige og imøtekommende. Selv om de sliter litt språklig sett, går de gjerne en kilometer sammen med oss for å vise oss ting. Det er veldig, veldig hyggelig. Her har vi mye å lære. Alle som jobber for oss må skjønne at gjestfrihet er superviktig, avslutter trioen som gleder seg til det videre arbeidet på veien mot ski-VM i Trondheim om to år.