Nydelige dronebilder fra Granåsen

Publisert: 21. februar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Første hopp i Granåsen, Eirin Kvandal. Foto

Om få dager svever verdens beste hoppere i Planica. Her ser dere en fantastisk dronevideo fra åpningen av Granåsen – hoppbakker i verdensklasse. Vi gleder oss allerede til ski-VM i Trondheim.   

Det er veldig stas å kunne tilby verdenseliten helt nye bakker av topp internasjonal standard. De nye bakkene i Granåsen vil gi hopp- og kombinertmiljøet i Norge et løft. Vi tror også veldig mange av de beste hopperne internasjonalt vil komme til Trondheim for å trene, sier VM-sjef, Åge Skinstad.

Et steinkast unna hoppbakkene i Granåsen holder Olympiatoppen Midt-Norge til. De er ikke i tvil om at det nye anlegget betyr mye for mange.

Starten på en ny æra

 Det er helt fantastisk. Dette er starten på en ny æra i Granåsen for både hoppere, kombinertløpere, langrennsløpere og folk flest. Jeg var her når bakkene stod nye i 1990-91. Den gangen og i årene som kom, var anlegget her det mest brukte anlegget i hele verden. Nå blir det slik igjen. Dette blir det beste anlegget i verden og et av de mest kompakte anleggene for skiidrett, sier daglig leder for Olympiatoppen Midt-Norge, Frode Moen.  

Om få dager braker ski-VM i Planica løs. Dette er det siste mesterskapet før Trondheim 2025 tar over stafettpinnen. VM-organisasjonen er til stede med totalt 30 personen i løpet av mesterskapet. De ønsker å lære mest mulig om den tekniske gjennomføringen av mesterskapet, men også om frivillige, anleggene, logistikk, seremonier og bærekraftstiltak.

VM-sjef Åge Skinstad møter mange dyktige folk når han er i Planica. Her er han sammen med Alexander Stöckl, landslagstrener i hopp for Norge.

VM-sjef Åge Skinstad møter mange dyktige folk når han er i Planica. Her er han sammen med Alexander Stöckl, landslagstrener i hopp for Norge.

Skiinteressen er kjempestor

Vi trenger oppdatert informasjon og kunnskap om hvordan et mesterskap gjennomføres. Det er stadig nye krav og forventninger til gjennomføringen av store arrangement, sier VM-sjefen.

Et annet spenningsmoment i Planica er publikum og om de evner å skape folkefest. Dette er kanskje noe av det viktigste for VM-organisasjonen i Trondheim å lykkes med. Ski-VM 2025 skal være et mesterskap for alle.

Skiinteressen i Norge er kjempestor, så jeg er helt sikker på at det blir masse folk i Granåsen, sier Skinstad.

I Planica ligger det an til mange norske medaljer. Johannes Høsflot Klæbo vil være favoritt på alle distansene han stiller opp i. På kvinnesiden har Norge også et sterkt lag, men her for de sterk konkurranse fra svenskene med løpere som Ebba Andersson, Frida Karlsson og Jonna Sundling.

Forventer mange medaljer

I hopp er det kanskje mest spenning rundt hvem som tar de gjeveste medaljene. Halvor Egner Granerud leder verdenscupen og er klar favoritt. Han har gode utfordrere fra flere nasjoner som Polen, Slovenia og Østerrike. Anna Odine Strøm har hatt en god sesong og ligger på tredjeplass i verdenscupen. Under VM er det også her skarpest konkurranse fra Slovenia, Tyskland og Østerrike.

Kombinert har tidligere også vært preget av veldig gode norske prestasjoner. I år har både Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak slitt med sykdom. Riiber er uansett favoritt sammen med verdenscupleder Johannes Lamparter fra Østerrike. På kvinnesiden er Norge dominerende med eneren Gyda Westvold Hansen.

Det er i hoppbakkene det blir mest trøkk under VM i Planica. Hoppinteressen i Slovenia er stor og arrangørene har aldri vært i tvil om at disse billettene vil bli revet bort. På langrennsstadion er det derimot mer spenning rundt hvor stor publikumsinteressen blir.