Hvorfor er nordmenn så gode på ski?

Publisert: 04. mars 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Elsker treski

De norske utøverne dominerer i skisporet. Hvorfor er det slik? Det lærte elevene ved Meldal barneskole noe om, da de nylig fikk besøk av skimaker Thomas Aslaksby. Høydepunktet var likevel å leike på treski.

Det er rundt 7000 år siden folk begynte å gå på ski. Men den gangen var det ikke for å leike eller trene. De brukte skiene på jakt. Dette skjedde i de nordlige områdene av Norge, Sverige, Finland og Russland. Den dag i dag er det nettopp disse nasjonene som hevder seg best i langrenn.

Ski er et av de eldste redskapene for å transportere oss selv, det og båten. Dette har kanskje ikke kommet godt nok fram i formidling av skihistorie, hvor viktig skiene har vært i dagliglivet. Fokuset har vært mest på sporten og polarhelter, sier Aslaksby.

Her ser elever fra Meldal på gammeldagse treski med feller.

Her ser elever fra Meldal på gammeldagse treski med feller.

Og det er nettopp sporten, som får mest oppmerksomhet spesielt i disse dager. Det arrangeres ski-VM i nordiske grener i Planica og om to år braker det løs i Trondheim. Men i den lille bygda Meldal i Trøndelag, er oppmerksomheten rettet mot treski og skihistorie.

Skisporten utvikler seg

Aslaksby viser fram treski med fine utskjæringer, lange og brede ski, og ikke minst ski med hesteskinn under. Det er spennende for barna å se og føle skiene, men mest av alt gleder de seg til å prøve å gå på treski.

 Det som kanskje er mest spesielt for Norge, er den sterke skitradisjonen. Vi har et landskap og et terreng, som har gjort oss avhengig av ski langt opp i vår tid. Norge har også vært veldig dyktig på å foredle skisporten og skikulturen, og gitt den nye retninger, sier skimakeren.

Rindal skimuseum drar i disse dager rundt på skoler i Rindal, Meldal, Orkanger og Lensvik for å lære skolebarn mer om norsk skihistorie. Med på turen er også 50 par treski, som barna får prøve. Like ved skolen i Meldal tar barna på seg skiene og går mot et stort åpent område like nedenfor en nedlagt hoppbakke.

Låner ut 50 par treski

Her leker de med ski på beina, hopper, svinger og faller.  

Her leker de med ski på beina, hopper, svinger og faller.

– Hvordan var det å gå på treski?

 Det var kjempeartig. De fungerer bedre i løssnøen enn vanlige ski. Jeg har lyst til å ta de med hjem, smiler Ingebrigt.

Noen jenter sier seg enig med kassekammeraten, men har en innvending mot skiene:

 De glir ikke så veldig godt, sier Elise.
 Det var artig å skli ned bakkene, sier Johanne.

Denne vintersesongen er sju skoler plukket ut for å delta på treskisatsningen. Til neste år håper skimuseet å involvere enda flere.

Det er en ting å snakke om ski- og skimakerhistorie til barna. Men det er noe helt annet når barna selv får ta på treski og prøve hvordan det kjennes ut. Da når man fram med formidlingen på en helt annen måte, sier Berit Kvam, museumspedagog ved Rindal skimuseum

Den norske skisporten ønsker å vise seg fram fra sin beste side under ski-VM i Trondheim om to år. Slik sett passer denne satsningen veldig godt?

 Ja, helt klart. Skisporten hviler på tradisjonen med treski. Alt henger sammen, avslutter museumspedagogen.