Ski-VM 2025 blir første nordiske fluorfrie mesterskap

Publisert: 23. mars 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Slik blir nye Granåsen

Ski-VM i Trondheim vil bli gjennomført uten fluor under skiene til løperne. VM-sjef Åge Skinstad berømmer beslutningen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) og mener dette er et viktig skritt mot en mer bærekraftig skiidrett.

Ski-VM i Trondheim blir det første nordiske mesterskapet uten fluor. Det er vi glade for og passer veldig godt med vårt mål om å være tidenes mest bærekraftige ski-VM i 2025, sier VM-sjef, Åge Skinstad.

Det totale fluorforbudet som innføres fra skisesongen 2023/2024, vil omfatte alle former for fluor og gjelder alle grener og konkurransenivåer i både FIS og IBU (skiskyting). Allerede i 2020 innførte EU et forbud mot langkjedede fluorforbindelser i konsentrasjoner over 25 ppm (partikler per million), fordi disse utgjør en risiko for helse og miljø. Grunnen til at skiidretten ikke har innført totalforbud før nå, er fordi testmetodene ikke har vært gode nok.

Skanner utøvernes ski for fluor

Under verdenscupen i Falun forrige helg, ble det videreutviklede testapparatet prøvekjørt og da fungerte det bra. Fluorforbudet skal håndheves blant annet med å skanne utøvernes ski for fluor med et håndholdt testapparat.

Alle skirenn blir fluorfrie fra og med neste skisesong. Her et blide fra starten av Vasaloppet. Foto: Ulf PalmTT / NTB

Alle skirenn blir fluorfrie fra og med neste skisesong. Her et blide fra starten av Vasaloppet. Foto: Ulf PalmTT / NTB

Vi er veldig glade for å kunne implementere fluorforbundet i våre konkurranser. Dette er et viktig skritt for integriteten til våre konkurranser og minimerer de negative effektene på helse og miljø, sier Roman Kumpost, visepresident i FIS.

Les saken FIS har skrevet om fluorforbud

Ski-VM 2025 jobber aktivt med bærekraft både oppimot det sosiale-, økonomiske- og miljømessige aspektet av bærekraft. VM-organisasjonen har allerede besluttet av jenter og gutter skal ha like premiepenger i mesterskapet. Det jobbes også mot å inkludere en ekstra individuell øvelse for kombinertkvinnene og inkludere en VM-øvelse i paralangrenn inn i VM-programmet. Alle disse nyskapende tiltakene skal tas stilling til av FIS Council i slutten av mai.  

Vil måle bærekraftstiltak

Vi jobber bevisst med bærekraft og kommer til å måle effekten av de tiltakene vi gjennomfører. Sosial bærekraft er viktig for oss, på lik linje med klima og miljø. Inkludering, mangfold og likestilling er stikkord i dette arbeidet, og det gjelder ikke bare for utøvere og støtteapparat, men også oppimot vår egen organisasjon og våre frivillige, sier Skinstad.  

Les mer om bærekraftsmålene til ski-VM