Elever forventer plastsmart ski-VM

Publisert: 23. august 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Fra venstre Katja Kulsetås, Nora Riise Fjærtoft og
Selma Kjøpsnes.

Elever har kommet med mange gode ideer rundt hvordan Ski-VM 2025 kan redusere plastbruken under arrangementet. De forventer samtidig at VM-organisasjonen leverer, ikke bare snakker om bærekraft.

– Det er interessant å diskutere og vi har mange gode ideer. Jeg håper at ski-VM tar dette videre, at noe av dette blir virkelighet i forbindelse med ski-VM. Det er veldig lett med slikt arbeid at det blir mange fine Power Pointer, sier Emil Leroyer, elev ved Heimdal videregående skole.

Ola Rønning ledet workshopen med elevene fra Heimdal videregående skole og ba om ideer til hvordan mesterskapet kan redusere plastbruken i forbindelse med arrangementet. Ski-VM 2025 har fått støtte fra Trøndelag fylkeskommune, som skal brukes til å redusere plastbruken på tiårets største idrettsarrangement. I forbindelse med tildelingen rett før sommeren, sa Fylkeskommunen følgende om hvorfor de ønsker å støtte VM-organisasjonen i bærekraftarbeidet:

Fikk støtte fra Fylkeskommunen

– Vi ønsker å bidra til at ski-VM når sine ambisiøse bærekraftmål gjennom redusert bruk av plast under arrangementet. Det er også viktig at den plasten som vil bli brukt, blir håndtert på en god måte, sier arrangementskoordinator hos Trøndelag Fylkeskommune, Per Lund.

Elever fra Heimdal videregående skole deltok på en workshop i regi av ski-VM. De kom med innspill til hvordan arrangementet skal bli mest mulig plastsmart.

Elevene kom med mange gode ideer, som kan bidra til å redusere plastbruken. Her er noen av dem:

  • Startnummer laget av resirkulert plast og at utøverne bruker det samme startnummeret gjennom hele mesterskapet.
  • VM-app som tilbyr digitale billetter og akkrediteringer.
  • Panteordninger for kopper og metallemballasje.
  • Selge VM-metallkopper til publikum, som kan brukes gjennom hele mesterskapet og i ettertid.

Les også: Ski-VM blir plastsmart

Blir rammet av klimaendringer

Elevene som deltok, var idrettselever og flere av dem satser på langrenn. De føler at klima og miljø er et tema, som er nærmere og mer relevant enn på lenge.

– Langrenn er en av de idrettene som blir mest preget av global oppvarming. Vi er veldig avhengig av klima, om vi skal fortsette å holde på med sporten, sier Nora Rise Fjærtoft.

Jentene er skjønt enige om at det er viktig å debattere og gjøre noe med plastbruken i idretten.

– Vi bruker Granåsen mye til trening, og det er litt dumt om det blir forsøplet. Vi må ta vare på naturen, sier Selma Kjøpsnes.

Lærerne ser at elevene er engasjerte og setter pris på at de blir involverte i slike viktige prosesser.

Heimdal videregående skole, Fylkeskommunen og Ski-VM 2025 drar nytte av felles engasjement for bærekraftige idrettsarrangement. Her smiler de bredt etter workshopen i Granåsen. Fra venstre Anne Marit Steinshamn, Maj Helen Nymoen (begge lærere), Ola Rønning (Ski-VM) og Terje Lund (Fylkeskommunen).

Ski-VM lover å levere

– Det virker som det er en problemstilling som treffer og som de kjenner seg igjen i, sier lærer ved Heimdal videregående skole, Maj Helen Nymoen, før hun fortsetter:

– Vi håper å dra nytte av at det skal være et arrangement her i 2025. Vi regner med at flere av ungdommene blir med som frivillig, kanskje noen som aktive utøvere eller i løypepatruljen under mesterskapet. Vi håper å samarbeide på mange ulike måter i tiden framover. Vi vil gjerne være med og bidra, sier hun.

Ola Rønning var veldig fornøyd med workshopen og synes elevene var utrolig kreative og engasjerte.

– Dette var veldig gøy. Det er flere ideer her vi vil ta med oss i det videre arbeidet. Vi skal levere, ikke bare snakke. Det er helt klart intensjonen, smiler Ski-VM 2025 sin bærekraftsansvarlige, Ola Rønning.