Rekordstor interesse for Toppidrettsveka

Publisert: 09. august 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Aure 20210826. Maja Dahlqvist avgjorde finalen på sprinten i spurten under Toppidrettsveka. Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB

Interessen for Toppidrettsveka blant norske og internasjonale skistjerner er rekordstor. Mange ønsker å trene og konkurrere i VM-løypene, noe Daniel Myrmæl Helgestad synes er superpositivt.

Toppidrettsveka arrangeres i år for 19. gang og er et godt etablert arrangement som etter noen år med pandemi igjen opplever enorm interesse. NRK-sendingene fra Toppidrettsveka har i snitt 1,1 til 1,5 millioner seere, noe som er høyere enn mange verdenscuprenn i langrenn om vinteren. Nå merker Toppidrettsveka i tillegg en VM-effekt.

Alle vil trene i VM-løypene

– Toppidrettsveka og ski-VM samarbeider tett. Vi merker en stor interesse for å komme til Granåsen for å trene og konkurrere. Både det norske, italienske, franske og finske landslaget legger samlinger til Granåsen. Det er mye på grunn av VM. Det er kjempeartig og gir skimiljøet et kjempeløft, sier Daniel Myrmæl Helgestad, leder for Toppidrettsveka og langrennsjef under Ski-VM 2025.

Klæbo, Northug og Pellegrino duell

Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Weng og resten av det norske landslaget deltar på Toppidrettsveka. Det gjør også sterke svenske utøvere som Maja Dahlqvist, William Poromaa og Edvin Anger. Det finske landslaget med Ivo Niskanen i spissen deltar, det samme gjør utøvere fra de franske- og italienske landslagene med profiler som Federico Pellegrino og Richard Jouve. Prikken over i-en blir at Petter Northug også deltar på alle distanser under årets kanskje mest spennende rulleskirenn.

Programmet for Toppidrettsveka er variert, så det kan likegodt være en sprinter som en distanseløper som vinner.

– Det er lagt opp slik at vi har et langløp, en sprint, en fellesstart og en jaktstart. Vi ønsker at alle skal få mulighet til å vise seg fram under Toppidrettsveka. Målet er at konkurransene skal være krevende og artige for utøverne, og spennende for publikum. Det har vært både sprintere og distanseløpere som har vunnet Toppidrettsveka sammenlagt, sier Helgestad.

Inviterer til VM-test 

VM-sjef Åge Skinstad blir opprømt og glad når han får høre at mange av de største stjernene allerede halvannet år før mesterskapet viser stor interesse for VM-løypene og VM-byen.

– Det er veldig positivt at internasjonale løpere, trenere og støtteapparat vil komme til Granåsen og Trondheim. Toppidrettsveka er også attraktiv for norske løpere. VM-uttaket er langt fra klart og det er mange ambisiøse utøvere som vil vise seg fram, sier Skinstad.

Toppidrettsveka er et selvstendig arrangement, men siden to av arrangementsdagene er i Granåsen, er det naturlig at VM-selskapet er tett koblet på. De arrangerer en VM-test for alle løpeglade trøndere på lørdag 19. august i Granåsen, i tillegg til et artig barnearrangement i regi av Barnas Mini-VM. Det blir hinderløyper, sykling og mulighet til å oppleve hoppbakken fra toppen. Alt for å skape engasjement og publikum rundt Toppidrettsveka.

– En av VM sine viktigste oppgaver er å skape engasjement og økt rekruttering til skisporten. Vi håper derfor å bidra til at det blir god stemning rundt Toppidrettsveka, sier operasjonell leder og sportssjef i Ski-VM 2025, Kristin Mürer Stemland.  


Trondheim  20190824.
Johannes Høsflot Klæbo gikk inn til andreplass i herreklassen i Toppidrettsveka lørdag
Foto: Kristian Thorsen/Toppidrettsveka / NTB

Johannes Høsflot Klæbo gikk bare to konkurranser under Toppidrettsveka i fjor. Nå stiller han til start for å kjempe om sammenlagtseieren. Foto: Kristian Thorsen/Toppidrettsveka/NTB

Toppidrettsveka arrangeres 16. til 19. august og starter på Hitra med 54 kilometer fellesstart. Her stiller Ski Classics spesialister som Petter Northug og Astrid Øyre Slind på start. Rulleskisirkuset fortsetter på Aure med sprint, hvor mange helt sikkert ser fram til å se Johannes Høsflot Klæbo briljere. På fredag 18. august forflytter skieliten seg til Granåsen. Der blir det først skiathlon, før det hele avsluttes på lørdag med jaktstart. Alle løpene går på ettermiddag/kveld for å få flest mulig tv-seere og publikum.

– Løypene i Granåsen blir tilnærmet lik de løypene utøverne skal gå under VM på ski i 2025. Det er selvfølgelig kjempeinteressant for utøverne å teste VM-løypene. Vi har også lagt det opp slik at landslagene bruker de samme fasilitetene som under VM. Dermed blir både utøvere, støtteapparat og trenere kjent med byen og VM-arenaen. Det har vi fått mange positive tilbakemeldinger på. Vi gleder oss skikkelig til det braker løs, sier Helgestad.

Daniel Myrmæl Helgestad er strålende fornøyd med at hele verdenseliten deltar på Toppidrettsveka. Foto: Amanda Sotberg