Northug satser alt på ett kort

Publisert: 23. november 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Even Northug_mindre

Even Northug (28) har et mål før verdenscupen braker løs: Å imponere under prøve-VM i Granåsen.

Ski-VM 2025 møtte ham under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen. Da var han et stort smil.

– Jeg ser fram til verdenscupen i Granåsen. Det blir en viktig test for meg og VM-arrangøren. Deretter har jeg litt over et år på å visualisere og se for meg hvordan det blir under VM-sprinten. Jeg kommer til å benytte meg maksimalt av hjemmebanefordelen, smiler Even Northug med et glimt i øyet.

Kjøp billetter til prøve-VM

Northug imponerte sist sesong med flere toppresultater og kom på en sterk tredjeplass i sprintverdenscupen sammenlagt. Det var ikke noen tvil om at lillebroren til Petter hadde trent godt og tatt store steg både teknisk og utholdenhetsmessig. Før årets sesong har han hatt ett hovedfokus, nemlig å forbedre utholdenheten.

Even Northug fremstår som veldig fokusert og selvsikker før verdenscupen braker løs i Ruka kommende helg.  
Foto: Geir Olsen / NTB

Har savnet Johannes på laget

– Mitt største forbedringspotensial er kapasiteten. Jeg har jobbet mye med å bli sterkere i hele kroppen gjennom mengdetrening og terskeltrening. Jeg har også løpt mye for å få en bra motor, forteller han.

Han er overbevist om at treningen vil gi resultater.

– Jeg føler at jeg har tatt steg. Jeg fikk gode resultater i fjor. Jeg har et ekstra gir i finaler, sier han.

Under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen leverte sprintspesialisten en solid innsats og kom på tredjeplass, kun slått av Erik Valnes og Ansgar Evensen. Førstkommende helg møter de verdenseliten i Ruka og den store stjernen Johannes Høsflot Klæbo er på plass. Even Northug har savnet byåsenløperen på landslaget.

Les alt om World Cup i Granåsen

– Vi har en veldig sterk treningsgruppe og det merkes at den beste er bort. Skulle gjerne hatt ham med. Men vi er et godt lag uansett. Jeg er ikke redd for at treningskvaliteten har gått ned. Det er mange som er kvass. Det er det, sier han.

Even Northug foran Richard Jouve FRA, Sivert Wiig (t.h) og Pål Golberg (t.v) i semifinale 2 under sprinten på Beitostølen. I finalen kom Northug på 3. plass. Foto: Geir Olsen / NTB

– Bør komme til Granåsen

Løpene i Finland blir kun brukt som en oppkjøring til sesongens store mål: Prøve-VM i Trondheim 15.-17. desember. Den fokuserte og selvsikre 28-åringen fra Mosvik tror han har gode sjanser til å hevde seg både under verdenscupen inneværende sesong, men ikke minst under VM på hjemmebane.

– Jeg tenker mye på VM på hjemmebane. I mitt eget hode er jeg god nok til å gå for Norge. Jeg vet det blir tøft om plassene på laget. Men tankene mine går mot VM-sprinten. Er det folk som er bedre enn meg, så skal de få gå. Men jeg ser på meg selv som en som skal gå under Ski-VM i Trondheim, sier han.

Nå ser han frem til å få testet VM-løypene i Granåsen.

–Prøve-VM blir det store høydepunktet i vinter. Jeg gleder meg til å prøve VM-løypene og se hva Trondheim har å by på, sier han.

–Er formen bra?

– Formen er stigende. Jeg regner med at når jeg kommer til verdenscupen i Trondheim, så er den på topp.

– Hva vil du si til publikum?

– De bør komme seg til Granåsen. Der blir det fullt kjør, smiler han.