– Et vellykket prøve-VM

Publisert: 18. desember 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Publikum-prøve-VM

Operativ leder og sportssjef Kristin Mürer Stemland er godt fornøyd med gjennomføringen av prøve-VM i Granåsen.

Etter tre dager med skirenn i Granåsen med vekslende vær og føre er hennes oppsummering klar: -Rent teknisk gikk det bra, løypene fungerte godt, arenaen fungerte godt og alle utøverne er fornøyde, sier Stemland. Dette er det første store arrangementet VM-organisasjonen har gjennomført, og vi ser at vi har noen forbedringspunkter. Dem skal vi lære av. Men vi har gjennomført gode skirenn der de beste vant, føyer hun til.

Slik så det ut i Granåsen på fredag. Lørdag var det også mye folk, mens på søndag var det glissent på tribunen i Granåsen. Foto: FotoKnoff

Håper på flere i 2025

– Er dere fornøyd med publikums-oppslutningen?

– På fredag var det stappfullt på tribunene, mens de dårlige værmeldingene nok holdt mange hjemme lørdag. Søndag kunne vi ha tenkt oss flere trønderpublikummere på plass. Da solgte vi bare om lag 900 billetter, svarer hun. Det kan jo være både sykdom og julestria som er forklaringen. Men vi må ha mer publikum til VM.

–Det er et stykke opp til 220.000 solgte billetter som er ambisjonen for 2025?

– Det er det som er et normalt billettsalg for ski-VM. Da har vi jo ti dager og flere arrangement. Men vi ser at vi trenger å jobbe mer med synlighet fremover mot 2025.

Calle Halfvarsson møtte de frivillige etter søndagens løp og var veldig godt fornøyd med opplevelsene han fikk med seg i Granåsen. Svensken slo til med en sterk fjerdeplass på 10 kilometer intervallstart.

Ros til frivillige

Hun kan ikke få fullrost de 500 frivillige som har stått på både før, under og noen også etter helgas arrangement.

– Uten den røde arme av frivillige hadde vi ikke greid å gjennomføre dette. Det har vært folk overalt. Alle har vært blide og fornøyde, sier hun.

Stemland synes også publikumsområdet, den såkalte fan zone, har fungert godt. Her har det vært matservering, aktiviteter for barn og underholdning. Noen har etterlyst et publikumstelt – det kommer til VM, lover hun.

Henrik Dønnestad roste løypene i Granåsen. – Skulle jeg designet en løype selv, ville den bli omtrent som løypene i Granåsen. De er helt topp, sa han.

Tyske Victoria Carl tok sin første seier i verdenscupen noen sinne i Granåsen. – Det er helt utrolig. Jeg har faktisk ingen ord akkurat nå, sa hun etter målgang.

Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg tok de to første plassene under søndagens 10 kilometer. På tredjeplass overrasket Henrik Dønnestad med sin første pallplassering i verdenscup.

Trippel-triumf

Også Trondheims egen Johannes Høsflot Klæbo kan oppsummere prøve-VM som en suksess, etter å ha vunnet alle de tre distansene på herresiden. Han startet 10-kilometeren i klassisk stil med å ligge litt bak Pål Golberg på de første passeringene, men gikk i mål som suveren vinner. Bare Calle Halfvarsson på fjerdeplass blandet seg inn blant alle nordmennene på de øverste plassene på resultatlista. På de tre pallplassene var det bare norske farger med Goldberg og Henrik Dønnestad på plassene etter suverene Klæbo. Etter denne helga leder han også verdenscupen sammenlagt.

–Det ble en perfekt avslutning av helga. Nå er det jul, sa Klæbo da løpet var over.

På kvinnenes 10 kilometer gikk tyske Victoria Carl overraskende til topps. De norske kvinnene hadde en skuffende dag, med Astrid Øyre Slind som beste kvinne på sjetteplass. Den tyske seieren var populær og hele kvinnelandslaget med støtteapparat løftet Carl på gullstol til full jubel etter premieseremonien.

– Det er helt utrolig. Jeg har faktisk ingen ord akkurat nå. Jeg trenger litt mer tid, men det var et veldig godt løp for min del i dag og jeg hadde utrolig gode ski, sa Carl til Ski-VM 2025 etter løpet.

Ella på tre måneder sover i vogna, uvitende om at hun er aller yngste medlem av Johannes Høsflot Klæbo fanclub. Mamma Eirin Slupphaug fra Hitra er også stor fan.

Gir til barnekreftavdelingen

Fansen til Johannes Høsflot Klæbo – Team Klæbo – var tallrikt til stede på tribunen helt fra tidlig på dagen. Ella, den yngste på tre måneder sov søtt i barnevogna, mens mamma Eirin Slupphaug passet på. Ikledd rosa vester med stort bilde av skihelten, var den harde kjerne i Klæbos fanclub til stede gjennom hele prøve-VM. De samarbeider med Klæbo selv og har en avtale om at overskuddet av salget av vester og capser går til barnekreftavdelingen på St. Olavs hospital.

– Vi var der i august sammen med Johannes og overleverte 14.000 kroner, forteller Hans Tettli og Jarle Eirik Berget. Hele gjengen kommer fra Fosen og Hitra. De var også på Planica-VM sist sesong og da solgte de ut alle vestene de hadde. Nå har de både vester og capser til salgs, og satser på å produsere opp flere til VM i 2025.

–Vi ønsker et rosa VM. Jo mer penger vi tjener på vestene og capsene, jo mer penger går det til barnekreftavdelingen, sier de.

Drømmer om 2025

Det var ikke like fullt på tribunen søndag som det var de to første dagene av arrangementet, men stemningen var stor blant de som hadde møtt opp. En av dem var Trondheims-ordfører Kent Ranum og hans følge, som fulgte alle rennene fra VIP-tribunen. Ordføreren er godt fornøyd med arrangementet, men håper på større oppslutning av publikum i 2025.

På publikumsområdet har de viktigste samarbeidspartnere til Trondheim 2025 vært synlig til stede. Hovedsponsor Coop har servert gratis kaffe og toddy, bilfirmaet Sulland som har lånt ut biler til helgas arrangement, er godt fornøyd med opplegget og interessen. Mange barn har lekt seg i akebakken og prøvd krefter mot en digital Johannes Høsflot Klæbo i en stakemaskin, mens VM-shoppen har hatt særlig god omsetning av VM-bøffer og luer.

– Jeg elsker Norge og norsk skihistorie, sa en av utøverne som fikk minst oppmerksomhet under prøve-VM. Det var Victor Santos fra Brasil. Han gikk i mål som sistemann, men var også godt fornøyd med helgas skirenn.

– Min store drøm er å stå på startstreken under ski-VM i Trondheim i 2025, smiler brasilianeren.