-Morsomt å vinne på hjemmebane

Publisert: 15. desember 2023

Av: Red Aktør

FotoKnoff-Amanda-Sotberg-0700_mindre

Den første dagen i prøve-VM i Granåsen kunne ikke endt bedre for hjemmepublikum: Det ble norsk seier både i kvinne- og herreklassen på sprint i fri teknikk.

– Jeg er veldig fornøyd med slå svenskene på hjemmebane, sa Kristine Stavås Skistad etter at hun spurtslo de svenske damene og vant sprinten. Etter løpet roste hun publikum og sa seg godt fornøyd med løpet, som hun vant etter å ha ligget på tredjeplass på oppløpet, til stor jubel på tribunen.

Det ble ekte hjemmeseier da Johannes Høsflot Klæbo vant herrenes sprint med god margin. Han vant både prologen og de to mellomheatene. I finalen var det så å si helnorsk, med bare Lucas Chanavat på andreplass som eneste utlending blant fem nordmenn.

– Det er alltid morsomt å vinne skirenn, men ekstra artig når det skjer hjemme i Trondheim, sa Klæbo etter løpet. Han sa også at han nå kan senke skuldrene foran de to rennene som kommer. Ekstra spent er han på forholdene lørdag, når det er ventet en «atmosfærisk elv» over Trondheim.

Kristine Stavås Skistad tok seieren etter en tøff spurt på kvinnenes sprint, foran Linn Svahn og Emma Ribom fra Sverige.

27 nasjoner og flagg

Etter flere uker med sprengkulde og vakkert vintervær, opprant fredagen med snøvær og noen få minusgrader. Da flaggene for de 27 deltagernasjonene ble heist klokken ni, var det ennå mørkt og tett snøvær. Flaggteamet bestod av elever fra en 2. klasse fra idrettslinja ved vgs på Stranda i Møre og Romsdal. De synes det er spennende å være med som frivillige under prøve-VM og har tenkt seg tilbake til Granåsen når det blir «ordentlig» VM til neste år.

I bakkene rundt Litjåsen var det fullt liv fra tidlig om morgenen. Elever fra Stavet skole, nær nabo til Granåsen-anlegget, boltret seg i skileiken. Det var kø for å sette utfor minihoppet, noen falt og andre stod, det ble hoppet både langt og kort. Stilen var ymse, men humøret og innsatsviljen på topp.

God stemning på tribunen.

– Litt skummelt

-Det er litt skummelt, men artig også, fortalte en 4.-klassing, han hadde hoppet for første gang og falt, men lot seg ikke skremme og gikk opp bakken for å prøve på nytt.

I unnarennet i de to store bakkene akte elevene på matter og fikk stor fart. Foran ansiktsmalerne var det også lang kø, blide barn fikk både ett og to flagg på kinnene. Nede på flata samlet hvert klassetrinn seg om hver sin bålpanne – her ble det grillet pølser, burgere og ostesmørbrød. Etter maten gikk hele gjengen samlet ned mot arenaen for å heie på utøverne.

-Vi heier på Norge, sa en gjeng 4.klassinger. Særlig på Johannes – Klæbo i våre hjerter, utbrøt han. Der var de ikke alene om å ha ham.

Barn fra Stavset skole koste seg med aktivitetsdag og prøve-VM fredag. Foto: Knut Wold

Mange tilskuere

Fremover mot 12-tiden strømmet publikum til Granåsen. Det anslås at om lag 3000 mennesker hadde funnet veien til skianlegget, og stemningen på tribunene var stor fra finalene i sprinten startet 12.30.. Her var både Anne Kjersti Kalvå og Johannes Høsflot Klæbos fanklubber tallrikt og hjertelig til stede. Kalvå-fansen gikk nok litt skuffet fra Granåsen fredag, etter at hun ikke nådd frem til finalen. Desto mer kunne Høsflot-fansen fryde seg. Begge klubber kan ha mer å glede seg til både lørdag og søndag.

Det er aktiviteter av mange slag i anlegget, spesielt i Fanzone. Her er det bålpanner, servering av mat og drikke, sponsorsoner og åpen shop for salg av offisielle VM-produkter. Det er særlig lagt til rette for at barna skal ha det fint i Granåsen, og lørdag arrangeres det ski-VM for de aller yngste. Her trengs ingen seeding for å bli med, bare pågangsmot og skiglede. Det er det mye av i Granåsen denne helga.