Vi trenger idrettsfesten i Trondheim

Publisert: 10. januar 2024

Av: Ingvil Snøfugl

Statsministeren sammen med VM-topper og AP-topp fra Trondheim Emil Raaen i Granåsen

Statsminister Jonas Gahr Støre er ikke i tvil. VM i Trondheim kommer på et veldig gunstig tidspunkt, hvor det mer enn noensinne er behov for å løfte friluftsliv, idrett og folkehelse sammen.

Støre var nylig i Trondheim i forbindelse med Idrettsgallaen. Han tok seg samtidig tid til å besøke VM-anlegget Granåsen, hvor han møtte VM-sjefene Kristin Mürer Stemland og Åge Skinstad. Ikke bare fikk han en grundig presentasjon om mesterskapet i 2025, han tok seg også tid til en skitur i VM-løypene.

Statsministeren var på besøk i Granåsen for å teste VM-løypene og lære mer om mesterskapet i 2025. Der møtte han også media. Foto: Ski-VM 2025

Forført av naturen og løypene

Det var silkeføre og strålende vær i Granåsen, og Støre er en habil langrennsløper. Han tråkket til i de tøffe bakkene og nøt hvert sekund.

– Du blir nesten forført og tror det er publikum rundt neste sving. Det var flott. Veldig fint. Kupert, spennende terreng. Fantastisk med utsikt utover hele Trondheim og så er du midt i skogen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg så du slo VM-sjefen i spurten også?

– Jeg tror han la seg pent på hjul. Det er veldig gøy å gå med Åge og Kristin og se at de både brenner for arrangementet, men også elsker idretten. Det er kjernen her. sier Støre.

Store mesterskap handler ikke bare om skirenn. Det handler også om store idrettsøyeblikk, folkefest, flotte premieseremonier og ikke minst muligheten til å sette fokus på folkehelse.

– Hva tror du blir mest spesielt med VM i Trondheim?

– Det er mange av oss som husker 97 og vet at Trondheim kan arrangere fantastiske arrangementer. Så er 25 et nytt århundre i mange sammenhenger. Jeg tror vi trenger disse store arrangementene. Vi trenger idrettsfesten. Vi trenger muligheten til å løfte friluftsliv, idrett og folkehelse sammen, og så er dette nasjonalsporten for Norge. Da er det veldig fint at det blir VM i Trondheim, sier Støre.

Operativ leder Kristin Mürer Stemland og VM-sjef Åge Skinstad møtte statsminister Jonas Gahr Støre og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trondheim Emil Raaen i Granåsen nylig. Før den flotte skituren i VM-løypene, fikk de grundig informasjon om mesterskapet i 2025. Foto: Ski-VM 2025

Fikk statsstøtte til AktiVM

Ski-VM 2025 har et eget folkehelseprosjekt med navn AktiVM. Denne satsningen er blant annet finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet og har som formål å skape aktivitet i befolkningen fram mot VM gjennom Early Birds (morgentrim), VM-strikk, VM-trimløyper og Barnas mini-VM. Operativ leder og sportssjef i Ski-VM 2025, Kristin Mürer Stemland, synes det var stats å møte statsministeren og vise ham VM-løypene, og setter samtidig veldig stor pris på at departementet har valgt å støtte AktiVM.

– Vi skal gjøre alt for å sikre et idrettsarrangement i verdensklasse, men vi ønsker også at det skal bli noe mer. Vi ønsker at VM skal bidra til å bygge fellesskap og bedre innbyggernes folkehelse og livskvalitet. Vi er veldig takknemlig for støtten vi har fått og lover å gi tilbake masse aktivitet til innbyggerne, sier Stemland.

Les mer om AktiVM

Bjørn Dæhlie var en av de store profilene i 97-VM. Nå kommer skifesten tilbake til Trondheim.

Minnes Dæhlies gulløp i 97

Tilbake i Granåsen er Støre snart klar til å bytte ut VM-lue og skiklær med penklær og Idrettsgalla. Samtidig gleder han seg masse til å komme tilbake til Trondheim i forbindelse med VM, som arrangeres fra 26. februar til 9. mars, 2025. Selv har han flere sterke VM-minner.

– Det første minnet jeg har om idrett, er med Gjermund Eggen i 1966 i Oslo, min by. Da var jeg 6 år. Og så er det 10 kilometeren til Bjørn Dæhlie her i Trondheim i 1997. Det tror jeg er det fineste skirennet jeg har sett, smiler han.