Fortsetter kampen for likestilling: – Det går for tregt

Publisert: 08. mars 2024

Av: Ingvil Snøfugl

Maren 2024_NY

Maren Lundby kjempet i over 15 år for å få lov til å hoppe i stor bakke og fly i Vikersund. Nå fortsetter hun kampen for unge kvinnelige idrettstalenter, som lykkes i langt mindre grad enn gutta med å ta internasjonale medaljer.

Norge er langt framme innen likestilling, men idretten henger etter. Kvinner fikk ikke lov til å konkurrere i langrenn i et mesterskap før under OL i Oslo i 1952 og det var først i 2009 at kvinner fikk delta i VM i hopp. Maren Lundby var den første til å sette utfor hoppbakken.

Færre internasjonale medaljer

Færre kvinner får stipend og det er vanskeligere å få sponsorer. Premiepengene blir ikke alltid likt fordelt mellom kvinner og menn, og det tilrettelegges ikke godt nok for balansen mellom idrett og familieliv. Dermed slutter mange kvinner for tidlig med toppidrett og talenter går tapt. Det vil Lundby gjøre noe med gjennom jenteprosjektet hun leder for toppidrettsgymnaset Wang.

– Den store drømmen og målet er at jentene som går på Wang skal oppleve å gjøre det like bra sportslig som gutta, og ikke føle at det finnes noen begrensninger på hvor gode de kan bli. Jeg ønsker at de skal finne sin vei med idretten, uten at veien blir for kronglete og vanskelige, sier Lundby, som ble kåret til «Årets forbilde» i forbindelse Idrettsgallaen i 2020 og «Årets navn» i 2022 og 2024.

Maren kommer til Raw Air

VM-sjef Åge Skinstad, tidligere landslagskollega Thea Minyan Bjørseth, Maren Lundby og skipresident Tove Moe Dyrhaug var alle samlet for å markere kvinnedagen i 2023. Foto: Ski-VM 2025

Mange fine ord

Mestring og glede har hele veien vært hennes viktigste motivasjon. Denne intense og inderlige motivasjonen ga henne både OL- og VM-gull. Samtidig har hun måttet jobbe hardere enn mange andre, siden idretten hun forelsket seg i var mindre likestilt enn mange andre.

Det har til tider føles urettferdig å bruke like mye tid på idretten, trene like hardt og elske sporten like mye som gutta, men ikke få de samme mulighetene til å konkurrere. Nå håper hun at fremtidens kvinnelige idrettsutøvere får en litt enklere vei til suksess.

– Jeg opplever at likestilling er i vinden og tas på alvor. Men samtidig går det litt trengt. Det blir mange fine ord og lite handling, sier hun.

Selv måtte hun kjempe for å få lov til å hoppe i stor bakke, før kampen fortsatte for skiflygning. Etter flere år med systematisk jobbing, fikk jentene lov til å prøve seg på skiflygning under Raw Air 2023. Lundby fløy 212,5 meter og satte verdensrekord – som noen minutter senere ble slått.

Maren Lundby satte verdensrekord i skiflygning, da jentene for første gang fikk prøve seg i Vikersund under Raw Air i fjor. Rekorden ble slått noen minutter senere, men opplevelsene fra skiflygingsbakken har hun med seg resten av livet.
Foto: Geir Olsen / NTB

Like premiepenger i VM

– VM-organisasjonen i Trondheim tilbyr like premiepenger. Det er et veldig godt eksempel på handling, sier hun.

På 8. mars hvert år settes likestilling på dagsorden. Det synes Lundby er viktig og riktig, for det er langt igjen til det er likestilling i verden.

– Hoppsport og idrett er viktig, men det finnes langt viktigere ting å kjempe for. Fortsetter vi i det tempoet vi holder nå, vil det ta 300 år før vi er likestilte. Det er litt trist å tenke på, sier hun.

Etter en lang og god karriere, valgte Maren Lundby å legge skiene på hylla i desember. Nå består hverdagen av prosjektlederjobb på Wang og foredragsvirksomhet om sin egen karriere. Under Raw Air kommer hun til Trondheim for å holde foredraget «Best i motvind».

– Av motgang blir man sterkt og jeg har opplevd mine beste øyeblikk og prestasjoner i idretten etter lange perioder med motgang. Det er verdt å ta med seg i livet generelt også. Det er ikke alltid ting går som planlagt, men med innsats og engasjement kommer man langt, sier hun.

Maren Lundby vant sølv i stor bakke under VM i Planica, 2023. Dette etter lang tids motgang på grunn av vektproblemer. Da smakte medaljen ekstra godt. (AP Photo/Darko Bandic)

Aldri trodd det var mulig

Selv er hun veldig godt fornøyd med sin nye tilværelse. Hun har ingen umiddelbare planer om å engasjere seg i toppidretten. Men rekrutteringen på Toten, har hun imidlertid veldig lyst til å gjøre noe med.

– Jeg har lyst til å bygge opp hoppmiljøet på Toten igjen. Det har ligget brakk i noen år. Vi ønsker å skape liv i hoppbakkene igjen, sier hun.

Og få vet bedre enn Maren Lundby, at alt er mulig.

– Jeg har bidratt til økt interesse for hoppsporten og gjort sporten mer akseptert for kvinner. Vi lykkes også til slutt med å få til VM i stor bakke og skiflygning inn i verdenscupen. Hadde noen spurt meg for 15 år siden, ville jeg aldri trodd at dette var mulig, avslutter hun.

Hun er kåret til «Årets navn» og «Årets forbilde» på Idrettsgallaen, og det er ingen tvil om at Maren Lundby er populær og har over mange år vært et godt forbilde for unge talenter som drømmer om en karriere innen idretten. Foto: Geir Olsen / NTB