Klar ambisjon: – Vi tar et tydelig ansvar
Publisert: 20. februar 2025
Av: Jørgen Ryggvik Karlsen

Trondheim 2025 jobber målrettet for å redusere det totale klimaavtrykket på VM-arrangementet.
– Vi har ikke mulighet til å redde planeten, men vi ønsker å redusere klimagassutslippene og inspirere fremtidige mesterskap, sier bærekraftansvarlig i VM, Ola Rønning.
Trondheim 2025 er kjent med at store mesterskap kan medføre store klimagassutslipp, og det er sannsynlig at det mest klimavennlige verdensmesterskapet i nordiske grener fant sted i det aller første verdensmesterskapet i 1925.
100 år senere har Trondheim 2025 en ambisjon om å bli tidenes mest bærekraftige verdensmesterskap i nordiske grener.
– Akkurat slik som utøverne kjemper om medaljer, så har vi et hårete mål som vi jobber mot. Vi har prioritert seks bærekraftmål hvor vi mener det er mulig å påvirke verden til et bedre sted. Vi tar et tydelig ansvar for å redusere belastningene på klima og miljø, forteller Rønning.
– Gigantisk steg for miljøet
Skisporten bryter ned kulturelle barrierer, inspirerer neste generasjon og bidrar til å forene millioner av mennesker på tvers av alder og nasjonalitet.
Trondheim 2025 ønsker å bruke verdensmesterskapet for å inspirere og motivere til handling, skape varige endringer og styrke fellesskapet rundt bærekraftige løsninger slik at skisporten også forener neste generasjon.
For å illustrere prioriteringen av grønne energivalg i planleggings- og gjennomføringsfasen er det blant annet utslippsfri oppvarming i VM-arenaen og ingen publikumsparkering i Granåsen.
– Det er helt fantastisk og et gigantisk steg for miljøet, sier Rønning og sikter til utslippsfri oppvarming i VM-arenaen.
– Å varme opp våre provisoriske telt i Granåsen med trebrikketter fremfor dieselaggregater tilsvarer oppvarming av 1164 norske husstander i ett år og oppvarming av en lokal skole i Trondheim i 29 år, fortsetter han.

TREBRIKETTER: Trebrikketter bidrar til oppvarming av VM-arenaen. Foto: Petter Holte
Tiltaket reduserer CO2-utslippene med 754 120 CO2-ekvivalenter sammenlignet med Ski-VM i 2011, som benyttet seg av dieselaggregater. Trondheim 2025 benytter batterier fremfor dieselaggerat som reservestrøm, noe som gir en besparelse på 168 000 kg CO2-ekvivalenter.
I tillegg ønsker Trondheim 2025 å redusere klimaavtrykket med bevisste transportvalg.
— Det Internasjonale ski- og snøbrettforbundet anslår at 65 % av utslipp til store arrangement er knyttet til transport. Når vi oppfordrer til kollektivtransport bidrar publikum med å redusere klimagassutslippene med 75 % ved å reise kollektivt sammenlignet med bil. I tillegg unngår vi 7500 biler på samme veien hver dag, som sammen ville utgjort en sammenhengene kø på 30 km, sier Rønning.
— Vi gjør det vi kan for å gjøre mesterskapet så grønt som mulig. Vi prøver å utnytte teknologi som er tilgjengelig. Blant annet vil all akkreditert transport være elektriske biler og busser, sier transportansvarlig i VM, Kjetil Førsvoll.

SKYTTELUSS: Slik blir skyttelbussruten til Atb. For å redusere klimagassutslipp er det ikke tilgjengelige publikumsparkering. Illustrasjon: Atb
Engangsemballasje i VM-arenaene prioriteres bort, unødvendige anskaffelser unngås og det legges til rette for materialgjenvinning av engangskopper. I tillegg benyttes en komposteringsmaskin for å redusere den totale matavfallsmengden. I VM-organisasjonen har ansvarlig forbruk, med fokus på ombruk og gjenbruk, vært et sentralt prinsipp for å redusere miljøbelastningen.
– Enten det er store eller små tiltak er hver bærekraftige handling svært viktig fordi tiltakene understreker at det er mulig, sier bærekraftansvarlig i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet, Susanna Sieff.
– Vi kan organisere arrangementer, som er så viktige for lokalsamfunnene og for å pleie lidenskapen for sporten vår, samtidig som vi tar hensyn til miljø- og sosiale aspekter. Ved å gjøre dette kan vi bruke stemmen vår på en troverdig måte til å drive frem endringer i hele FIS-økosystemet, fortsetter hun.
Bærekraftansvarlig Sieff ønsker ikke å vurdere det verdensmesterskapet i Trondheim som «tidenes mest bærekraftige verdensmesterskap i nordiske grener”, ettersom beliggenhet og kulturer er ulikt for hvert enkelt arrangørsted.
Hun foretrekker å tenke at verdensmesterskapet «er det mest bærekraftige arrangementet Trondheim kunne organisert».
– Trondheim har definitivt vurdert bærekraft fra starten av og gjort det på tvers av alle områder, med store fremskritt når det gjelder å redusere miljøpåvirkning og styrke sosiale effekter, sier Sieff.
– Trondheim har lyktes
For å redusere utslippene og skape et mer bærekraftig verdensmesterskap har ski-VM benyttet seg av klimaverktøyet Green Producers Tool, som er tilpasset idrettsarrangement for å redusere CO2-avtrykket i skiidretten.
– Klimaverktøyet har hjulpet oss med å kartlegge klimaavtrykket vårt og identifisert de viktigste områdene for utlippsreduksjoner. Det har gitt oss et grunnlag for å ta forskingsbaserte beslutninger gjennom hele planleggingsprosessen, sier Rønning.
–Transport, energi, innkjøp, mat og drikke og avfaller skiller seg ut, og vi har iverksatt målrettede tiltak for å redusere klimagassutslipp i disse kategoriene, utdyper han.

BÆREKRAFTANSVARLIG: Ola Rønning er bærekraftansvarlig i Ski-VM Trondheim 2025.
Trondheim 2025, som er pilot for alle FIS-arrangører i utviklingsarbeidet av klimaverktøyet, fører klimaregnskap og skal rapportere på scope 1,2 og 3.
– Alt arbeidet som er gjort plasserer Trondheim blant de arrangementene som virkelig har lyktes, sier Sieff, før hun legger til:
– Det er viktig at alle fremtidige VM i nordiske grener følger den stien som er lagt og gjør så mye som mulig.
Nå er målet at Falun, som skal arrangere verdensmesterskapet i nordiske grener om to år, skal bli enda bedre enn Trondheim.
– Vi er det første verdensmesterskapet i nordiske grener som overleverer et detaljert klimaregnskap til kommende VM-arrangør. Jeg håper det motiverer Falun 2027, Narvik 2029 og andre fremtidige mesterskap til å bli enda bedre enn oss. Jeg ønsker at de blir enda bedre enn oss, avslutter Rønning.