VM har ført til endring: – Blir en bærekraftarv

Publisert: 03. mars 2025

Av: Jørgen Ryggvik Karlsen

Dag
Time
Minutt
Sekund

Trondheim 2025 tar ansvar for å redusere klimaavtrykket og bidrar til sirkulær ressursbruk.
– Verdensmesterskapet er en folkefest i to uker, men de 14 dagene kan potensielt ha et stort avtrykk på miljøet i områdene rundt.

Ordene tilhører bærekraftansvarlig i VM, Ola Rønning.

Han er bekymret for store avfallsmengder og et stort klimaavtrykk i forbindelse med gjennomføringen av verdensmesterskapet i Trondheim.

Derfor prioriterer Trondheim 2025 gjenbruk og har et særlig fokus på sirkulær ressursbruk for å bidra til avfallsreduksjon og redusere klimaavtrykket.

Nordisk samarbeid

Ett av de viktigste grepene er å sikre resirkulerbar emballasje i Granåsen og på Medal Plaza.

Sammen med samarbeidspartnerne Retura, Norengros og Stora Enso har Trondheim 2025 håndplukket emballasje på bakgrunn av produksjon og undersøkelser som sikrer at emballasjen kan resirkuleres.

Det innebærer å systematisk eliminere bruken av engangsplast, se hvilke materialer som kan skape energi, hva som kan komposteres og hva som kan skape en verdi når VM-lysene slukkes.

Emballasjen er sendt til forhåndsanalyser hos Retura, som tidlig ble involvert i prosessen, for å vurdere hvilken emballasje som i størst mulig grad er mulig å materialgjenvinne. Dermed er emballasjen i VM kvalitetssikret og alle mat- og drikkeprodusenter som skal servere publikum i forbindelse med mesterskapet må benytte seg av samme emballasje.

Syv tiltak sirkulært

 

  •  Materialgjenvinning av engangskopper  

Vi skal materialgjenvinne alle våre engangskaffekopper. Vi har en egen avfallsbeholder for engangskopper i våre arenaer. Slik sikrer vi at engangskoppens materiale kan brukes mer enn en gang.  

  • Matredding og MAThilde   

Vi skal ikke kaste spiselig mat. Vi skal gi bort spiselig mat og mat til avfall skal i komposteringsmaskinen MAThilde. MAThilde reduserer matavfall til jordforbedringsprodukter på 24 timer. 

  • Hverdagsanlegget Granåsen   

Vi arrangerer verdensmesterskap i nordiske grener i en ny aktivitetspark. Granåsen idrettspark er et stort hverdagsanlegg for helårsbruk for Trondheims befolkning for unge og eldre, tilpasset både toppidrett, mosjonister og paraidrett.

  • Avfallsløsning i verdensklasse   

Vi skal ha kontroll på avfallet i våre arenaer. Vi skal gjøre det enkelt for publikum å levere og sortere avfallet sitt riktig. Sammen Trondheim kommune setter vi søppel på dagsorden, og vi skal bruke Ski-VM som testarena for avfallsløsning til fremtidige store arrangementer. 

  • Plastsmart VM   

Vi har sammen med Trøndelag fylkeskommune satt plastbruk i idrett og store arrangement på agendaen. Det er store muligheter i idretten til å redusere plastforbruket. Vi har jobbet systematisk for å eliminere bruken av engangsplast, og byttet ut denne med andre materialer eller produkter som kan brukes igjen.

  • Ansvarlig forbruk og produksjon   

Vi stiller strenge krav til våre leverandører og har for egen organisasjon laget en innkjøpssjekkliste. Det sikrer et ansvarlig forbruk og bidrar til å unngå unødvendig produksjon. Vi ønsker å vise at vi kan gjennomføre et verdensmesterskap med fokus på gjenbruk og ombruk.

  • Engangsemballasje  

Vi skal servere mange hundre tusen måltider i forbindelse med Ski-VM. Derfor er valg av emballasje viktig. Sammen med ReturaTRV, Norengros og Stora Enso har vi valgt emballasje på bakgrunn av produksjon og undersøkelser for å sikre at emballasjen kan resirkuleres.

Stora Enso er en av verdens ledende produsenter av fornybare produkter innen emballasje, biomaterialer og trekonstruksjoner fra nordiske skoger. Produktene til Stora Enso, som er laget av tre, er mer klimavennlige og har et lavere karbonavtrykk sammenlignet med mange produkter laget av fossile materialer.

Norengros, Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor, distribuerer produktene, før sortert avfall fraktes til Retura for materialgjenvinning.

– Alle aktørene i VM får leveranser fra én leverandør, og én bil kjører inn forbruksmateriellet. Vi transporterer CO2-fritt fra lageret vårt, helt inn til VM-anlegget. Fleksibiliteten i logistikksystemet vårt er det få som kan matche, sier salgssjef i Norengros Trøndelag, Geir Jonassen.

– Partnerne ser seg selv som en del av mesterskapet og samarbeider aktivt og innleder samtaler med hverandre for å finne gode løsninger på ting som kan være problematiske, i stedet for å bli opphengt i utfordringene, sier kommersiell leder i Trondheim 2025, Haakon Jensen, og eksemplifiserer.

– Det brukes enorme mengder pappkopper i løpet av et mesterskap. Dt er viktig at de kan gjenvinnes på en god måte. Retura TRV har inngått et lokalt samarbeid med Ranheim Paper & Board, som tar imot pappkopper som brukes i løpet av mesterskapet.

– Skal sette en ny standard

I VM er det ti konkurransedager. Hver konkurransedag har et bærekrafttema, som sammen viser hvordan Trondheim 2025 skal realisere ambisjonen om å bli tidenes mest bærekraftige verdensmesterskap i nordiske grener. Onsdag 4. mars er temaet sirkulær ressursbruk.

Trondheim 2025 har vært aktive i et prosjekt i regi av Trondheim kommune som heter “Grønn arena”. Sammen med Retura har VM-organisasjonen utviklet og testet flere forskjellige sorteringsløsninger for å sette avfallshåndtering på dagsorden. Vi ønsker å bruke verdensmesterskapet som en testarena for avfallshåndtering til fremtidige store arrangementer og inspirere arrangører, idrettslag og bedrifter til å ta mer bærekraftige valg i fremtiden.

– Det blir en bærekraftarv etter VM, forteller regionleder i Retura Midt-Norge, Christian Lima, før han utydper:

– Det viktigste fotavtrykket er at vi i fremtidige arrangementer kan bidra til langt bedre sortering av avfall sammenlignet med tidligere arrangementer i regionen. Disse løsningene sikrer en arrangementspakke som vi kan benytte på alle typer arrangementer i fremtiden.

Lima er tydelig på at materialgjenvinning og resirkulering er viktig for å unngå å produsere nye produkter.

– For eksempel blir maten som ikke blir spist eller kastet i VM kompostert til jordforbedringsmiddel. I teorien kan derfor disse ressursene leve evig, sier Lima.

– Vi skal sette en ny standard for store idrettsarrangement, er den klokkeklare beskjeden fra bærekraftansvarlig Rønning.

Han fortsetter:

– Vi ønsker å vise at vi kan lage et verdensmesterskap i nordiske grener med høy grad av avfallssortering og gjenbruk som fokus i et hverdagsanlegg som er tilgjengelig for alle.