Rennlederne til ski-VM er på plass

Publisert: 14. oktober 2022

Av: Ingvil Snøfugl

Bilde av Magnus Krog med fargerikt hår fra OL 2014

Interessen for ledervervene i sportsorganisasjonen til ski-VM 2025 har vært stort. Over 30 personer ble intervjuet, og nå er rennlederne for mesterskapet klare.  

Magnus Krog, Daniel Myrmæl Helgestad og Hroar Stjernen vil lede planleggingen av ski-VM i Trondheim innen områdene kombinert, langrenn og hopp. Konstituert VM-sjef Kristin Mürer Stemland er veldig godt fornøyd med sportsorganisasjonen, som nå er i ferd med å ta form.

God miks av erfarne og talenter

 – Målet er å bruke VM til å bygge arrangementskompetanse for fremtiden i Trøndelag. Det er et junior-VM i Granåsen i 2026, og det er planlagt mange verdenscuprenn både i langrenn, kombinert og hopp i tiden framover, sier Stemland.

I rekrutteringen har Stemland spesielt lagt vekt på å bygge et godt team, og samtidig sørget for en miks av yngre talenter og folk med lang erfaring. Hroar Stjernen var rennleder i VM 1997 og har lang erfaring i denne rollen. Har ser fram til å lede mesterskapet i den nye hoppbakken i Granåsen.

 – Jeg synes dette blir kjempespennende. Det som trigget meg mest, var å være rennleder for et stort mesterskap i et helt nytt anlegg, sier Stjernen.

Magnus Krogh er en merittert kombinertutøver med mange mesterskapsmedaljer i både VM og OL. Foto: NTB

Magnus Krogh er en merittert kombinertutøver med mange mesterskapsmedaljer i både VM og OL. Foto: NTB

Trenger frivillige med hopperfaring

Selv om han ser fram til å arrangere et topp, internasjonalt mesterskap i en ny bakke, har han også en bekymring.

– Det er ikke like lett å finne folk med arrangementserfaring innen hopp nå som i 1997. Det er rett og slett fordi det arrangeres langt færre hopprenn. Jeg håper de som er interessert i hopp, kjenner sin besøkelsestid og melder seg som frivillig, sier Stjernen.

 – Har savnet idretten

 – Jeg har savnet idretten og ser nå fram til å oppleve kombinert fra arrangementssiden. Vi blir en bra gjeng og jeg gleder meg til å bidra til å skape en skikkelig folkefest i Trondheim, sier Krog, som spesielt ser fram til en ting:
– Det blir veldig spennende å arrangere konkurransene. Det er det som er artigst med idretten. Det er mye forberedelser, som bygger seg opp mot en finale, smiler han.

Bildet er fra ski-NM på Lygna stafett. Sølvvinner Henning Skilag veksler. Daniel Myrmæl Helgestad  (t.v.) sender Anders Tettli Rennemo av gårde. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bildet er fra ski-NM på Lygna stafett hvor sølvvinner Henning Skilag veksler. Daniel Myrmæl Helgestad (t.v.) sender Anders Tettli Rennemo av gårde. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Daniel Myrmæl Helgestad er kjent som lederen av Toppidrettsveka og har også bakgrunn som langrennsutøver på høyt nivå. Han er strålende fornøyd med å få denne muligheten.

– Det er et privilegium å få bidra. Sporten er kjerneproduktet i et VM, og jeg brenner for dette. Det var veldig enkelt å si ja, når muligheten bydde seg, sier Helgestad.

Henter kompetanse fra Skiforbundet

Ski-VM har også forsterket laget med Terje Lund og Stein Opsal, som begge kan idrettsarrangement til fingerspissene. Terje Lund er arrangementssjef i Skiforbundet og har jobbet med arrangement hele livet, både som profesjonell og frivillig. Han har vært i aksjon for Skiforbundet på alle VM i nordiske grener siden 2003.

Foto: Terje Pedersen/NTB

– Planleggingen av VM i Trondheim vil være 80 prosent likt den jobben som ble gjort i forbindelse med ski-VM i Oslo i 2011, sier Terje Lund.

Arrangementssjefen var også en del av teamet i 2011, og går nå inn som rådgiver for Trondheim 2025 på deltid. Skiforbundet blir fortsatt hans hovedarbeidsplass.

En annen tungvekter innen arrangement er Stein Opsal, som var økonomisjef og assisterende VM-sjef i ski-VM i Oslo i 2011, og deretter generalsekretær i Skiforbundet frem til 2018. Han er i dag frittstående rådgiver og ser fram til å bruke noe av tiden sin på VM-selskapet.

Flere folk på vei inn i sportsorganisasjonen

Ski-VM har lyst ut en rekke sentrale roller knyttet til sporten. Stemland bekrefter at mange av vervene innen sportsorganisasjonen vil komme på plass innen kort tid.

– Det er mange dyktige personer på vei inn i organisasjonen. Jeg ser virkelig fram til å starte planleggingen sammen med denne gjengen, smiler Stemland.  

Om du har spørsmål, kontakt gjerne: Kristin Mürer Stemland, telefon: 930 34 542