VM-Challenge: Hvordan skal nedtellingen til ski-VM 2025 se ut?

Publisert: 16. november 2022

Av: Ingvil Snøfugl

Planica, Slovenia 20230303. 
Publikum som jubler under 4x10 km stafett for menn i ski-VM 2023 i Planica, Slovenia.
Foto: Heiko Junge / NTB

Med «skihøye» ambisjoner for hva mesterskapet skal skape av ringvirkninger for idretten og regionen, inviterer vi kreative studenter og elever til å være med å designe nedtellingsuret for ski-VM 2025.

Vi undersøker mulighetene for hvordan en nedtelling til ski-VM kan foregå. Dette kan være et kunstnerisk monument, ei digital klokke eller en laserprojektor som lyser opp hele Torvet med mesterskapet sitt vakre VM-symbol? Eller kan det gjøres på en helt annen måte? Ideene fra dere er gull verdt for oss. Håper mange vil bli med på konkurransen vår, hvor vinnerbidraget får 10 000 kroner i premie😊


Påmeldingsfristen er 27. januar 2023
Kick off med VM-ledelsen til stede blir 27. januar 2023 ved NTNU.
Da blir det anledning for dere til å stille spørsmål. Vi spanderer VM-kake og kaffe/tea.   

Bærekraft i hjertet av alt vi gjør

I 1997 samlet ski-VM flere hundre tusen mennesker til en folkefest som ennå ikke har gått i glemmeboka. Hele regionen gikk sammen for å skape det som fortsatt står seg som et av de beste mesterskapene i nordiske grener gjennom tidene. I 2025 kommer skifesten tilbake, og denne gangen skal mesterskapet preges av folkefest og ikke minst bærekraft.

Hva skal arven etter #trondheim2025 være? Tidligere VM-arrangører har laget et nedtellingsur for å synliggjøre veien til VM. Vi har enda høyere ambisjoner. Nedtellingsuret vårt skal skape forventninger til tidenes mest bærekraftige idrettsarrangement og sette en ny standard for hvordan et ski-VM skal gjennomføres. Viktige stikkord kan være skihistorie, folkefest, teknologi, innovasjon, bærekraft og arven etter VM. Hva skal ski-VM bli husket for om 30 år?

VM i Planica 2023 viser stolt fram nedtellingsuret rett ved hoppbakken, hvor det forventes masse publikum under mesterskapet i Slovenia. Fra venstre Žiga Jelar, slovensk skihopper, Miha Šimenc, slovensk langrennsløper og Enzo Smrekar, president for organisasjonskomiteen og president i det slovenske skiforbundet. Foto: OC Planica

Hvorfor være med?

Ski-VM er tiårets største idrettsarrangement. Det er også ett av de idrettsarrangementene det knyttes størst forventninger til i Norge. Langrenn er nasjonalidretten og det forventes flere hundre tusen mennesker i Granåsen under mesterskapet. VM har en sterk merkevare og ønsker å være en samarbeidsarena for innovasjon og nye konsepter.

Gruppen som vinner VM Challenge, blir en del av VM-suksessen og arven etter ski-VM. Om det blir et fysisk monument, vil dette bli et viktig landemerke og synlig under fremtidige idretts- og kulturarrangement i Granåsen. Om nedtellingsuret blir noe annet mer digitalt og nyskapende, vil også dette bli lagt merke til, omtalt i media og husket i åra framover.  

Konkurransen vil være et viktig springbrett! De som vinner får et diplom og en referanse, som kan bety mye for deres videre karriere. Vinnerne får også tilbud om å følge hele prosessen fra ide til ferdig produkt. I tillegg får vinnerbidraget 10 000 kroner i premiepenger.

https://www.youtube.com/shorts/bnHVIYPD4AY

Samarbeid er viktig

Studenter og elever i Trøndelag kan alle bidra med design- og ideforslag. Det er viktig at ideen forklares godt og at designet er mulig å bruke om det for eksempel skal bygges av en snekker i ettertid.  

Bærekraftsmål nummer 17, samarbeid for å nå målene, er et av ski-VM sine prioriterte bærekraftsmål. Vi oppfordrer dere til å samarbeide godt om oppgaven. Det gir ofte bedre resultat og er samtidig givende og artig. Maks antall i arbeidsgruppen er fem personer.

Et annet viktig aspekt i denne konkurransen, er at vinnerdesignet holdes hemmelig til det presenteres offentlig.

Når må forslaget leveres?

Fristen for å sende inn designforslaget og beskrivelsen er senest 28. februar 2023. Bruk gjerne wetransfer.com eller lignende verktøy for å sende inn ditt forslag til post@trondheim2025.no  Om dere har spørsmål, er det også mulig å sende en epost til patrik.jemteborn@trondheim2025.no  

VM-ledelsen vil trolig prioritere å møte de gruppene som kommer opp med de mest interessante og relevante designforslagene, hvor vi da kan stille spørsmål, utfordre og diskutere muligheter for videreutvikling.

Juryen vil bestå av representanter fra Trondheim kommune, det internasjonale skiforbundet (FIS), Infront (de som eier rettighetene til ski-VM) og ski-VM 2025.  

Hvilke retningslinjer gjelder for en permanent installasjon?

Om nedtellingsuret blir en permanent installasjon i Granåsen, er det nødvendig at det utformes i trå med den overgripende Formingsveilederen for området. Det er for eksempel viktig å forstå hvor adkomst og gangsoner er i anlegget (fra side 67), samt gjøre seg kjent med strategien for lyssetting (side 37 og utover). Materialvalg bør også tilpasses de øvrige eiendommene i Granåsen (side 19). Høyde på den fysiske installasjonen bør ikke overstige 5 meter og bredde cirka 2 meter. Formingsveilederen finnes i nedlastbar versjon nederst i dokumentet.

Materialvalg for nedtellingsuret bør beskrives og velges med tanke på bærekraft og langsiktig holdbarhet (minst ti års levetid). Den offisielle VM-logoen skal være synlig på installasjonen. Vi ønsker også at installasjonen inneholder en informasjonsskjerm og at denne er godt synlig og integrert. Det er ikke en forutsetning at dere beskriver en løsning for strøm og data, men vi setter stor pris på om det legges fram noen tanker rundt bærekraftige løsninger.

Ski-VM har rett til å gjøre endringer i designet. Dersom dette er aktuelt, vil designvinnerne bli informert. Den endelige plasseringen av nedtellingsuret uavhengig om det blir digitalt eller fysisk, avgjøres av Trondheim kommune.
 

Tidsplan for VM-Challenge:

27. januar: Påmeldingsfrist for å delta på konkurransen. Lenken ligger øverst i saken.
27. januar: Kickoff med VM-ledelsen tilstede ved NTNU.
28. februar: Innlevering av ferdige ideer/konsepter.
I løpet av mars: Presentasjon og premiering av vinnerne.
15. april til 15. mai: Produksjon av nedtellingsuret. (lengde på produksjonstid kan endres, avhengig av om det blir et fysisk eller digitalt monument)
Juni: Installasjon og presentasjon av ski-VM 2025 sitt nedtellingsur.

Vedlegg: