– Det har alltid vært drømmen å gå et mesterskap for Norge

Publisert: 24. januar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Casper

Eva Ingebrigtsen og Casper Kvam Grindhagen trener mer enn de fleste, og har nylig oppnådd sin første drøm som langrennsløper: De har begge kvalifisert seg til junior-VM i Canada.

– Det er skikkelig spennende. Junior-VM har vært målet siden fjorårssesongen, sier Eva Ingebrigtsen, som har vært en av Norges største skitalenter over flere år.

Casper Kvam Grindhagen har også hevdet seg i toppen, men har likevel sett på junior-VM som en drøm mer enn et realistisk mål.

– I fjor var jeg et stykke bak de aller beste, men jeg fikk mer troa gjennom sommeren. Treningen gikk bra og jeg klarte å holde meg frisk. Det er veldig kult å bli tatt ut. Det har alltid vært målet og drømmen å gå et mesterskap for Norge. Det er stort, sier Casper Kvam Grindhagen.

https://www.youtube.com/watch?v=OWs9ka-keZg

– Trener mer enn det mange mener er fornuftig

De er begge trøndere, går på idrettslinja ved Heimdal videregående skole og trener mer enn de fleste. Det er ingen snarveier til toppen, er det mange som sier. Disse to ungdommene er et bevis for det.

– Jeg har nok trent mange 100 timer mer i året enn det mange vil si er fornuftig. Det har fungert for meg. Treningene har vært en pause fra alt annet og alltid vært gøy. Da er det lett å gjøre det mye, smiler Casper.

Eva Ingebrigtsen legger også ned mange timer med trening, spesielt om sommeren. Også hun synes elsker å trene.

– Jeg trener alt fra 1,5 time til 4 timer om dagen. De største treningsmengdene legges ned om sommeren. Da blir det ofte to øker om dagen, sier hun.

Casper og Eva deltar på junior-VM. Her ser vi dem på ski i Granåsen

Medalje er målet under junior-VM

Mens Casper skal gå sprint i junior-VM, skal Eva gå den lengste distansen 20 kilometer klassisk fellesstart. De er også reserve på hver sin distanse, og så er det åpent hvem av de 14 kvalifiserte løperne som får gå stafetten.  

– Jeg er ikke fornøyd om jeg ikke tar medalje. Det er litt dristig å si, sier Casper, som håper at det lange stakepartiet på oppløpet kan være en fordel for ham.

Eva er litt mer forsiktig når det kommer til resultatmål.

– Det er litt vanskelig å si, når man ikke vet noe om konkurrentene. Men forhåpentligvis klarer jeg å treffe godt med formen. Målet er å få til mitt beste renn under junior-VM, sier hun.

Les også om skimiljøet i Meråker

Ønsker å gå ski-VM på hjemmebane

Eva bor litt utenfor Trondheim og representerer Bratsberg IL, mens Casper bor på Byåsen og representerer Byaasen skiklub. De lar seg begge motiverer av ski-VM på hjemmebane om drøye to år. Det ligger i bakhodet som en stor motivasjonsfaktor for dem begge, men på litt ulike måter.

– Det er veldig motiverende. Det er ikke alle som får oppleve VM på hjemmebane. Jeg har som mål å være med på ski-VM, selv om jeg fortsatt er ung. Men man må være offensiv og tenke at det skal gå. Det blir uansett en syk opplevelse, om man går selv eller om man står på sidelinja, sier Eva.

– Først og fremst er det veldig positivt at anlegget i Granåsen blir forbedret. Det flytter også masse folk hit, som er inspirerende i treningsarbeidet. Lørdag klokka 9 på sommerstid er helligdag. Da skal alle gå intervall i rulleskiløypa. Det er alltid noen å strekke seg etter når man trener i Granåsen. Det er veldig positivt, avslutter Casper.