Jeg synes det er kjempestas

Publisert: 31. januar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Kvandal

Eirin Maria Kvandal (21) har fått æren av å være første hopper i Granåsen. I den samme bakken har hun planer om å bli verdensmester om to år.

21-åringen skal hoppe først i normalbakken, mens Johann André Forfang hopper først i den store bakken når VM-bakken åpner 1. februar rundt klokka 19:00.

Det er helt surrealistisk. Jeg synes det er kjempestas å få denne æren. Dette er hjemmeanlegget mitt. Det er her jeg har lyst til å vinne VM-gull i 2025, sier Eirin Maria Kvandal, som representerer Trønderhopp.

Flyttet til Trondheim som 16-åring

Kvandal er fra Mosjøen, men flyttet til Trondheim som 16-åring. Siden har hun satset på hopp og har en verdenscupseier som beste prestasjon. Det skjedde da hun var bare 19 år gammel i Ljubno, Slovenia. Hun hadde også en stor opplevelse i Granåsen i januar 2021, da hun tok NM-gull. Men så kom den store nedturen.

Kvandal jubler etter gode hopp under NM. Nå er hun på vei tilbake etter en kneskade.

Foto: NTB


Jeg røk korsbåndet, pluss, pluss. Det har tatt tid å trene opp. Jeg begynte å hoppe igjen i sommer og det fungerer bra. Men jeg kan ikke pushe treningen for hard. Da blir det litt vondt, sier hun.

Landslagsutøveren har deltatt på tre verdenscuprenn denne sesongen og det neste blir i Rasnov med normalbakke 17. og 18. februar, før VM i Planica normalbakke 23. februar. Men det store målet ligger lengre fram i tid.

Det er hardt arbeid som krever god sikring når man forbereder en helt ny hoppbakke. Foto: Trond Olav Bangsund, Trondheim bydrift

Det er hardt arbeid som krever god sikring når man forbereder en helt ny hoppbakke. Foto: Trond Olav Bangsund, Trondheim bydrift

Jeg satser mot 2025. Jeg har lyst til å vinne i Granåsen. Det er det store målet mitt, smiler hun.

Motiverende med VM på hjemmebane

– Hvor motiverende blir det å kunne trene i VM-bakken?

Det er kjempemotiverende. Granåsen blir den bakken jeg helt klart vil trene mest i framover. Jeg har en unik mulighet til å bli kjent med bakken.

Hun innrømmer at hun har litt sommerfugler i magen før det historiske hoppet i normalbakken i Granåsen. Hennes trønderhoppkollega Johan Andrè Forfang skal hoppe først i storbakken, før alle som vil fra hopp- og kombinertmiljøet får testet bakken.

Det blir en styrkeøkt om morgenen, hvor vi forbereder oss som om det skulle vært en konkurranse. Det blir på mange måter en vanlig treningsdag, men litt spesielt med publikum og media til stede på kvelden, innrømmer hun.

Hopperne har reist til Oslo og Lillehammer for å trene mens utbyggingen i Granåsen har pågått. Det har vært slitsomt og ikke ideelt for rekrutteringen.

Ny hoppbakke viktig for rekrutteringen

Det er slitsomt å reise helt til Lillehammer for å hoppe to økter. Men det har vært enda verre for de yngre utøverne, som verken har tid eller ressurser til å reise så mye. Det blir spesielt viktig for dem å få gjennomført et par treningsøkter i uka i hoppbakken framover, sier hun.

Kvandal vet lite om de nye bakkene, annet enn at tilløpet i storbakken blir noe annerledes. Men helt siden hun flyttet til Trondheim for å satse på hopp som 16-åring, har hun likt seg godt i Granåsen. Det er der hun har desidert flest hopp og det er der hun har lagt grunnlaget for hoppkarrieren. Nå kan arbeidet mot 2025 endelig starte.  

Jeg gleder meg. Det tror jeg mange i hoppmiljøet gjør, smiler hun.