Jeg gleder meg masse til ski-VM

Publisert: 17. februar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Steinkjer

Skimiljøet rundt Steinkjer videregående skole seiler i medvind, etter systematisk samarbeid mellom skolen og klubbene i nærområdet. Johannes Sivertsen og Jenny Farbu tror noe av oppturen skyldes ski-VM på hjemmebane.

Ski-VM 2025 møtte langrenns- og skiskyttermiljøet under en treningstur i Steinkjer nylig. Skitalentene skulle gjennomføre en rolig langtur, etter ei tøff helg med norgescuprenn i Voss. Det er litt isete føre etter mildværet den siste tida, men dette påvirker verken humøret eller gleden av å gå på ski for ungdommene.

Dere må vite at alle er like viktig i denne gjengen. Det er ikke sikkert at de som gjør det bra nå, blir dem som gjør det bra som senior. Men miljøet er dere alle avhengig av, sier VM-sjef, Åge Skinstad til ungdommene før treningsøkta starter.

Det er stor bredde og godt miljø blant elevene ved Steinkjer vgs. Her er de som satser på langrenn og skiskyting samlet på Steinkjer skistadion.

Det er stor bredde og godt miljø blant elevene ved Steinkjer vgs. Her er de som satser på langrenn og skiskyting samlet på Steinkjer skistadion.

Nytt stjerneskudd i juniorklassen

En av dem som har gjort det skarpt den siste tiden, er Jenny Farbu. Hun går i 17-årsklassen og fikk sin første norgescupseier under løpene i Voss.

Det har gått veldig bra i år. Jeg fikk trent bra hele høsten og vinteren, og det gikk bra den første norgescuphelga og enda bedre i Voss, smiler Jenny.

– Hvordan trives du på Steinkjer?

Vi har et veldig bra treningsmiljø og et bra miljø på skolen også. Vi har det artig, sier hun.

Ved siden av Jenny står Johannes Sivertsen. Han har et kjent skinavn og er selvsagt sønn av Sture Sivertsen, som gikk på det norske vinnerlaget under ski-VM i Trondheim i 1997. Johannes mener store mesterskap er svært viktig for rekrutteringen.

Ble inspirert under VM 2011

Jeg opplevde ski-VM i 2011 og det var i åra etter det at det var størst deltakelse i Hovedlandsrennet. Så jeg tror mesterskap kan ha stor påvirkning, spesielt for de som kommer etter oss, sier han.

– Hvor gammel var du i 2011?

Jeg var bare sju år gammel, men jeg ble veldig inspirert av mesterskapet i Oslo og jeg gleder meg veldig til VM i 2025. Det er artig at det er så nærme, så får vi se om jeg er tilskuer eller om jeg får gå selv, smiler han, før tankene løper videre:

Jeg har veldig lyst til å være løypepatrulje, men jeg vil ikke melde meg til det før jeg vet om jeg får gå, smiler han. 

Samarbeid gir resultater

Jenny blir også ivrig når det blir snakk om ski-VM:

Jeg gleder meg til VM. Det er artig at det er så nærme, så får vi se om jeg er tilskuer eller om jeg får gå selv. Det er enda tidligere for meg, sier hun.

Etter den kjempefine skituren i terrenget rundt Steinkjer, tar vi turen innom skolen. Den er full av fantastiske fasiliteter med innendørs friidrettsbane, fotballbane, håndballbaner og flotte rulleskiløyper. Etter å ha vært nede i en bølgedal for noen år tilbake, bestemte skiklubbene i området seg for å samarbeide. Team Innherred ble navnet og gjennom å bruke trenerressursene på skolen, tilbyr de nå hele 30 samlingsdøgn i året. Dette har gitt resultater.

Samarbeid er veldig viktig. Det samme er et godt treningsopplegg og selvsagt et godt miljø. Det virker som vi har gjort mye riktig den siste tida og det har gitt resultater. Det er artig og inspirerende, sier Stian Ludvigsen, avdelingsleder for idrettsfag ved Steinkjer vgs.

Trønderske utøvere har denne sesongen dominert juniorklassene. Dette er ikke bare elever fra Steinkjer, men også fra Meråker og Heimdal vgs. Disse tre skolene vil samarbeide enda tettere i årene som kommer.

– Ski-VM i Oslo ga en skikkelig «boost». Jeg er sikker på at det samme vil skje etter VM i Trondheim. Vi har alle muligheter til å utnytte mesterskapet som en inspirasjon. Ski-VM blir kjempespennende for ungdommene, sier Stian Ludvigsen, avdelingsleder for idrettsfag ved Steinkjer vgs.