Mangfold og kommunikasjon opptar studentene

Publisert: 13. februar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Fiona

Fiona og Shimana engasjerer seg i ski-VM og bidrar til at mesterskapet blir både mer bærekraftig og synlig.

VM-sjefen er superfornøyd med det systematiske samarbeidet VM-organisasjonen har med studenter.

Vi ønsker at ski-VM 2025 skal være helt i front på bærekraft og da er det viktig å inkludere unge folk fra ulike kulturer inn i dette arbeidet. Vi er veldig takknemlig for engasjementet og kompetansen studentene bidrar med, sier VM-sjef, Åge Skinstad.

Fiona Zoebeli er fra Sveits og har vokst opp med skisport. Hun har også jobbet for ulike sportsarrangement tidligere og drømmer om å fortsette dette arbeidet etter at mastergraden er ferdig. Shimana Shikder kommer fra Bangladesh og hadde i utgangspunktet ingen erfaring med skisport. Det var det som gjorde praksisen i ski-VM så eksotisk og spennende.

Jeg har alltid vært veldig interessert i europeisk sportskultur. Ski-VM gir meg en unik mulighet til å bli kjent med skikulturen i Norge og det profesjonelle arbeidet rundt et mesterskap. Jeg føler meg veldig heldig, sier Shimana.

Fiona Zoebeli and Shimana Shikder (left) are writing their master's thesis on the World Ski Championships. They come from different backgrounds but are passionate about how the championship can be much more than just 12 days of ski racing. Photo: Ingvil Snøfugl

Fiona Zoebeli og Shimana Shikder (left) skriver master om ski-VM 2025. 

Opplevde skihopp for første gang

Begge studentene fra Høgskolen i Molde analyserer ski-VM i mastergradsoppgavene sine. Fiona skal fokusere på hvordan mesterskapet gjennom flerspråklig kommunikasjon bedre kan nå ut internasjonalt, mens Shimana skal studere frivillighet i et mangfolds-perspektiv.

Jeg undersøker både PR-arbeidet som er blitt gjennomført, og samtidig prøver å finne svar på når mesterskapet bør endre fokus mot et bredere internasjonalt publikum. Vi har allerede kommet fram til at det er naturlig med et skifte av fokus i og rundt VM i Planica, sier Fiona.  

For å bli bedre kjent med organisasjonen, deltar studentene også i enkelte prosjekt.

Det er veldig artig og lærerikt å være med i felt. Vi har blant annet systematisert og analysert innspillene ski-VM fikk på bærekrafts-strategien, og så deltok vi også på åpningen av hoppbakken i Granåsen. Det var superspennende. Jeg har aldri opplevd et skihopp tidligere. Det var en opplevelse for livet, sier Shimana med et smil.

Skal jobbe under Planica-VM

Studentene skal være en del av VM-organisasjonen i ti uker og har fullført halve praksisperioden allerede. De har lært veldig mye og samtidig fått seg noen overraskelser.

Jeg har blitt mye mer motivert for å lære meg norsk. Da jeg ikke forstod alt som foregikk på workshopene, skjønte jeg at det haster. Nå må jobben gjøres, sier Shimana.

Det neste prosjektet som står for tur, er ski-VM i Planica. Der skal en rekke studenter bidra inn i markeds- og kommunikasjonsteamet.

Det blir veldig artig å se om mesterskapet gir oss litt ekstra oppmerksomhet. Når Planica er ferdig, er ski-VM i Trondheim neste VM ut. Det gjør arbeidet ekstra spennende, avslutter Fiona.