Nå drar vi til Planica

Publisert: 20. februar 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Foto: Arne Otto Vedvik

Hele 30 personer i og rundt VM-organisasjonen reiser til Planica for å lære mest mulig om hvordan et ski-VM arrangeres.

Det er ikke bare den harde kjerne i VM-organisasjonen som reiser. I tillegg til de faste ansatte, reiser også sportsorganisasjonen, representanter fra VM-styret, Trondheim kommune, politiet, Midtbyen management og ski-VM i Falun 2027. De fleste blir i VM-byen over 4-5 dager, men VM-sjefen blir derimot til stede under hele mesterskapet.

Mye mesterskapserfaring

 Jeg har deltatt på alle ski-VM siden 1995 i mange ulike roller fra skismører, sportsjef for det norske laget, ulike kommentator-roller til utstyrsleverandør. Men jeg har aldri hatt den rollen jeg har nå før, sier VM-sjef, Åge Skinstad.

VM i Planica arrangeres i perioden 22. februar til 5. mars. Mesterskapet avsluttes med femmila i klassisk stil for menn og når den distansen er over er neste mesterskap ut Trondheim. Om få uker rettes blikket mot Trondheim, Trøndelag og Norge.

 Vi skal bruke tiden godt til å se på detaljer rundt gjennomføringen, men også lære mest mulig om helheten. Jeg har minst kunnskap om hoppdelen av mesterskapet, så jeg gleder meg veldig til å lære mer om hoppmiljøet og hoppkonkurransene, sier Skinstad, som aldri har deltatt i et ski-VM som utøver.
Jeg kvalifiserte meg nesten i 1989, men bomma i NM rett før uttaket, smiler han.

Sportsorganisasjonen til ski-VM 2025 dra mandag 20. februar til Planica på studietur. De blir til stede den første delen av mesterskapet. Foto: Arne Otto Vedvik

Sportsorganisasjonen til ski-VM 2025 dra mandag 20. februar til Planica på studietur. De blir til stede den første delen av mesterskapet. Foto: Arne Otto Vedvik

Stadig strengere krav

Mange i VM-delegasjonen har aldri opplevd et ski-VM tidligere og vil lære masse under studieturen i Planica. Andre opplevde ski-VM sist i Oslo i 2011. Det har skjedd en rivende utvikling i hvordan mesterskap arrangeres siden den tid. Dette skyldes blant annet digitaliseringen, utøvernes synlighet gjennom sosiale medier, tv-rettigheter og nye øvelser. En annen, overgripende trussel for skisporten er klimaendringene.

 Det settes stadig nye krav til arrangører. Det er en rivende utvikling. Vi trenger oppdatert informasjon og kunnskap. Vi trenger også å erfare hvor vi skal, i forhold til hvor vi er i planleggingsarbeidet og dermed kunne fylle gapet. Kanskje oppdager vi enkelte ting de gjør bedre enn oss. Det er viktig lærdom, slik at vi kan ta nye skritt i riktig retning, sier Skinstad.   

En av de som skal se på detaljene under mesterskapet er assisterende rennleder i langrenn, Arne Otto Vedvik. Han har lang erfaring som TD og rennleder, og vil ta med seg den kunnskapen inn i arbeidet under Planica-turen.

Viktig å bli godt kjent

 Det blir interessant å se hvordan de gjør det i Planica kontra hvordan vi pleier å gjøre det i Granåsen. Dette gjelder både rammen rundt mesterskapet, arbeidsforholdene til frivillige, logistikk på utstyr inn og ut av løyper, stadion, service området, arenabygget og nærheten mellom de ulike funksjonene. Det blir også spennende å snakke med arrangørene og fange opp hva som fungerte og hvor stresset kom, sier Vedvik, som ikke bare er opptatt av den tekniske gjennomføringen:

 En viktig del av turen er også det sosiale. Det er viktig at vi som skal jobbe sammen under ski-VM i Trondheim, blir bedre kjent. Det gleder jeg meg også til, smiler han.