Nå kan nedtellingen til ski-VM starte
Publisert: 21. april 2023
Av: Ingvil Snøfugl
100 studenter konkurrerte om å lage det fineste nedtellingsuret til ski-VM. En vakker lavvo som forestiller en soloppgang i den norske fjellheimen gikk av med seieren.
Det var to jenter fra NTNU design som ble veldig overrasket da vinneren av VM-Challenge ble offentliggjort på Gløshaugen fredag. Designstudentene har hatt konkurransen som en del av undervisningen dette semesteret. En av klassene hadde fokus på programmering, mens den andre på konstruksjon. I tillegg har elever ved Heimdal videregående skole bidratt med kreative ideer.
Totalt har rundt 100 ungdommer vært i sving på oppdrag for ski-VM og over 25 modeller var med i konkurransen. Åshild Akselsen (21) og Emilie Knudsen (23) ble mildt sagt overrasket da deres ide og design gikk av med seieren.
– Vi trodde absolutt ikke vi ville vinne. Det var et stort sjokk og veldig gøy, sier Åshild Akselsen.
– Veldig, veldig gøy. Vi er utrolig fornøyde nå, sier Emilie Knudsen.
Oda Selvik var dessverre ikke til stede da den gledelige nyheten sprakk på Gløshaugen. Hun var også en del av vinnergruppa. Men de to andre studentene smilte fra øre til øre, og var ikke i tvil om hva suksessoppskriften har vært:
– Vi har samarbeidet veldig godt. Det har ikke vært så mye uenigheter, forteller de.
Les også artikkelen om studentene i Adresseavisen
Men mye jobb har det vært. De har ikke tall på hvor mange timer de har brukt på konstruksjonen og visjonen.
Veldig mye jobb i idefasen
– Det var veldig mye jobb i idemyldringsfasen og vanskelig å lande på noe. Når vi først fikk på plass visjonen, så gikk det mye bedre. Vi ble raskt enige om designet i store trekk, forteller Åshild.
Hva skal arven etter #trondheim2025 være? Tidligere VM-arrangører har laget et nedtellingsur for å synliggjøre veien til VM. Mesterskapet i Trondheim har enda høyere ambisjoner. Nedtellingen skal skape forventninger til tidenes mest bærekraftige ski-VM og sette en ny standard for hvordan et mesterskap skal gjennomføres. Viktige stikkord ungdommene fikk med seg inn i arbeidet var skihistorie, folkefest, teknologi, innovasjon, bærekraft og arven etter VM. Hva skal ski-VM bli husket for om 30 år?
Les mer om bakgrunnen for VM-Challenge
Det var vel så mye historien og ideen bak monumentet, som selve designet som imponerte juryen da de valgte ut vinnerbidraget. Selv forklarer studentene ideen bak monumentet slik:
– Den skal representere norsk natur, samene og de seks bærekraftsmålene i VM-logoen. At den er delt i to illustrerer også et par med noe, som for eksempel et par med ski og staver, forklarer studentene.
Møteplass for fremtiden
Lavvoen skal stå i Granåsen og trolig også i Trondheim sentrum. Studentene har også tenkt på tilgjengelighet for rullestolbrukere og langsiktighet i forhold til bruk av møteplassen.
– Åpningen er bred nok til rullestolbrukere. Meningen er at lavvoen skal stå lenge etter VM og kanskje gjøres om til en bålplass med informasjonsskjermer. Vi gleder oss virkelig til å se lavvoen i fullskala, smiler Åshild.
Studentene ønsker å være med i den videre prosessen fram mot avdukingen av nedtellingsuret. Alle modellene og ideene til studentene står utstilt på Institutt for design. Noen av de er flere meter høye, andre 30-40 centimeter. Flere av de er interaktive med lyd og lys som aktiveres av bevegelse og berøring.
– Vi er veldig imponert og takknemlig for den jobben studentene har gjort for oss. De er bare så utrolig dyktige. Jeg håper virkelig de har lært mye på denne prosessen og at de vil være med oss på veien til ski-VM. Engasjementet de viser er gull verdt for oss, sier Ingvil Snøfugl, leder for PR og informasjon for ski-VM 2025.
Og det er ikke tvil om at mange studenter har jobbet enormt mye med modellene særlig i innspurten.
– Vi har brukt veldig mange timer, spesielt den siste uka. Da har vi ikke gjort noe annet, men vi er veldig fornøyd, sier Vilde Moltu.
Hvordan har det vært å være med på denne konkurransen?
– Det har vært krevende og slitsomt. Vi har jobbet i grupper, men vi har lært veldig mye spesielt om koding. Det har vært veldig gøy, sier Vilde Moltu.