– Dette betyr så mye for oss

Publisert: 05. mai 2023

Av: Ingvil Snøfugl

VM-sjef Åge Skinstad (fra venstre), skipresident Tove Moe Dyrhaug, utøver Ida Marie Hagen og renndirektør Lasse Ottesen jubler over en ekstra øvelse for kombinert for kvinner. Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund

Kombinertkvinnene får en ekstra VM-øvelse under ski-VM i Trondheim. Dette er en stor seier for Ida Marie Hagen og de andre utøverne, som har kjempet en hard kamp for likestilling over mange år.

– Rått. Dette betyr så mye for oss, sier den norske utøverrepresentanten, Ida Marie Hagen.

Hagen er på plass under kalenderkonferansen til FIS i Dubrovnik, og hun blir så glad når hun hører om en tredje VM-øvelse på programmet under ski-VM i Trondheim 2025. I tillegg til dagens VM-øvelser individuell gundersen/normal bakke og mikskonkurranse/normalbakke, kommer en ny øvelse inn som er fellesstart/normalbakke.

Gyda Westvold Hansen, med påtegnet skjegg, da kombinertjentene aksjonerer i forbindelse med at IOC har bestemt at kombinert for kvinner ikke får OL-gren i 2026. Under ski-VM i 2025 vil Gyda og de andre jentene trolig få delta på tre øvelser. Dette avgjøres endelig i FIS styret i slutten av mai. Foto: Heiko Junge / NTB

10 år med likestillingskamp

Innimellom møtene i Dubrovnik møter Hagen blant andre VM-sjef Åge Skinstad, renndirektør i FIS Lasse Ottesen og skipresident Tove Moe Dyrhaug. De er like opprømte som Hagen.

– Dette er en gledens dag. Kombinert og Norges Skiforbund har jobbet aktivt for utviklingen av kombinert for kvinner i mange år. Vi arrangerte det første internasjonale rennet i Granåsen i 2015, og ti år senere får vi til tre VM-øvelser. Vi ønsker at det skal være like muligheter for alle utøvere, og nå begynner vi å nærme oss veldig i kombinertsporten, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Ski-VM i Trondheim har sammen med Norges Skiforbund og FIS jobbet i kulissene med å få inn en ekstra øvelse på VM-programmet. Kombinertkvinnene får ikke delta i OL, men får delta på tre VM-øvelser i Trondheim.

Får skryt av Det internasjonale skiforbundet

– Her må først og fremst arrangørene i Trondheim sammen med Norges Skiforbund få skryt. Vi har hatt flere møter i vinter med nasjonene og lagene for å inkludere en ny VM-øvelse, og er enige om at fellesstart og normalbakke blir mest riktig for utviklingen av kombinert for kvinner nå, sier renndirektør for kombinert i FIS, Lasse Ottesen.

Gyda Westvold Hansen jubler for VM-gull under kombinert langrenn i Planica. På bildet går hun over mål.

Gyda Westvold Hansen jubler for VM-gull under kombinert langrenn i Planica, Slovenia. Foto: Terje Pedersen / NTB

VM-sjef Åge Skinstad er veldig glad for nyheten.
– Dette fortjener kvinnene og kombinertsporten. Vi har fortsatt detaljer rundt VM-programmet som ikke er endelig bestemt, men planen er VM-øvelser for kombinertkvinnene torsdag, fredag og lørdag den første VM-uka, sier Skinstad.

Hvor viktig har dette arbeidet vært for dere?

– Dette har vært en av våre hovedsatsninger. Jeg mener at FNs bærekraftmål nummer 10, som er sentral i vår strategi, mer eller mindre krever at vi har dette fokuset. Ekstremt moro og motiverende å se hvor glad Ida Marie Hagen var på møtet, smiler han.

Viktige møter i Trondheim

Etter møter med FIS i Trondheim neste uke, skal endelig forslag til rennprogram for ski-VM oversendes FIS. Skinstad roser operativ leder og sportssjef, Kristin Mürer Stemland og rennledelsen i Trondheim, for å ha jobbet frem de siste disse detaljene rundt VM-programmet hvor kombinert for kvinner sammen med para er de viktigste endringene.

Bilde av VM-organisasjonen sammen med Gyda Westvold Hansen i Planica under Ski-VM.

Kristin Mürer Stemland var til stede i Planica sammen med sportsorganisasjonen for å lære. De har lenge kjempet for like utøverforhold og nå har jobbingen gitt resultater. Her sammen med Gyda Westvold Hansen, langrennssjef Daniel Myrmæl Helgestad (bak) og løypesjef Tore Hammer.

– Like muligheter for utøverne er noe vi har fokusert på og jobbet hardt med over lengre tid. Det kommer fram i VM-programmet på ulike måter. Vi planlegger en øvelse for parautøvere under mesterskapet. Det har aldri skjedd før. I tillegg kommer det trolig inn en ekstra øvelse for kombinertkvinnene og så ønsker vi å flytte mix lagkonkurranse i hopp fra liten til stor bakke, slik at damene får to konkurranser i stor bakke. VM ønsker å ta posisjon og være med å utvikle sporten videre. Det fortjener både sporten og utøverne, sier operativ leder og sportssjef i ski-VM 2025, Kristin Mürer Stemland.