Fra 1997-nerd til bærekraftsansvarlig i ski-VM
Publisert: 10. mai 2023
Av: Ingvil Snøfugl
Helt siden han var ti år gammel og opplevde ski-VM i Granåsen, har han drømt om å være med å arrangere VM i Trondheim. Nå har drømmen gått i oppfyllelse for Ola Rønning (35).
– Jeg har lenge hatt lyst til å være med å arrangere ski-VM i Trondheim. Det kjennes veldig godt å nå være med på laget, sier Ola Rønning.
Han har ennå ikke startet i drømmejobben, men 22. mai braker det løs. Da skal arbeidet med å skape tidenes mest bærekraftige ski-VM starte, og 35-åringen fra Trondheim kan nesten ikke vente.
Skitradisjoner i familien
– Tante Vigdis og søskenbarnet mitt Eldar har prøvd seg tidligere. Nå er det min tur å forsvare familiens ære i ski-VM, sier han med et glimt i øyet.
For det er langt fra tilfeldig at Ola Rønning har havnet i VM-selskapet. Fascinasjonen for store mesterskap og store begivenheter startet i 1997, da han og en kompis opplevde VM i Granåsen. De var til stede under herrestafetten, men ungguttene hadde ikke fokus på skistjernene. Folkefesten og rammen rundt var mye mer spennende.
– Jeg husker veldig godt at jeg fikk med meg 50 kroner fra mamma og pappa, og det fikk jeg ganske mye for. Jeg kjøpte meg ei ostepølse og en VM-pins, forteller han ivrig.
Stor samling av 1997-effekter
Siden den gang har samlingen vokst seg stor og innholdsrik.
– Jeg har mellom 50 og 60 ulike t-skjorter, luer, skjerf, jakker og pins fra 1997, smiler han.
– Hvor har du fått tak i alle disse tingene?
– Jeg har fått mange ting av folk jeg kjenner, siden jeg har ytret en interesse for året 1997. Ikke bare ski-VM, men alt som skjedde det året som Cutty Sark, kongens 60-årsdag, Trøndelagsutstillingen og selvsagt mesterskapet i Granåsen. Byen ble brukt på mange nye måter. Etter 1997 har Trondheim blitt en større by. En mer urban by, sier han.
Han har lenge visst at ski-VM igjen kunne komme tilbake til Trondheim, og har bare gått og ventet.
– Dette blir en utrolig spennende erfaring å ha med seg. Jeg ville fått enormt «fomo» om jeg ikke hadde fått vært med på det, sier han.
– Fomo?
– Fear of missing out. Dette blir en folkefest som ingen må gå glipp av. Jeg sa til min samboer da vi møttes i slutten av april i 2014 at vi måtte bo i Trondheim i tiden framover fordi jeg ville jobbe for ski-VM.
Et ski-VM for alle
I sin nye jobb som leder for bærekraft i ski-VM 2025 får han bruk for sin samfunnsvitenskapelige utdanning og sin nesten nerdete fascinasjon for arrangement. Ikke bare har han jobbet som lærer og for Ungt Entreprenørskap siden han var ferdig utdannet, han har parallelt jobbet for Olavsfest og som frivillig i Granåsen på NM på ski, Trondheim SkiShow og Ski Tour 2020.
– Helt siden 1997 har jeg vært fascinert av store arrangement. Hva det gjør med oss, hvilken samlende kraft disse kan ha ovenfor menneskene som deltar. Det vil derfor være viktig for meg at vi ikke bare er steingode på klima og miljø, men at vi også jobber godt med den sosiale delen av bærekraftmålene. Vi skal skape et VM for alle, sier han.
Bærekraft må bli forståelig for folk
Noe av drivkraften med jobbingen til Ola er nyskaping og engasjement. I tillegg er han veldig glad i folk.
– Å gjøre bærekraft forståelig og enkelt for folk, blir veldig viktig i jobben for ski-VM. Vi har en unik mulighet til å sette en ny standard for bærekraftige arrangement. Det være seg alt fra kortreist mat fra matregionen Trøndelag, redusere plastbruk i idretten og bruke VM som arena for arbeidsinkludering for mennesker utenfor arbeidslivet. For å oppnå dette, må vi samarbeide med publikum, utøvere, idretten, kultur, kommuner og næringsliv. Vi må lære av de beste, gjøre det, fortelle det og lære det bort etterpå, sier pedagogen.
Og nå kribler det masse i magen til trondheimsgutten, som vokste opp på Sverresborg. Han ivrer etter å komme i gang med drømmejobben.
– Jeg gleder meg enormt til å bli en del av laget, som skal lage det mest definerende idrettsarrangementet i Trøndelag på 2020-tallet, avslutter han.