Kan bli para-øvelse i Ski-VM 2025

Publisert: 03. mai 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Para

Ski-VM i Trondheim kan bli historisk. Aldri tidligere har det blitt arrangert en VM-øvelse i para under et nordisk VM. 

Norges Skiforbund og VM-selskapet i samarbeid med Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har over tid jobbet for å inkludere en VM-øvelse i para og er på god vei til å lykkes.

Garanterer fulle tribuner

Denne uka er Åge Skinstad på plass i Dubrovnik i forbindelse med kalenderkonferansen til FIS. Han er innom mange møter, men innrømmer at han brenner ekstra for å inkludere en para-VM-øvelse i det ordinære VM-programmet. Dette skjer på den dagen under ski-VM hvor det nesten garantert blir fulle tribuner i Granåsen.

Den norske trioen på plass i Dubrovnik håper og tror det blir VM-øvelse i para under ski-VM i Trondheim 2025. Fra venstre: Torbjørn Broks Pettersen (arbeidsgruppe FIS), Anne Ragnhild Kroken (Norges Skiforbund), Åge Skinstad (ski-VM Trondheim) etter para-møtet i Dubrovnik onsdag formiddag. Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund

Den norske trioen på plass i Dubrovnik håper og tror det blir VM-øvelse i para under ski-VM i Trondheim 2025. Fra venstre: Torbjørn Broks Pettersen (arbeidsgruppe FIS), Anne Ragnhild Kroken (Norges Skiforbund), Åge Skinstad (ski-VM Trondheim) etter para-møtet i Dubrovnik onsdag formiddag. Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund

– Vi jobber for å få til en sprintøvelse i para torsdag 26. februar 2025. Dette er den samme dagen som Johannes Høsflot Klæbo skal forsvare sin VM-tittel fra Planica. Vi jobber for å få til finalene mellom kvalifiseringen og finalen i langrennssprinten. Da vil arenaen være utsolgt, og det vil være fullt. Vi jobber også for at para kan ta del i den offisielle premieseremonien om kvelden på torget i Trondheim, sier VM-sjef, Åge Skinstad.

Johannes Høsflot Klæbo holder sine tre gullmedaljer og to sølvmedaljer på stadion i Kranjska Gora siste dag av ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Under ski-VM i Trondheim skal han blant annet forsvare sprintgullet, og det skjer trolig på samme dag som det blir arrangert en VM-øvelse i paralangrenn. Foto: Heiko Junge / NTB

Johannes Høsflot Klæbo holder sine tre gullmedaljer og to sølvmedaljer på stadion i Kranjska Gora siste dag av ski-VM 2023 i Planica, Slovenia. Under ski-VM i Trondheim skal han blant annet forsvare sprintgullet, og det skjer trolig på samme dag som det blir arrangert en VM-øvelse i paralangrenn. Foto: Heiko Junge / NTB

Fortjener mer oppmerksomhet

Det er fortsatt endel formaliteter som må på plass for at para-øvelsen kan bli inkludert. Men allerede på styremøtet i FIS den 24. mai, kan mye komme på plass. Aldri tidligere er det blitt arrangert en VM-øvelse i para under et nordisk VM.

– Dette kan bli en historisk begivenhet i Trondheim i 2025. Vi ønsker at det skal være like muligheter for alle utøvere. Parautøverne er noen flotte forbilder, og de fortjener fulle tribuner og mer oppmerksomhet. Vi i Norges Skiforbund skal gjøre alt vi kan inn mot det internasjonale miljøet for å få til dette, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Gyda Westvold Hansen etter et godt hopp i Planica under Ski-VM.

Gyda Westvold Hansen er en av Norges største idrettsstjerner. Under ski-VM i Trondheim får vi trolig se mer til kombinertesset, siden det jobbes for en ekstra øvelse for kombinertkvinnene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Jobber for ekstra kombinertøvelse

VM-arrangøren jobber også systematisk sammen med FIS og Skiforbundet med å inkludere en ekstra kombinertøvelse for kvinner. Får Skinstad det som han vil, vil også dette skje på samme dag som para-øvelsen.

– Vi foreslår fellesstart for kombinertkvinnene før sprinten med Klæbo i spissen starter, og så avslutter vi med kombinerthopprenn samme dag. Hver dag under ski-VM vil ha et bærekrafttema og denne dagen vil fokusere på like muligheter og et VM for alle, sier Skinstad.

Kombinertkvinnene får ikke delta på OL, men får trolig en ekstra øvelse under ski-VM i Trondheim.

– Mindre ulikhet er et av de mest sentrale bærekraftmålene våre og Norge har en stor stjerne i Gyda Westvold Hansen. Lykkes vi med satsningen, blir dette en merkedag for oss, avslutter Skinstad.