Møt vår nye kultursjef: – Alt handler om følelser

Publisert: 03. mai 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Leder for kultur

Endre Forbord drømmer om at publikum skal sitte igjen med en følelse av å ha vært med på noe stort – en opplevelse for livet – under ski-VM i 2025.

Selv opplevde han det samme i 1997. Da var han bare 15 år gammel, og var med foreldrene på ski-VM i Granåsen og show på Torget sammen med flere titusen andre mennesker. Det ble en formende opplevelse for unggutten, som har preget livet hans i ettertid.

– Jeg husker jeg deltok på noen renn i Granåsen, men det var først og fremst fremføringen av Snørosa på Torget jeg husker og som gjorde inntrykk. Det var folkefest og store ting som skjedde. Dette var akkurat i samme perioden som jeg begynte å lukte på arrangørlivet og ski-VM ble på mange måter «the mothership» på store arrangement. Om jeg får jobb for ski-VM, da har jeg klart det, liksom. Da har jeg kommet dit jeg vil, smiler han.

Fra London, til JubaJuba og Trøndelag Teater

Endre var ikke i tvil da jobbannonsen dukket opp. Denne jobben skulle han ha, men han trodde aldri han kom til å lykkes. Heldigvis byr livet på positive overraskelser og allerede 5. juni begynner han i jobben som kultursjef for ski-VM. 40-åringen har da med seg en lang kulturkarriere i bagasjen, hvor han begynte allerede som 16-åring som lystekniker. Som 20-åring flyttet han til London og over fire år ble han godt kjent med den internasjonale scene. Han har siden den tid lagt bak seg utallige konserter, teater- og danseforestillinger, turneer og tv-produksjoner. I tillegg har han tatt utdanning som fotograf.

Her kan dere se hvordan det var på Torget i Trondheim under åpningsseremonien i 1997.

Her kan dere se hvordan det var på Torget i Trondheim under åpningsseremonien i 1997.

De siste årene har han jobbet for både Pstereo, Julemarkedet, JubaJuba, Trondheim Spektrum, Trøndelag Teater og mange, mange andre små og store arrangement som festivalsjef, produsent, arenaleder, lystekniker og fotograf. Nå er det mange som forventer folkefest og spektakulære åpningsshow og premieseremonier på Torvet i Trondheim ala 1997. 

– Hvilke minner ønsker vi at folk skal sitte igjen med, spør han, før han fortsetter ivrig:

– Jobben blir å skape store følelser og tenke helhet. Vi må tenke på hva som appellerer til folk i dag. Utfordre oss selv. Ikke bare gjenskape 1997, men leve opp til dagens forventninger. Alt jeg jobber med, handler om følelser, sier han.

Endre Forbord har erfaring som både fotograf, produsent, lystekniker og festivalsjef. 40-åringen har jobbet i kulturnæringen siden han var 16 år og har nå fått drømmejobben for ski-VM.

Tiltrukket av tyngde og pondus

Det er lett å bli revet med og drømme om mesterskapet når man lytter til Endre sine ambisjoner og tanker. Han ser ut som en «stereotyp» rocker, med mange tatoveringer og ringer i ørene. Interessene speiler fremtoningen, med bakgrunn som sanger i flere rockeband og et langt liv i kulturnæringen. Han ser nå fram til å ta turen til «verdensrommet» sammen med VM-organisasjonen.      

Endre Forbord er ski-VM sin nye kultursjef. Han lover å overraske og utfordre med VM sitt kulturprogram.

Endre Forbord er ski-VM sin nye kultursjef. Han lover å overraske og utfordre publikum under mesterskapet.

– Jeg kjenner på en ærefrykt for å være med og lage noe som er så stort og betydningsfullt for veldig mange. Ski-VM er folkekjært og bygger stolthet for hele Trøndelag og Norge. Jeg er tiltrukket av ting med tyngde og pondus. Samtidig er det fascinerende å tenke på at vi blir en forholdsvis liten gjeng, som skal styre ei stor skute. Den gruppedynamikken er jeg spent på. Jeg liker å tenke på dette som en reise til verdensrommet. Man må passe sammen for å takle det, smiler han.

Hva blir mest utfordrende i rollen som kultursjef?

– Forventningene til mesterskapet er veldig, veldig høye. Et aspekt er de tekniske sidene ved å lage en produksjon. Det kan ha sine utfordringer med arena, sikkerhet og alt som kommer med. Men å treffe alle, er virkelig utfordrende. Jeg ønsker at alle uavhengig av kulturell bakgrunn eller sosioøkonomisk status, skal kjenne at ski-VM 2025 er for dem. Vi skal treffe 14-åringene som er med for første gang og synes det meste er teit, samtidig som vi skal «please» de eldre som kanskje har et sterkt eierskap til mesterskapet og sporten.

«Skigal» i voksen alder

Flere av folkene i VM-organisasjonen har skibakgrunn. Det har ikke Endre, noe kanskje mange heller ikke hadde forventet. Men det som er en liten morsomt «fun fact» om kultursjefen, er at han faktisk elsker å gå på ski. En lidenskap han fikk i moden alder.

– Jeg er en nyfrelst skigåer. Jeg gikk ikke så mye på ski i oppveksten, men fikk brått en stor interesse for sporten for bare få år siden. Jeg kjøpte meg bil, bare for å lettere ha tilgang på Bymarka. Jeg elsker å være i naturen, og jeg elsker å være i aktivitet. Når jeg går på ski, får jeg det beste fra begge verdener. Og selv om jeg stort sett hører på musikk, gir jeg musikken en pause når jeg er på ski for å få med meg det som skjer i naturen, forteller han engasjert.

En annen ting han ivrer etter å sette i gang med, er arbeidet med kulturprogrammet og planleggingen av folkefesten i 2025.  

– Jeg gleder meg masse, smiler han.