Håper høydetrening og vennskap vil gi VM-gull

Publisert: 09. juli 2023

Av: Ingvil Snøfugl

IMG_8766

Anne Kjersti Kalvå har som mål å vinne VM-gull på hjemmebane i 2025. Hennes trumfkort er et tøft høyderegime og tett samarbeid med venninnene Tiril og Lotta Udnes Weng.

Lundamojenta har gjennomført en drøy ukes samling i Oslo og Fredrikstad sammen med landslagsvenninnene. Hjemme i Trondheim trener hun sammen med mange av de samme jentene, da hele seks av ti jenter på elitelandslaget i langrenn bor i Trondheim.

Optimalt opplegg i Trondheim

Det er særlig to lagvenninner hun trives ekstra godt sammen med, nemlig tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng. De feiret jul sammen og de trener sammen nesten daglig. Vennskapet og treningssamarbeidet betyr veldig mye for fjorårets stjerneskudd.

– Det er kjempeviktig. Vi kom akkurat hjem fra en langtur sammen. Vi får trent bra og hjulpet hverandre masse, så gjelder det å ikke drepe hverandre på trening, sier hun med et smil.

– Det er veldig artig og hyggelig at Tiril og Lotta våget å flytte til Trondheim. Det sier litt om hvor mye et VM på hjemmebane betyr for dem også. Vi er en veldig bra gjeng her i Trondheim og Stig Rune er med oss veldig mye. Vi har et optimalt opplegg, som vi må utnytte til det fulle, sier hun.

Anne Kjersti Kalvå (31) vant sitt første verdenscuprenn i Lathi sist vinter på distansen 20 kilometer fellesstart. Dette ble en perfekt avslutning på hennes beste sesong noen sinne med flere VM-medaljer og toppplasseringer i verdenscupen. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB

Anne Kjersti Kalvå (31) vant sitt første verdenscuprenn i Lathi sist vinter på distansen 20 kilometer fellesstart. Dette ble en perfekt avslutning på hennes beste sesong noen sinne med flere VM-medaljer og toppplasseringer i verdenscupen. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB

Samkjører treningsplanene sine

Kalvå forteller at venninnene er ganske samkjørte i treningsplanene sine, selv om de har ulike «god-økter». De er så mye sammen både på fritiden og på trening, at de risikere å bli lei av hverandre.

– Jeg har vært med Tiril og Lotta hver dag denne uka. Vi er veldig gode venner, som hjelper og støtter hverandre enormt mye, sier hun.

I tillegg til vennskap og treningssamarbeid, er 31-åringen klar på en ting: Det blir mye høydetrening fram mot mesterskapet i trønderhovedstaden i månedsskiftet februar/mars 2025. Det har vært debatt i langrennsmiljøet hvorvidt høydetrening har effekt. Mange har opplevd det motsatte, men Kalvå har svært positive erfaringer fra sine høydesamlinger på 1800 meteres høyde i Italia.

Kalvå gir en av sine samarbeidspartnere en klem etter VM-medaljen.

Her feirer Anne Kjersti Kalvå VM-sølvet i Planica. Neste VM er på hjemmebane i Granåsen. Der trener lundamojenta jevnlig allerede. Foto: Ski-VM 2025

 

Tre høydesamlinger før sesongen

– Jeg kommer til å gjennomføre tre høydesamlinger før sesongen braker løs. En på egen hånd i sommer, og to sammen med landslaget i høst. Hver samling blir på rundt tre uker, sier hun.

– Hvordan responderer du på høydetrening?

– Jeg hever meg et hakk hver gang jeg er i høyden. Det gir helt klart positiv effekt på kapasiteten min. I tillegg tror jeg det er et annet element som slår positivt ut. Vi er veldig nøye på alt vi gjør i høyden og passer på å være på plussiden. Det har nok også mye å si, sier hun.

Kalvå nådde alle målene sine sist sesong. Hun vant sitt første verdenscuprenn og tok tre VM-medaljer. Hun er likevel ikke i tvil om hvilken opplevelse som var størst og betydde mest.

 

VM-styret møtte Skiforbundets sin trener Stig Rune Kveen under VM i Planica. Han var veldig fornøyd.

Sverige var storfavoritter til å vinne stafettgull under VM i Planica, men de norske jentene satte sammen et perfekt lag og knuste konkurrentene. Ski-VM 2025 møtte suksesstreneren Stig Rune Kveen og gulljentene Anne Kjersti Kalvå og Astrid Øyre Slind etter stafetten – og de smilte selvsagt fra øre til øre. Foto: NTB og Ski-VM 2025

Det kuleste døgnet i mitt liv

– Stafettgullet betydde helt klart mest. Det var det kuleste døgnet i hele mitt liv. Vi fire som fikk lov til å gå, fikk sette opp laget selv. Vi hadde troa og klarte å gjennomføre det. Det var virkelig stort, forteller hun engasjert.

Før VM-stafetten var det svenskene som var storfavoritter. Det tipper Kalvå de fortsetter å være frem mot VM i Trondheim.

– Jeg tipper at Ebba (Andersson) og Frida (Karlsson) blir harde å slå. I tillegg er det et par tyskere som er på vei opp og fram. Det er lenge til VM, så kanskje dukker det opp noen nye også, sier hun.

Kalvå gir Diggins en klem etter VM-suksessen i Planica.

Anne Kjersti Kalvå tok sin første individuelle VM-medalje i Planica. Her gratulerer hun gullvinneren Jessie Diggins. Foto: NTB

Spesielt med hjemmebane

Etter at Johaug ga seg, har det åpnet seg opp i toppen i internasjonalt kvinnelangrenn. Nå sikter alle mot Trondheim og hjemmefavoritten er supermotivert.

– Alle idrettsutøvere drømmer om å oppleve et mesterskap på hjemmebane. Jeg er supermotivert. Jeg har veldig lyst til å stå på start og kjempe om VM-gull på hjemmebane. Jeg gleder meg helt sinnsykt.

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg har sett bilder fra mesterskap i Norge før. Det ser helt vilt ut. Det blir en enorm boost fra publikum, som skaper store opplevelser, adrenalin og glede. Jeg har store forventninger til folkefesten og håper at folk kjenner sin besøkelsestid, avslutter Anne Kjersti Kalvå, som sjarmerte en hel skinasjon sist vinter.