Vanskelig å være favoritt

Publisert: 03. juli 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Gyda og treneren

Gyda Westvold Hansen (21) har vunnet alt de siste årene og er storfavoritt før VM på hjemmebane. Kombinertesset innrømmer at det koster å leve med favorittstempelet.

– Det er ganske vanskelig å gå inn i et mesterskap med favorittstempelet. Det gjelder å være godt forberedt, sier Gyda Westvold Hansen.

Stortalentet fra Dalsbygda har hatt en imponerende karriere tross sin unge alder. 21-åringen vant alle verdenscuprennene sist vinter og tok 2 gull av 2 mulige under VM i Planica. Men suksessen koster. Helt siden hun var svært ung, har hun trent to økter om dagen og vært dedikert til idretten. Først gjennom allsidig aktivitet som turn, fotball, hopp og langrenn, men etter hvert kun mot kombinert. Gyda har også slitt med at hun underpresterte i konkurranser, noe som gjorde at hun måtte ha hjelp av Olympiatoppens mentale trener Frode Moen. Sammen klarte de å endre fokus fra resultat til arbeidsoppgaver.

VM-medaljen var nær ved å blåse bort under mesterskapet i Planica. Men Gyda Westvold Hansen taklet presset og vant VM-gull tross bakvind i hoppbakken og et fall i langrennsløypa. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fikk hjelp av mental trener

– Med en gang det ble konkurranse, ble jeg veldig nervøs. Jeg hadde stor frykt for å mislykkes, sier hun.

Nylig samlet Olympiatoppen Midt-Norge sine beste utøvere i nordiske grener på Toppidrettssenteret i Granåsen. De ønsket å sette fokus på hvordan de beste lykkes og hadde invitert Anne Kjersti Kalvå, Gyda Westvold Hansen og Halvor Egner Granerud for å dele av sine erfaringer. De ble ikke skuffet. Her var det høyt under taket og utøverne fortalte historier offentligheten tidligere ikke har fått høre.

Selv fortalte Gyda om barndommen i Dalsbygda med masse leik, hopping i hagen allerede som 3-åring og konkurransen mot gutta. Hun fortalte også om hennes nære forhold til treneren Thomas Kjelbotn, som hun slet med å åpne seg opp for i begynnelsen da hun flyttet til Trondheim og begynte på Heimdal videregående skole.

Kombinertesset Gyda Westvold Hansen står på barrikadene for likestilling i idretten og er en veldig populær idrettsutøver. Sammen med treneren Thomas Kjelbotn og sportsjef Ivar Stuan har hun god støtte både sportslig og utenfor idrettsarenaen. Foto: NTB og ski-VM 2025

Nært forhold til treneren

– Jeg var vant til trygge omgivelser hjemmefra og Thomas ble min nærmeste i Trondheim. Det var litt rart i starten. Jeg skjønte at det ikke nyttet å holde ting inne. Jeg måtte åpne meg opp for at vi sammen skulle lykkes. Det var en prosess, sier hun.

Før mesterskapet i Planica var hun storfavoritt. Hun ble tidenes første verdensmester i kombinert for kvinner i 2021. Siden har hun dominert i kombinert, stått på barrikadene for likestilling og klarte å gjenta suksessen under VM i Planica. Det til tross for en konkurransedag med masse motgang og store påkjenninger – spesielt mentalt. Den dramatiske dagen begynte i hoppbakken, hvor hun måtte inn og ut av bommen i ti minutter på grunn av vindforholdene.

Under Olympiatoppens samling for de beste utøverne i nordiske grener i Midt-Norge, delte Gyda Westvold Hansen, Anne Kjersti Kalvå og Halvor Egner Granerud sine suksesshistorier. VM-sjef Åge Skinstad var også til stede for å fortelle om VM i Trondheim. Foto: Nina Stiles

VM-gull tross fall og bakvind

– Jeg var ekstremt nervøs, men prøvde å fokusere på arbeidsoppgavene. Jeg var forberedt på at jeg måtte hoppe i bakvind. Å være godt forberedt, er ekstremt viktig, forteller hun.

Hun taklet de vanskelige forholdene på imponerende vis og sikret seg en 20 sekunders ledelse før langrennet. Men også under det fem kilometer lange løpet møtte hun motgang. Cirka halvveis hektet hun skia i løssnøen i en sving, gikk rett ut i spagaten og på trynet.

– Jeg ble fly forbannet. Jeg faller nesten aldri, så jeg tenkte straks. Hvordan er det mulig og akkurat i denne konkurransen. Men jeg bestemte meg for å gå rolig og behersket til adrenalinet var ute av kroppen. Det fungerte, smiler hun.

Magisk med VM på hjemmebane

For Gyda handler alt om å bli bedre for hver dag som går. Det er terping av teknikk. Det er testing av den fysiske formen og stadig utvikle seg til å bli en mer moden og robust utøver. Nå er blikket rettet mot neste mesterskap og det er kun en ting som gjelder. Akkurat som det var da hun startet på videregående og kompisen og skihopperen fra Dalsbygda Kennet Henningsmo Fredheim spurte hvorfor hun begynte på Heimdal. Da var svaret: Jeg skal bli verdensmester. Gyda smiler lurt og bekrefter at det fortsatt er målet.

– Det er gull som er målet i Trondheim. Jeg gleder meg ekstremt til å konkurrere i Granåsen. Det blir masse folk og god stemning. Jeg kjenner bakken og løypene her, og vil være godt forberedt. Det blir helt magisk, avslutter hun.