Klart for Raw Air i Granåsen: Den komplette hopperen vinner

Publisert: 10. oktober 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Lillehammer 20230315. 
Maren Lundby etter damenes hopprenn i Lysgårdsbakken på Lillehammer onsdag kveld. Hopprennet er en del Raw Air turneringen som igjen er en del av verdenscupen.
Foto: Geir Olsen / NTB

For å vinne Raw Air 2024 må hopperne mestre alt fra skiflyging, stor og normal bakke. Dette har aldri skjedd før og gjøres for å øke spenningen i verdens råeste hoppturnering.

Den norske hoppturneringen arrangeres i perioden 8. til 12. mars i Holmenkollen, Granåsen og Vikersund. Det vil være hele 16 tellende hopp i vinterens versjon og stadig færre deltakere jo lengre ut i turneringen man kommer. Det blir kun ti hoppere i den tredje runden i søndagens avslutningsrenn i RAW AIR for menn i Vikersund. Fjorårets vinner Halvor Egner Granerud er veldig godt fornøyd med endringene som er blitt gjort.

– Jeg tenker at dette høres kult ut. Jeg har tro på å bygge opp mer dramaturgi rundt RAW AIR, og ser for meg at det vil føles eksklusivt for oss utøvere med bare ti hoppere i den siste runden, sier Granerud.

Halvor Egner Granerud er godt i gang med treningen i VM-bakkene. Han gleder seg veldig til å hoppe Raw Air på hjemmebane i Granåsen. Foto: Ski-VM 2025

World Cup-status for kvinnene

Mandag ble det gjennomført FIS-møter i hopp i forbindelse med finalen i årets sommer Grand Prix i Klingenthal. Her ble detaljer og regelendringer for kommende sesong spikret. I vinter ble det arrangert tidenes første FIS-renn for kvinner i skiflyging i Vikersund, men for kommende sesong blir det World Cup-status og to renn. I fjor fikk 15 kvinnelige deltakere delta i skiflygingsrennene i Vikersund, mens tallet kan øke noe kommende sesong. Hoppkomiteen i FIS vedtok mandag at det er de 15 beste i World Cup-sammendraget og de 15 beste i RAW AIR-sammendraget som får hoppe skiflyging i Vikersund. Det er imidlertid satt et øvre tak på 20 kvinnelige deltakere.

– For vår del, blir det viktig å prestere gjennom hele sesongen for å sikre seg en plass i Vikersund. I tillegg vil det være ekstra spenning knyttet til hvem de ekstra utøverne vil være i løpet av RAW AIR, noe som gir et ekstra spenningsmoment i tillegg til kampen om sammenlagtseieren. Jeg tror nye konsepter som dette der man tenker litt utenfor boksen, vil være med å gi hopprennene i fremtiden noe nytt. Det blir mer gøy å følge med på, sier Lundby.

Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm var hoppende glade etter damenes treningshopp i forbindelse med skiflyging i Vikersund under Raw Air turneringen i 2023. Nå deltar kvinnene igjen og har fått Word Cup status også på rennene i Vikersund.
Foto: Geir Olsen / NTB

To renn i Granåsen

RAW AIR starter tradisjonelt opp i Holmenkollen, fortsetter i Granåsen og avsluttes i Vikersund med skiflyging. Det blir RAW AIR-renn i begge VM-bakkene i Granåsen for både kvinnene og mennene, og det ligger et ekstra spenningsmoment med tre runder i skiflyging i avslutningsrennet i Vikersund søndag 17. mars.

– Dette er en videreutvikling av RAW AIR, initiert at renndirektør i hopp i FIS, Sandro Pertile, som viser at norsk hoppsport har skapt en turnering som har høy interesse og øker verdien på sporten vår, sier sportssjef for hopp i Norges Skiforbund, Clas Brede Bråthen.

I tillegg til RAW AIR i Norge er Lillehammer på terminlista med World Cup-åpning for kvinnene og mennene første helga i desember. Alle forslag fra hoppkomiteen skal endelig godkjennes av styret i FIS senere i oktober.

Les mer om Raw Air på turneringens nettsider

Program RAW AIR 2024:

 1. mars: Holmenkollen, HS 134, kvalifisering menn og kvinner
 2. mars: Holmenkollen, HS134, individuelt menn og kvinner
 3. mars: Holmenkollen, HS134, kvalifisering og individuelt renn menn og kvinner
 4. mars: Granåsen, HS 105, kvalifisering kvinner, individuelt renn menn og kvinner
 5. mars: Granåsen, HS 138, kvalifisering kvinner, individuelt renn menn og kvinner
 6. mars: Vikersund HS 240, offisiell trening kvinner, prolog menn
 7. mars: Vikersund, HS 240, individuelt renn menn og kvinner
 8. mars: Vikersund, HS 240, individuelt renn kvinner og finalerenn med 3 omganger for menn: 30, 20 og 10 hoppere.

Regler:

 • Holmenkollen blir som en vanlig World Cup-helg med kvalifiseringer og to renn for 40 kvinner og 50 menn.
 • I Granåsen blir det renn i normalbakke på tirsdag og storbakke på onsdag. Det blir kvalifisering og renn for 40 kvinner, mens det kun er de 50 beste mennene i RAW AIR etter Oslo som får delta i rennene i Trondheim og det blir derfor ingen kvalifiseringer.
 • I Vikersund får de 15 beste kvinnene i RAW AIR og World Cup-sammenlagt etter rennene i Granåsen delta i to skiflygingsrennene lørdag og søndag. De 40 beste mennene i RAW AIR etter rennene i Granåsen får delta i Prolog i Vikersund på fredag og renn på lørdag. På søndag får de 30 beste i RAW AIR starte i første runde, 20 får hoppe i andre runde, mens de 10 beste får kjempe om RAW AIR-sammenlagt i en 3. finalerunde.