– Det er kjempestort

Publisert: 20. november 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Beitostølen_helsesportsenter

Lars Andresen Jr. fikk livet snudd opp ned som 18-åring og havnet i rullestol. Nå flytter parautøveren til Trondheim for å forberede seg optimalt til VM på ski i Trondheim.

Paralangrenn blir en del av det offisielle VM-programmet under ski-VM i Trondheim i 2025. Det har aldri tidligere skjedd at para inkluderes i et mesterskap i nordiske grener. Lars Andresen Jr. synes det er helt fantastisk.

Mer publikum og status

– Det er kjempebra. Jeg er fra Levanger. Men da jeg fikk høre dette, så kjøpte jeg meg en leilighet i Trondheim for å komme nærmere Granåsen. Jeg gleder meg veldig til VM. Jeg må kvalifisere meg, men dette er en stor motivasjonsfaktor, sier han.

Han brukte idretten til å komme seg opp etter tragedien i ungdommen da han ble knivstukket mens han sov. Andresen har siden tatt flere paralympiske medaljer. 55-åringen prøvde å kvalifisere seg til sitt fjerde paralympiske mesterskap i 2022, men en ryggskade stoppet ham fra deltakelse. Nå blir det neste store VM i Trondheim.

Åge Skinstad deltok på en pressekonferanse med Team Aker Dæhlie (TAD) på Beitostølen helsesportsenter. Målet er et samarbeid med senteret og en langsiktig jobbing for en idrett. Her sammen med daglig leder i TAD, Knut Nystad. Foto: Ski-VM 2025

– Det er kjempestort. Vi er vant til at det kommer 20 stykker og ser på oss, og halvparten er familie eller venner. Det blir stort med titusenvis av besøkende i Granåsen. Der blir det trøkk, sier han.

– Det betyr mye for dere?

– Ja, det er helt vilt. Det blir kjempebra.

Målet er full integrering

Åge Skinstad deltok på en pressekonferanse med Team Aker Dæhlie på Beitostølen helsesportsenter i forbindelse med den nasjonale sesongåpningen i langrenn 17.-19. november. VM-sjefen er stolt over at mesterskapet nå tar første steg mot en full integrering av para.

 

– Vi samarbeider veldig godt med Falun, som har VM i 2027. De har samme målsettingen som oss om å få para inn i det offisielle programmet. Å gradvis få para inn i VM-programmet slik at alt blir felles, er selvfølgelig det langsiktige målet, sier han.

Team Aker Dæhlie består av både parautøvere og funksjonsfriske utøvere på toppnivå. De satser også på utøvere fra mange forskjellige land. En av dem er Andrew Musgrave. Han synes det er veldig positivt at para inkluderes i VM.

– Jeg er en ganske egoistisk skiløper, men jeg har lært mye av parautøverne på Team Aker Dæhlie. Å ha med para i VM blir kjempebra. Det blir spennende renn å se på. Jeg er veldig positiv til det, sier Musgrave, som slo til med en sterk tredjeplass under sesongåpningen på Beitostølen.