Orkland først ute med VM-løype

Publisert: 28. november 2023

Av: Ingvil Snøfugl

mål_mindre

Den første VM-løypa er nå satt ut i Ulvåsmarka ovenfor Orkanger, med start fra Ulvåshytta. Ski-VM 2025 var med og satte ut de første skiltene.

VM-entusiast Bjørn Krokdal og flere ildsjeler fra Orkanger IF hjalp til med å sette ut VM-løypeskiltene i Ulvåsmarka sist torsdag. Det var ikke bare enkelt å få ned stolpene i jorda på denne årstida. Mannfolkene måtte ta i bruk både slegge, bor og håndmakt for å få ned stolpene. Humøret var likevel på topp.

–Jeg synes det er kjempestas at Orkanger IF og Ulvåsmarka får den første VM-løypa. Dette er særlig stas for meg, som har vært med på mange VM på ski de siste årene og vet hvor flott det er, smiler Krokdal.

Bildet viser blide folk foran det første VM-løypeskiltet.

Det var god stemning da det første skiltet ble satt i bakken like ved Ulvåshytta. Fra venstre Hilde Martinsen fra AktiVM, Bjørn Krokdal, Tor Back (leder for Orkanger IF) og Per Johan Sæterbakk. Foran Erle, som var med på turen sammen med besteforeldrene.

VM-løyper i hele Trøndelag

Løypa starter ved Ulvåshytta, går mot Rømmesmyra (1,5 km) og videre til Raudhåmmårn. Der det er nydelig utsikt over Orkanger og resten av dalen med Trollheimen i bakgrunnen. Derfra går løypa til opplevelsestien, videre ned til Hulluflata hvor man svinger opp til Rødåsen og tilbake til Ulvåshytta. Med seg på den første VM-løype-turen hadde Krokdal med seg Hilde Martinsen og Ingvil Snøfugl fra VM-prosjektet og flere turglade folk fra nærområdet.

– Dette er kjempespennende. Jeg håper det blir flere VM-løyper i Trøndelag, som jeg kan prøve å gå. Denne løypa blir i alle fall veldig fin, smiler Randi Nossum, før hun serverer barnebarnet en varm og god kopp kakao.

Randi Nossum (tv) og Astrid Eggen var med på turen i Ulvåsmarka. Randi hadde også med seg barnebarnet Erle, som koste seg med en kopp kakao i snøværet.

Hilde Martinsen er prosjektleder for AktiVM, folkehelseprosjektet til Ski-VM 2025. Målet er minst en VM-løype i hver kommune i Trøndelag og gjerne også andre plasser i landet.

– Det er veldig stas at vi er i gang med VM-løypene. Mange kommuner jobber med å planlegge løypene og vi er overbevist om at dette vil bli en snakkis og vil skape masse aktivitet i tida som kommer, smiler Martinsen.

Trimpoeng og konkurranser mellom kommuner

Det vil bli opprettet en landingsside med kart og informasjon om løypene, og det vil bli mulig å samle trimpoeng. De ulike løypene har ulik lenge og vanskelighetsgrad, men målet er at alle skal ha glede og mulighet til å gå løypene.

– Vi håper at initiativet vil trigge kommunene til å konkurrere og forhåpentligvis også bidra til folkefesten i 2025, sier Martinsen.

En som helt sikkert kommer til Granåsen og VM på ski i februar 2025 er Bjørn Krokdal.

– Jeg gleder meg masse til Ski-VM og jeg håper VM-løypa vår kan bidra til at flere får lyst til å bli med på festen. Det er i alle fall målet vårt, avslutter ildsjelen fra Orkanger IF.