Jan Thomas innrømmer overtro og tøft press

Publisert: 13. desember 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Jan Thomas Jenssen

Jan Thomas Jenssen er vår nye skistjerne, som over natta tok Norge med storm. Vi møtte trønderen, som åpenhjertig innrømmer både overtro, tøft press og skyhøye forventninger til seg selv.

Det er grytidlig om morgenen. Jan Thomas er på vei ut til sin første treningsøkt i Granåsen da Ski-VM 2025 møter han. Skiløperen fra Hommelvik er klar for nye verdenscuprenn i Østersund. Men det er prøve-VM i Trondheim, som er sesongens store høydepunkt.

– Det blir kjempeartig. Det er noe jeg ser fram til. Det er jo hjemmebane, så jeg håper på skikkelig folkeliv og mye heiarop i løypa. Det blir nok årets høydepunkt, sier han.

– Hva er målet?

– Målet er å kjempe om de øverste plassene. Absolutt. Det er et hårete mål. Det er mange norske og utenlandske på start. Men jeg har vist at jeg kan gå fort på ski nå, så det blir spennende å se.

Den lille barten på overleppa etablerte han for å erte samboeren. Han har ikke noen planer om å fjerne den, om det blir seier under verdenscuprennene i Granåsen.

– Da spørs det om den blir på lenger. Blir overtroisk av slike ting, smiler han.

– Det hjelper å ha barten?

– Det gjør sikkert ikke det, men jeg velger å tro det.

Jan Thomas Jenssen vant 20 kilometer fellesstarten i Ruka. (Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP)

Han ble rikskjendis over natta da han vant fellesstarten i Ruka. Siden har han deltatt i verdenscupsirkuset og fått flere gode resultater. Det er en uvant situasjon å leve med press og stjernestatus for skiløperen som representerer Hommelvik IL.

Uvant å være kjendis

– Det er litt rart. Jeg er ikke vant med så mye oppmerksomhet. Det er lokalavisa som bruker å ringe meg hvis jeg går gode skirenn. Nå har det blitt litt mer nasjonalt. Det synes jeg er kjempeartig. Det er et tegn på at jeg går fort på ski, sier han.

Med stjernestatus medfører også økt press.

– Det er tøft å stå i presset. Jeg er ikke vant til det. Men jeg har noen gode hjelpemidler for å kunne stå i det, innrømmer han.

Han forteller at han løser sudoku og leser bøker for å regulere nervene. Alt som får ham til å tenke på andre ting enn skirenn, trening og prestasjoner.

Jan Thomas Jenssen sammen med Michal Novak (tv) og Harald Østberg Amundsen i Ruka. (Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP)

– Hva synes du om løypene i Granåsen?

– De er harde. Jeg kjenner dem ut og inn. Jeg trener her to ganger om dagen nesten hver dag gjennom hele året. Jeg har bodd i Trondheim i tre år og begynner å kjenne anlegget godt. VM-løypene er kjempebra og anlegget her – du får ikke bedre anlegg. Jeg har vært på ganske mange skistadioner rundt om i Norge og ute i Europa. Trondheim er noe særegent, sier han.

Det er nok flere årsaker til at han tok Norge med storm. Han snakker trøndersk, banner i ny og ned, viser følelser og fremstår litt sjenert, men samtidig åpen og ærlig.

– Hvor mye trening er det som ligger bak en slik suksess?

– Det er ganske mye, eller det er veldig mye. Jeg har hatt en drøm om å gå verdenscup siden jeg kunne forstå hva et skirenn er. Det er mye tid og energi som har gått med på å prøve å få gå verdenscup. Jeg håper derfor å få flere muligheter.

– Det er å stå på pallen i VM, som er det store målet nå?

– Ja, for all del. Jeg har hatt det ene store målet siden Trondheim begynte å søke om VM. At det faktisk skjer nå og at jeg faktisk kan ha muligheten til å stå på start og kjempe om medaljer. Det er veldig motiverende og artig.