Malin fikk møte skistjernene

Publisert: 16. desember 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Malin og Heidi Weng

Malin fikk sin livs opplevelse under prøve-VM i Granåsen. Hun fikk være med sin far Eldar Rønning på premieseremonien, og Heidi Weng ga bort blomsterbukken sin til den søte jenta.

Eldar Rønning er tidligere skiløper og sitter i dag i styret til Ski-VM 2025. Lørdag delte han ut premier til Heidi Weng, Jessie Diggins og Ebba Andersson, etter at de gjorde suksess på skiathlonen. Sammen med seg, hadde datteren Malin. Hun fikk også hilse på stjernene, og etterpå fikk den søte jenta blomsterbukken til Heidi Weng.

Slike historier kom i fokus på lørdag, mer enn regnet som aldri kom. VM-organisasjonen hadde tatt mange forholdsregler for å unngå problemer i forbindelse med det varslede regnværet som skulle flomme ned over Trondheim denne lørdagen. Veier og gangstier ble strødd, is ble hakket bort, ballonger ble tatt ned, naturarenaen ble stengt og løypemannskapene var forberedt på mye vann i løypene. Men de truende varslene slo heldigvis ikke til. Publikum på en nesten fullsatt tribune kunne kose seg i mildværet og stemningen var på topp. Regnet kom ikke før alle utøvere var i mål og publikum var på vei hjem.

Diggins takket de frivillige

Kvinnenes 2×10 km med skibytte ble vunnet av svenske Ebba Andersson som tok en suveren seier etter å ha ledet hele rennet, mens det var mer spenning om de neste plassene. Astrid Øyre Slind lå lenge langt fremme, men etter skibytte rykket amerikanske Jessie Diggins og Heidi Weng opp og gikk i mål på 2. og 3. plass.

– Det var virkelig artig å gå. Løypene er tøffe, men fine. Jeg gleder meg til VM, sa Ebba Andersson til Ski-VM 2025.

Jessie Diggins var strålende fornøyd etter løpet i Granåsen og roste publikum og arrangørene.

– Jeg er veldig imponert. Det er tydelig at mange har lagt ned en stor innsats. Jeg er veldig takknemlig. Takk til alle frivillige og arrangørene, sier Diggins.

– Hva synes du om publikum?

– Det var helt topp. Jeg elsket spesielt alle de amerikanske flaggene. Jeg tror vi var den andre største nasjonen her i dag, smilte hun.

Hjemmabanefordel på guttesiden

Et tallrikt team av Anne Kjersti Kalvås fan, inkludert hennes bestemor og bestefar, måtte skuffet konstatere at hun brøt allerede før skibytte. Kroppen spilte ikke på lag, fortalte en kortfattet Kalvå til NRK etter løpet.

Det gjorde den derimot for flere av de norske herrenes vedkommende. Johannes Høsflot Klæbo tok ledelsen fra start, men også det andre hjemmehåpet, Didrik Tønseth, lå langt fremme. Det gjorde også den populære skotten Andrew Musgrave, som imidlertid trøblet litt da han skulle bytte ski. Han ble liggende et stykke bak teten en stund, før han igjen rykket opp i teten og gikk i mål som nummer to.

– Dette er hjemmebane for meg og det var tydeligvis hjemmebanefordel i dag med Johannes, Didrik og meg på pallen, sier Andrew Musgrave, som var strålende fornøyd med andreplass.

– Dette bygger selvtillit. Vi må bare bli kvitt Klæbo, smiler han.

Klæbo tok førsteplassen også denne dagen, like sikkert som han vant sprinten dagen før. Tønseth kom inn på en sterk tredjeplass, mens den tredje trønderen i feltet, hommelvikingen Jan Thomas Jenssen, ikke nådde helt opp i toppen.

Slik foregår fluortesting

Fluortesting av skiene er et nytt fenomen som utøverne må venne seg til etter FIS’ fluorforbud denne sesongen. Senest en halvtime før start må utøverne eller smørerne levere dagens konkurranseski til testing for å være sikre på at ingen bruker det forbudte stoffet som gir så god glid. Har de ikke levert skiene tidsnok til test, blir de disket. Olaf Lurvik, tidligere proffsyklist, er leder for fluorteamet under prøve-VM. Han forklarer hvordan testingen foregår: Foran selve testrommet blir skiene til hver utøver nøye registrert, før de blir overlevert til testerne, åtte i tallet. De betjener fire maskiner som kontrollerer skienes glidsoner, resultatet leses av på en skjerm. Hvis det er et ulovlig stoff under skiene, reagerer sensorene i maskinen og det lyser rødt på skjermen.

Olaf Lurvik er ansvarlig for fluortestingen i Granåsen.

Delte meninger

-Alle skipar som vi har kontrollert, har vært helt i orden, sier Lurvik. Han forteller at det kan bli ganske hektisk når skiene blir levert før start.

Ikke alle er like begeistret for den nye fluortestingen. En av smørerne på det finske landslaget, Raul Seema, er blant kritikerne. Han mener at hele systemet rundt langrennssporten er blitt mer tungvint. Den norske smøresjefen, Tord Hegdal, er ikke enig med sin finske kollega.

– Alle norske smørere synes fluorforbudet er bra, sier han. Det er sikkert mye som kan gjøres annerledes med selve gjennomføringen av testingen, men dette er noe som må justeres etter at tilbakemeldingene på ordningen kommer inn, sier han.

500 frivillige i sving

Det er mange frivillige i sving i Granåsen under prøve-VM. Mange unge engasjerer seg og en av dem er Ingrid Benum. Hun gikk fredag 40 kilometer på ski som løypepatrulje.

– Det snødde mye, så vi måtte gå en del. Jeg ble litt sliten, men det var skikkelig gøy, sier Ingrid Benum.

Også ungdommene Emil (19), Vilde (15) og Mari (16) er ivrige frivillige. De deler ut transpondere (tidsbrikker) til utøverne gjennom hele helga i Granåsen. Både gammel og ung må engasjere seg for å få et stort arrangement til å gå rundt. VM-sjef Åge Skinstad er strålende fornøyd med gjennomføringen.

– Dette er en viktig test for oss og så langt har det meste gått bra. Vi har fått prøvd oss litt også når været har vært såpass utfordrende, sier VM-sjefen.

I morgen er det 10 kilometer intervallstart. Dette blir siste renn under prøve-VM. Neste gang det braker løs i Granåsen, er under VM i Trondheim 26. februar 2025. Vi gleder oss.