Nedtellingen til ski-VM har startet: Lavvo designet av studenter skal telle ned til VM

Publisert: 27. februar 2024

Av: Ingvil Snøfugl

Åge og Marit

Studenter fra NTNU har designet den fire meter høye lavvoen, som skal telle ned til VM i Trondheim. I dag ble monumentet høytidelig avduket – 365 dager før mesterskapet braker løs i Granåsen.

Selve avdukingen på City Lade ble gjennomført av ordfører i Trondheim Kent Ranum og tidenes vinterolympier Marit Bjørgen. VM-sjef Åge Skinstad og skipresident Tove Moe Dyrhaug var også til stede for å starte nedtellingen til VM i Granåsen.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg husker hvor fantastisk det var i 1997 og jeg er helt sikker på at vi får den samme opplevelsen denne gangen også, sier Ranum, før han fortsetter litt spøkefullt:

– Ett år går raskt. Det er i alle fall alt for kort tid for meg til å komme i form. Jeg blir tilskuer. Jeg blir ingen utfordrer på sprinten, smiler han.

Slik ser nedtellingsuret til Ski-VM 2025 ut. Snedi og masse entusiastiske barn likte det veldig godt. Foto:  Ski-VM 2025

Skipresident Tove Moe Dyrhaug synes det er godt å endelig være i gang med nedtellingen.

– Vi har jobbet for VM og snakket om mesterskapet veldig lenge. Nå er vi på oppløpssiden. Vi må bruke tiden godt. Dette blir et fantastisk mesterskap, sier hun.

VM i bakhodet på alle treninger

Tidenes vinterolympier Marit Bjørgen smilte bredt under avdukingen og kan fortsatt føle på kroppen hvor stas det er å oppleve VM på hjemmebane.

– Jeg var så heldig å få gå under ski-VM i Oslo og oppleve folkefesten der. Det var en stor inspirasjon og motivasjon for meg. For Johannes Høsflot Klæbo er VM i Trondheim det store målet. På alle treninger, har han VM i bakhodet, sier Bjørgen.

Hun tror mesterskapet vil gi skisporten et løft.

– Jeg tror mesterskapet vil skape stor interesse for skisporten. Barn for lyst til å starte med langrenn. De vil også få gode forbilder. Jeg gleder meg i alle fall til å se de fantastiske bildene med folkefest og gode konkurranser fra Trondheim, som blir vist verden over, smiler hun.

Tove Moe Dyrhaug og Kent Ranum deltok på avdukingen av nedtellingsuret til Ski-VM 2025 utenfor City Lade i Trondheim. De tror VM vil bygge stolthet og engasjement for skisporten.

Vant designkonkurranse

100 studenter konkurrerte om å designe nedtellingsuret til ski-VM. En vakker lavvo som forestiller en soloppgang i den norske fjellheimen, gikk av med seieren. De tre studentene som gikk seirene ut av konkurransen, deltok på avdukingen utenfor City Lade i Trondheim.

– Det var gøy å være til stede og spennende å se hvordan den ble. Vi er kjempefornøyde, sier Emilie Sandberg Knutsen, som deltok sammen med studentvenninnene Oda Selvik og Åshild Hellerslia Akselsen.

VM-sjef Åge Skinstad er ikke i tvil om at suksessen fra tidligere mesterskap i Norge kan gjentas.

– Jeg er overbevist om at det blir en fantastisk folkefest i Trondheim. Se bare på engasjementet i skolene og barnehagene i Trondheim i forbindelse med VM-uka, skikarusellen Barnas mini-VM og designkonkurransen med studentene. Det er masse engasjement for skisport i Norge og nå nærmer det seg VM. Det merkes på kroppen. Oppkjøringen fram mot mesterskapet blir gøy og intens, oppsummerer VM-sjef, Åge Skinstad.

Nedtellingsuret ble realisert i samarbeid med NTNU (design), Stora Enso (trematerialer), Prima (installasjon og montering), og Coop (areal og arrangement).

Disse NTNU-studentene har designet nedtellingsuret til ski-VM. Alle deltok på avdukingen på City Lade. Fra venstre: Åshild Hellerslia Akselsen, Oda Selvik og Emilie Sandberg Knutsen. Her i møte med skistjernen Marit Bjørgen.