Jubler over like premiepenger

Publisert: 17. mars 2024

Av: Ingvil Snøfugl

Ida Marie Hagen og Jarl Magnus Riiber

Ski-VM i Trondheim skal tilby kvinner og menn like premiepenger under mesterskapet i 2025. Jarl Magnus Riiber og Gyda Westvold Hansen roser VM-arrangøren og håper dette vil ta likestillingen et steg i riktig retning.

– Det støtter jeg veldig. Det er stegene vi må ta for å øke populariteten til idretten vår. Jentene fortjener å få akkurat det samme som oss, når de gjør like mye innsats. Sånn skal det bli og sånn skal det være, sier Jarl Magnus Riiber.

Riiber har vært den soleklare eneren på herresiden denne sesongen og har innkassert 528 000 kroner i premiepenger. Den som står oppført med høyest premiepengesum på kvinnesiden, er Gyda Westvold Hansen med 108 000 kroner. VM-sjefen vil gjerne se en endring på dette i forbindelse med fremtidige mesterskap.

Ida Marie Hagen har hatt sitt gjennombrudd denne sesongen og seiler opp som favoritt før VM i Trondheim til neste år. Foto: Ski-VM 2025/Erlend Bach

Jarl Magnus Riiber mener jentene bør tjene like mye som gutta og tror mer likestilling vil øke interessen for sporten. Foto: Terje Pedersen / NTB

Jentene bør tjene like mye

– Vi har som ambisjon at Ski-VM 2025 skal være tidenes mest bærekraftige VM i nordiske grener og en viktig del av dette er like muligheter. Jentene legger ned like mye arbeid og presterer på like høyt nivå som gutta, så det skulle bare mangle at de også tjener like mye, sier VM-sjef Åge Skinstad.

Gyda Westvold Hansen og resten av kombinertjentene aksjonerer i forbindelse med at IOC har bestemt at kombinert for kvinner ikke får OL-gren i 2026. Kampen for likestilling er på langt nær ferdig. 
Foto: Heiko Junge / NTB

Kjemper for like muligheter

Kampen for likestilling har vært hard og lang både for hoppjentene med Maren Lundby i spissen og kombinertjentene. Gyda Westvold Hansen stilte opp med påtegnet skjegg i ansiktet i forbindelse med en konkurranse på Beitostølen i 2022, da IOC hadde bestemt at kombinert kvinner ikke får OL-gren i 2026. Hun er veldig glad for å få drahjelp fra VM-organisasjonen.

– Jeg synes det er veldig bra. Vi satser på lik linje som gutta og jobber for at vi skal ha like muligheter, sier Gyda Westvold Hansen.