– Den er fantastisk nydelig

Publisert: 01. mai 2024

Av: Ingvil Snøfugl

VM-strikk VM-genser

Mange strikkeglade folk møtes på VM-strikkekafe en gang i måneden. Lisbeth Storvik har nylig begynt på sin første VM-genser og er allerede forelsket.

–  Den er fantastisk nydelig. Det er en skikkelig innertier. Vi nordmenn går i bunad, ikke sant. Dette blir VM-bunaden for alle. Engasjementet for VM går gjennom identiteten vår og da er VM-genseren en viktig del av dette, sier Lisbeth Storvik, som deltok på strikkekafe på City Lade sist uke.

Coop og AktiVM har sammen startet med VM-strikk på flere Obs-kafeer i Midt-Norge. Treffene arrangeres en gang i måneden og sist ble det strikking på City Lade, City Syd, Steinkjer, Røros og Mo i Rana.

Foto: Knut Wold

Neste strikkekafe 30. mai

Neste treff blir 30. mai på samme plasser som sist.

– Vi har VM-strikk på Facebook. Her gir folk hverandre gode råd, diskuterer og viser fram det de har strikket. Det er blitt veldig populært, forteller prosjektleder for AktiVM, Hilde Martinsen, før hun fortsetter:

– Men vi ville også legge til rette for fysiske treff og da dukket ideen om strikkekafe opp. Mange setter stor pris på å møtes over strikketøyet og en god kopp kaffe, sier hun.

Lisbeth Storvik hadde en 30 års lang pause fra strikkingen, før hun flyttet til Trondheim og fant masse strikketøy som var uferdig på flyttelasset.

– Det fikk meg til å tenke på at jeg ikke hadde strikket noe til datteren min, og fant ut at jeg ikke kan daue før jeg har strikket noe til henne, smiler hun.

Hun bruker nå strikkingen som avkobling og terapi.

– Strikkingen ble terapi etter at faren min gikk bort. Jeg strikker og tenker på alt og ingenting, sier hun.

Judith Rosøy Johansen viser stolt fram Litjåsengenseren i mørke farger. Foto: Ski-VM 2025

Fin hobby og hjernetrim

En annen strikke-entusiast vi møtte på City Lade var Judith Rosøy Johansen. Hun viser fram to veldig fine Litjåsen-gensere, som hun har strikket selv. Den ene lys og fin, den andre med tøffe, mørke farger. Judith har hatt strikking som hobby helt siden hun var sju år gammel.

– Det er veldig artig å strikke. Det er en fantastisk hobby. Tenk bare på under pandemien. Uten håndarbeid ville det blitt veldig kjedelig, sier hun.

Hun liker best å strikke gensere og strikker mye til sine sju barnebarn. Nå vurderer hun å strikke VM-genseren i barnestørrelse.

– Jeg strikket OL-genseren i 94. Den var også veldig vanskelig å strikke. Ingen av linjene i mønsteret var like, smiler hun.

– Litt hjernetrim?

– Ja, man trener både hode og hender når man strikker mønster, sier hun.