Historisk para-øvelse vedtatt

Publisert: 08. mai 2024

Av: Ingvil Snøfugl

para vedtak

For første gang i historien arrangeres VM i nordiske grener med en para-konkurranse inkludert. Det blir para-sprint for stående, sittende og synshemmede for både kvinner og menn under Ski-VM i Trondheim i 2025.

Under FIS-vårmøte i slovenske Portoroz presenterte VM-sjef Åge Skinstad og operativ leder Kristin Mürer Stemland onsdag det endelige programmet for para-konkurransene under VM i Trondheim. Kvalifisering for para-sprint blir tirsdag 4. mars og finalene går onsdag 5. mars 2025.

Para-programmet ble vedtatt under FIS-møtet og VM-sjefen var svært fornøyd med avgjørelsen.

– Vår ambisjon er å gjennomføre det mest bærekraftige ski-VM noensinne. Det handler ikke minst om inkludering og like muligheter, sier Åge Skinstad.

Den 5. mars neste år vil publikum få mange spennende opplevelser på langrennsstadion og i hoppbakken i Granåsen. Da konkurreres det både i klassisk «Team Sprint» og «Para Sprint» for kvinner og menn «om en annen», i tillegg til mikslag stor bakke.

På kvelden skal det deles ut hele 18 para-medaljer på Medal Plaza i Trondheim sentrum foran flere tusen tilskuere.

– Det er en stor og spennende operasjon å inkludere en parakonkurranse i et ski-VM, sier operativ leder Kristin Mürer Stemland.
– Løyper skal tilpasses, team service skal tilrettelegges, transport og innkvartering skal på plass og NRK skal sende alt direkte. Vi gleder oss veldig til å få dette til sammen. Det skal bli en opplevelse for både utøvere, støtteapparat, tilskuere og TV-publikum, sier Stemland.

VM-sjefen håper Falun kan ta enda flere steg mot inkludering av para i VM.

– Vi ønsker å bidra til å gjøre vårt aller beste for at bærekraftsmålet nås, slik at neste arrangør i Falun 2027 kan ta med seg erfaringene og bli enda bedre enn oss, understreker VM-sjef Skinstad.
– Skal vi ta skiidretten et steg videre i riktig bærekraftsretning, må vi gjøre det sammen, avslutter han.