VM markerer ny æra: – Bare å applaudere
Publisert: 27. februar 2025
Av: Jørgen Ryggvik Karlsen

Trondheim 2025 har innført flere konkrete grep for å utfordre etablerte sannheter knyttet til likestilling i idretten.
– Vi ønsker ikke å være et bærekraftig luftslott som kun legger til rette for like muligheter for utøverne i Trondheim 2025. Vi skal være en idrettsaktør som skaper varig endring for kommende idrettsarrangementer og vi ønsker å sette standarden for likestilling i samfunnet.
VM-sjef Åge Skintad er krystallklar på Trondheim 2025 sitt miljøansvar og håper arven etter mesterskapet får ringvirkninger utover idretten.
Derfor markerer åpningsdagen 27.februar starten på en ny æra i internasjonal vinteridrett:
- Trondheim 2025 er det første verdensmesterskapet i nordiske grener som gir kvinner og menn like premiepenger
- Trondheim 2025 har bidratt til like premiepenger for kvinner og menn i alle fremtidige verdensmesterskap i nordiske grener
- Trondheim 2025 er det første verdensmesterskapet i nordiske grener med like distanser i langrenn
- Trondheim 2025 har innført to ekstra VM-øvelser for kombinertkvinnene
- Trondheim 2025 har innført lagkonkurranse i hopp, blandet lag, stor bakke
– Det er veldig positivt at VM setter dette på agendaen. Det er bare å applaudere og jeg håper det blir et kjempebra mesterskap for alle sammen, sier den norske skistjernen Johannes Høsflot Klæbo.
Vær en del av et historisk mesterskap. Sikre deg billett nå!
https://portal.trondheim2025.no/no
Bryter barrierer: – Skal forene millioner av mennesker
Sammen med verdiprosjektet Like Muligheter, Thon Hotels og Coop bidrar Trondheim 2025 til å bryte en økonomisk barriere når det for første gang i historien er like premiepenger for kvinner og menn i nordiske grener.
– Vi er utrolig takknemlige for like premiepenger, sier den norske landslagshopperen og Like Muligheter-ambassadør Anna Odine Strøm.
– Nå føler vi at vi er ordentlig verdsatt og føler at vi har et absolutt ordentlig engasjement rundt kvinneidretten. Jeg er utrolig takknemlig for at vi får den muligheten og at vi får like muligheter som guttene, fortsetter 26-åringen.
I VM i Planica for to år siden mottok de mannlige hopperne opptil sju ganger så mye i premiepenger som kvinnene, og det var betydelige forskjeller i premiepenger for kombinertutøverne.
Nå er det like premiepenger i Trondheim og for alle fremtidige verdensmesterskap i nordiske grener.
– Det er veldig bra at Trondheim 2025 tar det neste steget inn i fremtiden. Vi er alle sammen utøvere. Det er ikke forskjell på kvinneutøvere eller herreutøvere. Vi trener hver dag og forsøker å gjøre vårt beste, sier den østerrikske hoppstjernen Eva Pinkelnig.
– Det er akkurat slik det skal være. Det burde vært gjort for mange år siden, men jeg er veldig glad Trondheim er det første mesterskapet som gjør det, sier den amerikanske kombinertutøveren Annika Malacinski.
– Tusen takk til Ski-VM slik at vi kan prestere under like vilkår som gutta, sier Like Muligheter-ambassadør Silje Opseth.

Foto: Geir Olsen / NTB
I utgangspunktet garanterte Trondheim 2025 for like premiepenger for kvinner og menn og skulle dekke kostnadene selv.
Verdiprosjektet Like Muligheter, som jobber for bedre rammebetingelser for jenter i idretten, ønsker å støtte likestillingsgrepet for å unngå at Trondheim 2025 må bruke penger av det økonomiske overskuddet, som er tiltenkt neste generasjon og lokale grasrotaktiviteter.
– VM skal være en pådriver for rekruteringen til sporten. Vi har et tydelig fokus på å engasjere og inspirere neste generasjon slik at fremtidige verdensmesterskap kan fortsette å forene millioner av mennesker på tvers av alder og nasjonalitet, sier VM-sjef Skinstad.
– Barneidretten er like viktige som toppidretten i Norge. Like Muligheter, Thon Hotels og Coop har gjort en ordentlig jobb for at vi skal klare å komme fra det på en god måte, mener Strøm.
Frykter talenter går tapt
Ski-VM i Trondheim 2025 markerer 100 år siden tidenes første verdensmesterskap i nordiske grener ble arrangert i 1925.
Kvinner fikk derimot ikke lov til å konkurrere i langrenn i et mesterskap før OL i Oslo i 1952 og i 2009 fikk kvinner lov til konkurrere i hopp for første gang.
Nå får hoppkvinnene, for første gang, konkurrere i lagkonkurranse, blandet lag, stor bakke og kombinertkvinnene, som ble innlemmet i VM-programmet for første gang i 2019, får to ekstra VM-øvelser på VM-programmet.
– Det er helt rått og det betyr veldig mye, sier fjorårets suverene verdenscupvinner i kombinert, Ida Marie Hagen.
Hun fortsetter:
– Jeg er så glad for at arrangør legger til rette for dette i et allerede tett VM-program, men det betyr ekstremt mye. Det er et viktig steg på veien mot likestilling.
Sammen med den norske kombinertstjernen Gyda Westvold Hansen har duoen opplevd stor sportslig suksess de siste sesongene.

Foto: Heiko Junge / NTB
Utenfor skisporet har de imidlertid kjempet en langvarig kamp for likestilling og sammen med hele det internasjonale kombinertfeltet har de markert for å vise misnøye mot at kombinert er den eneste av 16 OL-grener i det kommende vinter-OL i Italia hvor begge kjønn ikke er representert.
– Likestilling i sport er veldig viktig. Det handler om at vi er jenter og kan ha noe å trene mot, noe å jobbe mot, sier Westvold Hansen.
Westvold Hansen, som er regjerende verdensmester, og som kan vinne sitt tredje strake VM-gull åpningsdagen 27.februar frykter det er mange unge jenter som slutter med toppidrett slik at mange talenter går tapt.
– Det er veldig mange som har muligheten til å bli ordentlig god. Det ekstremt viktig for de yngre som kommer etter å kunne ha noe å strekke seg etter, sier Westvold Hansen.
– Skal vi kunne utvikle sporten, må nesten de som er unge se at det her er noe å satse på. Derfor er det viktig at vi klarer å gjøre sporten likestilt fortest mulig, slik at unge jenter og gutter tør å satse på lidenskapen sin, avslutter hun.