(Bære)kraft i hvert stavtak: – Et VM for alle

Publisert: 01. mars 2025

Av: Redaktør

Foto: Lise Åserud / NTB
Dag
Time
Minutt
Sekund

Ski-VM 2025 er mer enn gull, triumfer og heiarop. For når verden ser mot Trondheim, er det ikke bare idrettsprestasjoner som står i førersetet.

Her får tidligere straffedømte og rusavhengige en ny sjanse i arbeidslivet og samfunnspartnere blir løftet frem for første gang i VM-historien. Publikum fra hele regionen – og verden – samles i Granåsen for å ta del i den spektakulære folkefesten, der alle får være med på moroa. 

Målet? Å vise hvordan et storslått idrettsarrangement som Ski-VM virkelig kan være en inkluderende arena som setter dype spor i lokalsamfunnet – selv etter at den siste utøveren har krysset målstreken 9.mars.

Inkludering fra første stavtak

Allerede fra planleggingsfasen har VM-organisasjonen hatt som mål å skape et mesterskap der alle skal med. Det har hele veien vært et tett samarbeid med Trondheim kommune – med ordfører Kent Ranum i spissen – for å lage et arrangement der ingen blir stående utenfor.

–  Ski-VM skal være et mesterskap for alle. De unge, de gamle, de frivillige – og de som opplever utenforskap. Alle blir en del av laget for å skape det perfekte mesterskapet, forteller ordfører i Trondheim, Kent Ranum. 

Han understreker at den samlede innsatsen fra et bredt spekter av ulike aktører, har gjort det mulig å realisere visjonen om et VM for alle.

Et kynisk virkemiddel for prestisje og profitt?

Store mesterskap blir ofte kritisert for å glatte over vanskelige forhold og ujevnheter i vertslandet. De blir beskyldt for å bruke idretten som et kynisk virkemiddel for prestisje og profitt. Ranum understreker derimot at Trondheim 2025 har valgt helt motsatt tilnærming.

– Store internasjonale idrettsarrangementer risikerer ofte å bli brukt som et teppe for å skjule åpenbare uakseptable forhold i mange samfunn. I Norge er vi heldige – her fungerer ting noe annerledes. Selv om vi er et lite land, tror jeg likevel at fremtidige arrangører kan lære mye av oss, påpeker han.

Gir tidligere straffedømte en ny sjanse

Inkludering, mangfold og sosial bærekraft blir fort tomme fraser om de ikke omsettes i konkrete handlinger. Og ordføreren legger vekt på at disse visjonene først får liv når de faktisk tas i bruk. Et av de mest håndfaste eksemplene er samarbeidet med Hogst. Den sosiale entreprenøren som gir tidligere straffedømte og rusavhengige en ny sjanse i arbeidslivet.

– Mange mister troen på å komme seg ut i arbeid på grunn av bakgrunnen sin. Det er tøft å søke jobb etter soning eller med hull i CV-en, poengter Reinart i Hogst.

I VM-løypenettet har gjengen i Hogst – sammen med Bymarkveteranene, ryddet skog og fasilitert publikumsområdene. De sørger for at tilskuerne får oppleve folkefesten fra marka, med full oversikt over prestasjonene i skisporet. Oppdraget gir ikke bare de ansatte i Hogst et økonomisk fundament, men vel så viktig: en meningsfylt vei inn i arbeidslivet, og et fellesskap.

–  Vi er jo også mennesker, så dette er et kjempetilbud, sier Stian i Hogst.

– For første gang i livet gleder jeg meg til å ta helg, for endelig har jeg en stabil økonomi, fortsetter han. 

Drivkraft for samfunnsendring 

Langs VM-løypa ser vi altså levende bevis på at ekte inkludering kan forvandle liv og skape varig verdiskaping for både mennesker og samfunn. Ordfører Kent Ranum mener et idrettsarrangement bygd på fellesskap og åpenhet, kan være en viktig drivkraft for samfunnsendring – en visjon som varer lenge etter de tolv dagene med konkurranse.

– Jeg tror at et idrettsarrangement, arrangert på riktig måte, kan være et verktøy for å løse mange problemer i samfunnet. Slik kan VM være en motor for å bringe samfunnet dit vi ønsker, utdyper han.

Først i verden med nytt initiativ

Mye av styrken i dette samfunnsansvaret ligger i det banebrytende tiltaket om å la ideelle aktører og organisasjoner bruke mesterskapet til å forsterke egne aktiviteter. Og for første gang i et verdensmesterskap i nordiske grener er det opprettet et eget samfunnspartnernivå.

Et initiativ som gir aktører som MOT, Kreftforeningen, Livsglede for Eldre og Bufetat en kraftfull plattform til å nå ut med sine hjertesaker.

– Trondheim 2025 viser at de virkelig tar samfunnsansvaret på alvor ved å synliggjøre samfunnspartnere under mesterskapet. Det gir oss en fantastisk mulighet til å løfte frem MOTs verdier, og nå ut til enda flere med budskapet vårt om å utvikle robuste ungdommer som inkluderer andre, forteller næringslivsansvarlig i MOT, Gunvor Østgaard.

For Bufetat handler det om å rette søkelyset mot barn som trenger fosterhjem. Livsglede for Eldre vil koble generasjonene sammen gjennom fellesaktiviteter. Kreftforeningen fremhever fysisk aktivitet som kreftforebyggende arbeid, og gjennom NAV har mange funnet en arena for mestring, arbeidstrening og nettverksbygging. 

Arven etter Ski-VM 2025

Selv når de siste skiene krysser målstreken i Granåsen og jubelbrølet stilner, vil arven etter Trondheim 2025 leve videre. De nye initiativene, forankret i stolte, trønderske verdier – gjør Trondheim til et forbilde for fremtidens arrangører. Her kan du føle det lidenskapelige publikummet, smake kortreiste delikatesser, oppleve vakre Bymarka, bli inspirert av ivrig dugnadsånd og la deg forbløffe over store idrettsprestasjoner. 

– Jeg gleder meg til å se det trønderske publikummet, den lokale maten, naturen og den unike atmosfæren. Det handler om sunne, inkluderende og fremtidsrettede verdier – slik at Ski-VM ikke bare skaper uforglemmelige idrettsøyeblikk, men også setter varige spor for fremtiden, avslutter ordfører Kent Ranum.

Skrevet av: Camilla Skanke