Erstatter 30 km bilkø

Publisert: 06. mars 2025

Av: Jørgen Ryggvik Karlsen

I januar var det generalprøve for skytteltransporten i VM.
Dag
Time
Minutt
Sekund

 Trondheim 2025 ønsker å bidra til å redusere klimaavtrykket med bevisste transportvalg.

– Vi ønsker å vise at det er mulig å skape bærekraftige, enkle, attraktive og effektive transportmuligheter som gir gode reiseopplevelser, og som tar vare på miljøet, sier VM-sjef, Åge Skinstad.

Ski-VM har kartlagt klimaavtrykket og har identifisert de viktigste områdene for utslippsreduksjoner.

Transport er en de viktigste områdene for utslippsreduksjoner. Sammen med samarbeidspartnere har Trondheim 2025 aktivt flere valg for å frakte utøvere, publikum, media og akkrediterte gjester med miljøvennlig transport:

  • Ingen publikumsparkering i Granåsen
      • Det er ikke parkeringsplasser i Granåsen for publikum eller busser
  • Ski- og sykkelparkering
      • Trondheim 2025 ønsker at publikum kan ankomme VM-arenaene gående, syklende eller på ski
  • Grønn transport
      • VM har en bilpark med elektriske biler fra Nardo Bil. Boreal legger til rette for VM-trikk og elektriske busser med lademuligheter fra Aneo
  • Ekstra togavganger til VM-byen
      • SJ utvider togtilbudet til Trondheim under VM og har lansert eget VM-tog

– Mesterskap til etterfølgelse

Trondheim 2025 jobber målrettet for å redusere det totale klimaavtrykket på verdensmesterskapet og har en ambisjon om å bli tidenes mest bærekraftige verdensmesterskap i nordiske grener.

– Vi ønsker å være et miljøansvarlig mesterskap til etterfølgelse og som tar nye steg for å redusere utslipp, sier transportansvarlig i Trondheim 2025, Kjetil Førsvoll.

Syv tiltak reisen

  • Ingen publikumsparkering i Granåsen  

Vi ønsker å redusere CO2-utslipp knyttet til biler og fjerner parkeringsplasser i Granåsen. Hver fulle buss erstatter 40 biler. Det betyr at bussreisen slipper ut 75% mindre CO2 per person enn dieselbil. Det tilsvarer 7500 biler i en sammenhengende bilkø i 30 km.  

  • Sykkel- og skiparkering  

Vi legger til rette for sykkel- og skiparkering. Trondheim 2025 ønsker at publikum kan ankomme VM-arenaen gående, syklende eller på ski. Derfor har vi dedikert ski- og sykkelparkering i gangavstand fra VM-arenaen.  

  • Grønn transport 

Vi får levert en bilpark med elektriske biler fra vår samarbeidspartner Nardo Bil. Nærmere 100 EL-biler skal frakte akkrediterte gjester, varer og tjenester i VM. Elektriske biler halverer utslippet av klimagassutslipp sammenlignet med biler på fossilt drivstoff. 

  • Ekstra togavganger til VM-byen  

Sammen med samarbeidspartner SJ, forsterker vi togtilbudet til Trondheim under VM. Ekstra avganger fra Oslo og Bodø er besparende for klimautslipp. Tog fra Oslo til Trondheim er 27 ganger mer miljøvennlig sammenlignet med fly.

  • VM-trikken  

Sammen med samarbeidspartner, Boreal legger vi til rette for å bruke trikken til VM-arenaene. Trikken slipper kun ut fornøyde kunder.  

  • Elektriske busser   

Vi skal blant annet bruke elektriske busser til å frakte utøvere, journalister og funksjonærer i avtale traseer mellom flyplass, hoteller og VM-stadion i Granåsen.

  • Sammenleggbare containere   

Vi reduserer transportbehovet med 92 lastebilturer med sammenleggbare containere. Det er et stort behov for containere til smørerom, garderober og kontorer i Granåsen. Vi benytter oss av sammenleggbare containere fremfor tradisjonelle containere for å redusere tungtransport.

– Vi gjør det vi kan for å gjøre mesterskapet så grønt som mulig. Vi prøver å utnytte teknologi som er tilgjengelig. Blant annet vil all akkreditert transport være elektriske biler og busser, utdyper Førsvoll.

Med unntak av fly er privatbiler den største utgiftsposten for transport.

Eksempelvis har en privatbil med fossilt drivstoff, med tre personer, som kjører fra Oslo til Trondheim et utslipp på 57 CO2 per person. Til sammenligning har den samme reisen med elektriske busser, med 50 personer i hver buss, et utslipp på 19 CO2 per person.

Klimautslipp transport

Reise fra Bil (Fossilt drivstoff)* Bil (Elektrisk)* Tog Buss(Diesel)** Buss (Elektrisk)** Fly
Mosjøen 45,5 22,525 63 7,66 3,764 151
Steinkjer 14 6,8 19 5,66 1,1654
Orkanger 4,975 2,465 1,68 0,4116
Røros 18,05 8,9 25,47 6,1 1,4934
Oppdal 13,8 6,84 1,5 4,66 1,142
Lillehammer 41 20,34 4,6 693 3,396
Oslo 57,5 28,5 6,8 19,468 4,766 185,72
Bergen 81,8 40,5 12,8 27,62 6,764 226,97

*Beregninger er gjort med tre personer i bilen

**Beregninger er gjort med 50 personer i hver buss

– Det Internasjonale ski- og snøbrettforbundet anslår at 65 % av utslipp til store arrangement er knyttet til transport. Når vi oppfordrer til kollektivtransport bidrar det til betydelig til å redusere utslipp av klimagasser, sier bærekraftansvarlig i Trondheim 2025, Ola Rønning.

Erstatter 30 km bilkø

Det er ikke etablert parkeringsplasser i og rundt Trondheim for publikum som skal på VM.

Du kan derfor ikke regne med å kjøre bil inn til Trondheim, finne en parkeringsplass og ta skyttelbuss til Granåsen. Dette gjelder enten du hadde planer om å parkere i nærheten av Granåsen, på Heimdal, Byneset eller andre områder i utkanten av Trondheim.

Ved ankomst til Trondheim frakter AtB, i samarbeid med Vy og Tide, sin skyttelbuss deg raskt og effektivt, uten påstigning underveis, direkte fra sentrum til Granåsen – med hele tre avganger hvert fjerde minutt. Det er også forsterket ordinært busstilbud i regionen.

Returen har avstigning på Tonstad og Lerkendal før endestasjon Nidarosdomen.

Hver fulle buss til Granåsen erstatter 40 biler. Det betyr at bussreisen slipper ut 75% mindre CO2 per person enn dieselbil. Det tilsvarer 7500 biler i en sammenhengende bilkø i 30 km eller oppvarming av en lokal barneskole i Trondheim i åtte år.

– Vi skal samle alle tilskuerne i et godt kollektivtilbud som et godt bidrag for å nå være bærekraftsmål. Samtidig gjør plassbegrensninger i Granåsen totalopplevelsen for tilskuere bedre uten privatbiler i VM-anlegget, sier Førsvoll.

For første gang skal et verdensmesterskap i nordiske grener overlevere et klimaregnskap som måler våre direkte og indirekte CO2-utslipp. Regnskapet innebærer en transportrapport til kommende arrangører.

– Jeg håper det motiverer Falun 2027, Narvik 2029 og fremtidige mesterskap til å bli enda bedre enn oss, sier Førsvoll.