Hele verden ser mot Norge: – Unikt
Publisert: 01. februar 2025
Av: Jørgen Ryggvik Karlsen
Ingen andre regioner i Norge produserer mer mat enn Trondheim og VM-regionen Trøndelag.
Dype fjorder, havgap, høye fjell og unik, dyrket jordsmonn gir trønderske råvarer et helt spesielt særpreg.
– Trøndelag er en internasjonal matregion i verdensklasse, sier mat- og drikkeansvarlig i VM, Brit Melting.
– VM-regionen tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden. Mattilbudet i VM reflekterer lokal verdiskapning, et bærekraftig mattilbud og stimulerer en stolt trøndersk matkultur, fortsetter hun.
Derfor skal Trondheim 2025, i tett samarbeid med 100 lokale mat- og drikkeprodusenter inndelt i syv trønderske regioner, fremheve de trønderske råvarene og matprodusentenes mangfold, smak og særpreg.
Hver konkurransedag presenterer syv trønderske regioner fire unike retter som viser frem sitt særpreg, og totalt er det over 30 ulike lokale matretter hver dag i Fan Zone i Granåsen. I tillegg er det en matgate i umiddelbar nærhet til medaljetorget i Trondheim sentrum, hvor lokale mat- og drikkeprodusenter blir involvert i skifestivalen.
Gjør som 160 000! Sikre deg VM-billetter og ta del i skifestivalen!
– Bidrar til lokal verdiskaping og sysselsetting
I kystnære strøk langs norskekysten blomstrer flere lokalsamfunn.
Her har SalMar, som er verdens nest største produsent av laks, en meget sterk tilstedeværelse.
– SalMar skal bidra til lokal sysselsetting og lokal verdiskaping, i tillegg til at bearbeidelsen av fisken i Norge bidrar til å redusere klimaavtrykket betydelig, sier konsernsjef i SalMar, Frode Arntsen.
Den norske laksegiganten har et bevisst forhold til bærekraftig matproduksjon og har utviklet den største bearbeidingskapasiteten i havbruksnæringen i Norge.
Ved å gjøre laksen spiseklar lokalt, sørger den offisielle VM-sponsoren for lokal verdiskapning og sparer verden for betydelige transportrelaterte klimagassutslipp. Klimakuttet er det største enkelttiltaket til bedriften, og bidrar til en årlig reduksjon tilsvarende tre ganger så mye som det totale klimagassutslippet fra deres egne operasjoner.
Sammen med flere trønderske mat- og drikkeprodusenter er SalMar en svært betydningsfull matprodusent i regionen. Mat- og drikkeansvarlig Melting er stolt over samarbeidet med et bredt, håndplukket utvalg av lokale matprodusenter som skal bidra til å formidle stolte, lokale mattradisjoner.
– Det finnes ikke bedre sjømat enn det vi har i vår region. På grunn av temperaturene, sirkulasjon og næringstilgangen i havet og fjorden kan Trøndelag skilte med sjømat og skalldyr hele verden ønsker seg, sier Melting, før hun fortsetter:
– Landbruket i vår region er også helt unikt. Jordsmonnet vårt og det trønderske klimaet sørger for lang vekstperiode, som gir rene og unike smaker på våre råvarer. Trøndelag har et mangfold med kvalitet og særskilt håndverk som mange andre land drømmer om.
Foto: SalMar
Flere av matprodusentene har videreutviklet de stolte mattradisjonene, deriblant utviklet miljøansvarlige metoder for å utnytte råvarene i enda større grad.
En av metodene er å utnytte restprodukter fra mat- og drikkeproduksjon fremfor å kaste restråstoff.
– Vi har flere pågående samarbeid lokalt i Trøndelag der vårt restråstoff tas inn i andre sirkulære kretsløp. Slik sikrer vi at vår matproduksjon også gir tilstrømming av ressurser til andre verdikjeder, sier Frode Arntsen i SalMar, og trekker frem hvordan overflødig ressurser i sjømatnæringen blant annet blir brukt i dyrefôr og biogass.
– Hele verden ser mot Norge
258 mil sørøst for den trønderske øya Frøya, der SalMar har hovedkontor, er restråstoff helt sentralt i produksjon av hjertevaffel fra Røros, også omtalt som VM-vaffelen, fra Galåvolden Gård.
For Galåvolden gård, som er stor leverandør av ferske egg, er bærekraftig produksjon helt essensielt for å utnytte råvarene og unngå matsvinn.
– Hjertevaffelen er en bærekrafthistorie fra A til Å. Den sier noe om hele Trøndelag som matregion i èn vaffel. Det er unikt, sier Melting.
Gården bruker restråstoffet myse etter osteproduksjon, som hovedprodukt i hjertevaffelen. Egg fra egen gård og ekstra eggehvite, som er restråstoff fra is- og majonesproduksjon, fra Galåvolden og lokalt mel fra fire gårder i hele regionen gjør vaffelen unik.
– De dagene vi produserer ost, så kastet vi tidligere 700 liter myse rett i sluket. Nå tapper vi det tilbake på tanken, kjører det til produksjonsanlegget og bruker det i produksjon av vaffelrøre, sier tidligere daglig leder i Galåvolden Gård, Anita Galåen.
– Dette er sunn, norsk kortreist mat med en oppskrift som er så god som gull. Hele verden ser mot Norge og Trøndelag, legger hun til.
Oppskriften passer utmerket i matfilosofien til VM.
Trondheim 2025 skal skape stolthet og identitet, og gi merverdi til lokale mat- og drikkeprodusenter for å bevare, styrke og videreutvikle trøndersk matproduksjon og matkultur.
– Vi bruker ressursene som er tilgjengelig hos lokale mat- og drikkeprodusenter. Vi har inkludert hele matregionen og håper at VM viderefører en bærekraftig arv til regionen, avslutter Melting.