Bidratt til å engasjere over 170 000: – Klarer ikke å si nei

Publisert: 26. januar 2025

Av: Jørgen Ryggvik Karlsen

Prosjektleder AktiVM, Hilde Martinsen, med ildsjel Bjørn Krokdal.
Dag
Time
Minutt
Sekund

Folkehelseprosjektet AktiVM har inkludert hele befolkningen, bidratt til å stifte nye vennskap og engasjert over 170 000 på veien mot verdensmesterskapet.

– Jeg klarer ikke å si nei, innleder ildsjel Bjørn Krokdal.

Helt siden han som 16-åring ble utnevnt til formann i det lokale orienteringslaget, har ikke 80-åringen klart å si nei når han blir spurt om å bidra med frivillig arbeid for en bedre folkehelse.

–Jeg er veldig ivrig etter at folk skal komme seg ut i marka.

– Gleden som det gir andre – gleder meg enda mer, fortsetter han.

Gjør som 155 000 og se verdensstjernene i Granåsen! Sikre deg VM-billett i dag.

Aktivisert over 170 000 på veien mot VM

I oppkjøringen til verdensmesterskapet i nordiske grener er Krokdal èn av flere lokale pågangsdrivere som har vært delaktig i folkehelseprosjektet til Trondheim 2025, AktiVM.

– Helt siden oppstarten av AktiVM i januar 2023 har vi ønsket å skape et mesterskap med en folkehelsearv som skal leve videre etter VM. VM skal være mer enn tolv dager med skirenn, sier prosjektleder for AktiVM, Hilde Martinsen.

AktiVM har engasjert og inkludert hele befolkningen frem mot VM og underveis i mesterskapet, gjennom fysisk og sosial aktivitet med fem signalaktiviteter:

  • VM-løypa
  • Barnas mini-VM
  • VM-strikk
  • Early Birds (Early Birds 7.mars kl. 06.30 på Medal Plaza)
  • Aktivitet med mening med samfunnspartner Livsglede for Eldre

Bakteppet for aktivitetene er å skape meningsfull aktivitet for alle aldersgrupper, som et tiltak mot økt inaktivitet i den norske befolkningen.

– Vi har samarbeidet med kommuner for å igangsette aktivitetene og for å stryke regionene lokalt. Det er viktig å engasjere lokalmiljøet i å tilrettelegge for gode sosiale møteplasser med fokus på fysisk og sosial aktivitet – spesielt for å styrken arven etter VM, sier Martinsen.

Prosjektet er basert på ABC, et kunnskapsverktøy som fremmer psykisk helse og bidrar til god livskvalitet, glede, mestring og mening i hverdagen.

  • Act. Gjør noe aktivt.
  • Belong. Gjør noe sammen.
  • Commit. Gjør noe meningsfylt.

Derfor har AktiVM blant annet etablert 50 VM-løyper, med unik lengde og vanskelighetsgrad, som skal leve videre etter VM, hvor formålet er å legge til rette for lavterskel turmål med flotte naturopplevelser. I VM- løypene har man muligheter for å gjøre noe sammen, og man kan bli kjent med ulike turmål i fylket.

I VM er det ti konkurransedager. Hver konkurransedag har et bærekrafttema, som sammen viser hvordan (bære)kraften ligger i folk. 7. mars er temaet aktivitet.

(Bære)kraften ligger i aktivitet

AktiVM   

Vi skal engasjere og inkludere på veien mot tiårets folkefest. AkiVM er folkehelseprosjektet til VM og handler om å gjøre noe aktivt sammen for å fremme fysisk og sosial aktivitet i hele befolkningen. Vi har aktivisert over 170 000 på veien mot VM.  

VM-strikk   

Vi har sammen med 8500 deltakere etablert et digital strikkefellesskap som deler mønstre, erfaringer og gode råd. Sammen med COOP har vi arrangert strikkekafeer og strikke-kino. Vi har samlet inn hjemmestrikket utøvervotter i VM-mønster til alle deltakere. 

Aktivitet med mening for eldre  

AktiVM og samfunnspartner Livsglede for eldre går sammen for å skape tidenes engasjement blant eldre på veien til og under Ski-VM i Trondheim.  

VM-løyper  

Vi har åpnet 50 VM-løyper i hele regionen. Det er lavterskel turmål med flotte naturopplevelser.    

  Aktivitetskort for barn og unge 

Vi har utviklet en kortstokk med 25 fysiske og sosiale aktiviteter, tilpasset barn og unge, som gjennomføres i grupper. 40 barnehager over hele landet har mottatt kortstokken. 

Early Birds 

Vi har aktivert hele Norge den første fredagen i hver måned helt siden mai 2017. Her har vi hatt 30 minutter felles trening for folk i alle aldre. Den siste Early Birds gjennomføres på Medal Plaza i Trondheim 7.mars klokken 06:30.  

Aktivitetsdager for ungdom 

Vi har arrangert fire aktivitetsdager for ungdomsskoleelever. Målet var teambuilding og fysisk og sosial aktivitet.    

80 år gamle Krokdal, som skal være områdeleder i barne- og familieområdet Litjåsen underveis i mesterskapet, har vært sentral i arbeidet med å utarbeide og vedlikeholde de første VM-løypene.

– VM-løypene har vært en kjempesuksess, sier Krokdal stolt.

– For min del har skog og mark vært en viktig del av livet mitt. Det har ført til at helsen min er bra. Det er noe eget å sitte i marken med boller, kaffe og lytte til stillheten. Jeg ønsker at flere skal få oppleve det, legger han til.

På veien mot mesterskapet har AktiVM aktivisert over 170 000 over hele Norge og har lykkes med ambisjonen om å stimulere til flere møteplasser.

– Viktig for psykisk helse

Fingrene danser. Summingen av glade mennesker fyller rommet. Latteren sitter løst.

På de månedlige strikkekafeene er strikkeambassadør for AktiVM, Tove Solvang Rian, et fast innslag.

STRIKKEGLEDE: Tove Solvang Rian (t.v) og Frøydis Vestbøstad er begge strikkeambassadører for VM. Foto: Leslie Tangen/TV 2

Hun har strikket hele livet og alltid vært aktiv i lokale husflidslag, men da hun flyttet til Trondheim våren 2023 sto hun utenfor miljøet hun elsker.

– Strikkekafeene har ført til at jeg har stiftet nye vennskap, sier Rian.

Rian, som har brukt strikkekafeene for å ta del i aktive håndverkmiljøet i Trondheim, har fått oppdraget å lage det offisiele VM-mønsteret til utøvervotten. Alle utøverne blir nemlig tildelt et unikt og eksklusivt, hjemmestrikket vottepar som varmer både hjerte og hendene.

– For min del har AktiVM har vært en inngangsport til å bli enda mer kjent med likesinnede i Trondheim. Det er viktig for meg slik at vi kan ta vare på håndverket og kvalitet, og med AktiVM sitt strikkeprosjekt føles det meningsfylt.

– Å legge til rette for at deltakerne kan få nye nettverk, nye relasjoner og være en del av noe større har vært viktig i utarbeidelsen av aktivitetene, forteller prosjektleder Martinsen.

Rian er også delaktig i digitale strikkefellesskapet «VM Strikk Trondheim 2025». Strikkegruppen, hvor over 10 000 medlemmer fra hele Norge, deler mønstre, erfaringer og gode råd.

– Det er veldig viktig med et sosialt felleskap for oss. Vi blir kjent med andre og vi gleder oss til å møte hverandre på strikkekafeene. Det er viktig for vår psykiske helse, avslutter hun.