Ski-VM – en del av noe større

Publisert: 03. november 2022

Av: Ingvil Snøfugl

Nasjonaljubileum i 2030

Tusenårsjubileet ble omtalt som det året hvor trønderne sluttet å se i bakken. Nå skjer det igjen. Byen skal arrangere ski-VM i 2025 og i mellomtiden har både vi og byen endret seg.

I 1997 samlet ski-VM flere hundre tusen mennesker til en folkefest, som trønderne siden har snakket varmt om. Stoltheten rundt Trondheim, Trøndelag og Norge ble bygget opp gjennom OL på Lillehammer i 1994 og tusenårsjubileet i Trondheim i 1997. Frem mot tusenårsjubileet foregikk det en byutvikling og en feiring som skapte en stemning og en stolthet som på mange måter ble toppet av et verdensmesterskap i nordiske grener i Granåsen.

Nasjonaljubileum i 2030

I dag deltok vi på et veldig spennende møte med byens kulturaktører. Nidarosdomen inviterte til møtet «Nidarosdomen og byen i samspill fram mot 2030.» Hvordan kan vi virke sammen i Trondheim for å synliggjøre verdier og tradisjon i møte med begeistring, mangfold og fornyelse i årene som ligger foran?

I 2030 er det tusen år siden slaget på Stiklestad. 1030 er ett av de mest kjente årstallene i norsk historie, da kong Olav Haraldsson døde i slaget på Stiklestad. Nidarosdomen ble bygget som gravkirke til Olav og ble dermed et viktig pilgrimsmål. Nasjonaljubileet vil bli feiret over hele Norge i årene som kommer.

Åpningsshow ifm ski-VM i 1997

Slik så det ut i forbindelse med åpningsseremonien til ski-VM på Torvet i Trondheim i 1997.

Nye utfordringer for skisporten

Vi står ovenfor nok et tusenårsjubileum på veien mot ski-VM. Dette gir oss en ny mulighet til å være en del av noe større med nasjonalhelligdommen Nidarosdomen i sentrum. Symbolet binder oss sammen. Det gjør også Norges lange skitradisjoner. Det er lite som skaper så stort engasjement som nasjonalidretten. Samtidig gir krigen i Europa, klimaendringer og en overhengende fare for nye pandemier skiidretten stadig nye utfordringer både i forhold til selve gjennomføringen av konkurransene, men også håndtering av viktige verdispørsmål. VM-selskapet har tatt konsekvensen av dette, og satt bærekraft høyt på dagsorden.

Mye mer enn et skirenn

Bærekraft er i hjertet av alt vi gjør. Målet er at ski-VM i Trondheim skal være verdens mest bærekraftige idrettsarrangement i 2025. Det betyr at vi ikke bare vil redusere klimaavtrykket til mesterskapet, men også satser bredt på sosial bærekraft gjennom viktige verdier som inkludering, likestilling og mangfold. Vi utvikler et Folk i form konsept i disse dager. Vi satser også bredt på å skape engasjement blant barn og unge. Et godt eksempel var tegnekonkurransen blant 6500 barn og unge, som alle var med å inspirere utviklingen av VM-symbolet vårt.

Vi jobber også tett med kulturnæringen rundt det som skal skje på våre scener i Granåsen og på Trondheim Torg. Kanskje kan vi også få til et godt samarbeid med Nidarosdomen? Vi vet hva nasjonalhelligdommen har betydd for oss gjennom historien. Vi håper at også VM på ski kan bety mye for mange, både på vei til og under selve mesterskapet vinteren 2025.