– Granåsen er en drøm

Publisert: 11. oktober 2023

Av: Ingvil Snøfugl

VIser Granåsen bakken og FIS-representanter på befaring i anlegget

Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) var på inspeksjon i de splitter nye hoppbakkene i Granåsen onsdag formiddag. De bruker ord som «fantastisk» og «drøm» om anlegget i Trondheim.

– Det har vært en helt fantastisk dag. Jeg er veldig imponert over kvaliteten på anlegget i Trondheim. Dette var en drøm, ikke bare for Trondheim og Norge, men også for FIS å få bygget et slikt topp anlegg, sier renndirektør hopp i FIS, Sandro Pertile.

Flere representanter fra FIS, Infront, NRK, Norges Skiforbund og VM-organisasjonen var på inspeksjon i Granåsen onsdag 11. oktober, for å finne gode løsninger for prøve-VM arrangementene til vinteren men hovedsakelig for VM.

Sikker på VM-suksess

– Vi er klar for prøve-VM. De konkurransene blir en veldig viktig øving for VM-organisasjonen, sier italieneren.

Han er også halvannet år før mesterskapet braker løs i februar 2025, heller ikke bekymret for Ski-VM.

– Jeg er helt sikker på at vi vil få et fantastisk VM i Trondheim. Jeg tror det blir enda bedre enn i 97, da vi også hadde fantastiske opplevelser her i Granåsen, sier han.

Selv om Pertile var opprømt etter inspeksjonen i Granåsen, forteller han at det fortsatt er små brikker som må falle på plass spesielt rundt publikum, logistikk og medieoperasjonen. De ønsker gjerne at både utøverne, media og publikum skal få en så bra opplevelse som mulig.

– Det er veldig viktig med et topp sportsarrangement, men det er også viktig å legge til rette for media som skal rapportere fra arrangementet, sier han.

Magnus Krogh viser fram arenabygget ved hoppbakken, som kan brukes til skifte- og oppvarmingsområde for utøverne, samt smørerom for støtteapparat under VM.

Unike innendørsfasiliteter for utøverne

Han får støtte fra renndirektør for kombinert i FIS, Lasse Ottesen. Han ønsker gjerne å få plass til like mange folk rundt hoppskåla som på langrennstadion.

– Det er plass til 30 000 på langrennstadion. Det hadde vært topp om de bare kunne spasert rett over til hoppbakken, smiler han.

Han er som sin FIS-kollega, meget imponert over anlegget.

– Dette er det mest kompakte VM-anlegget vi har vært på. Jeg brukte to og et halvt minutt på å gå fra målområdet på langrenn til å stå midt i hoppbakken. Et så kompakt og fint anlegg – det er det ikke mange av. Utøverne her oppe har en luksuriøs treningshverdag, sier Ottesen, som forteller at det ikke bare er utendørs anlegget i Granåsen er unikt.

– Skytehallen som er bygget, vil bli brukt til skifteområde for utøverne, skismøring og oppvarmingsområde under VM. Slike muligheter er det ingen andre anlegg som har. Vi har snakket med NRK og ønsker å få med dem på å filme «behind the scenes» fra oppvarmingen til utøverne. Det hadde vært topp, sier den norske renndirektøren.

Hroar Stjernen, rennleder hopp, og Magnus Krog, rennleder kombinert, deltok på befaringen sammen med FIS 22. oktober, 2023. Det var mye skryt å få fra Det internasjonale skiforbundet.

Gode nyheter for oss

VM-sjef Åge Skinstad er veldig lettet og glad over de strålende tilbakemeldingene fra FIS.

– Dette er gode nyheter for oss. Selv om vi har et topp anlegg, er det uansett mye å planlegge og jobbe med framover. Men det er klart at det er veldig godt å vite at anlegget fungerer og har svært høy kvalitet, sier Skinstad.

Onsdag ettermiddag gjennomførte VM-organisasjonen sitt femte koordineringsmøte med FIS. Neste gang Ski-VM 2025 må avgi rapport til Det internasjonale skiforbundet er våren 2024. Da er tre prøve-VM arrangement gjennomført. Først verdenscup i langrenn i desember, før verdenscup i hopp og kombinert i mars.

– Vi håper på vel gjennomførte arrangement og mye god læring for organisasjonen den kommende sesongen. Det blir spennende og artig med prøve-VM, avslutter VM-sjefen.

Hele VM-organisasjonen, samt representanter fra NRK, FIS, Norges Skiforbund, Trondheim kommune og Infront var til stede da det femte FIS koordineringsmøtet fant sted i Trondheim. Denne gangen delvis fysisk og delvis digitalt møte.