Hogst gir folk en ny sjanse

Publisert: 25. oktober 2023

Av: Ingvil Snøfugl

Hogst

Hogst gir tidligere kriminelle og rusmisbrukere en sjanse til å få seg jobb. Nå inngår de et samarbeid med Ski-VM sitt næringsnettverk Spor, for å vise hvor viktig det er å rekruttere på flere ulike måter.

Ruben er en av de som har fått en ny sjanse gjennom Hogst. Han har tidligere jobbet med fysisk arbeid og trives veldig godt med skogsarbeid.

– Jeg er veldig glad i fysisk arbeid, siden jeg har jobbet på havet i mange år. Nå hadde jeg lyst til å prøve noe nytt, så dette passet meg midt i blinken, sier han.

Blir med i VM-nettverket Spor

Akkurat nå jobber de med å rydde skog rundt Søremsåsen, hvor løypene til 50 kilometeren skal gå under ski-VM. Ruben er veldig skiinteressert og synes det er gøy å være med å legge til rette for VM i Trondheim.

– Jeg har bestandig likt ski. Så jeg håper jeg får en VIP-plass her på Sørem, slik at jeg får sett på VM, smiler Ruben.

Spor er Ski-VM 2025 sitt offisielle næringsnettverk, som gir bedrifter mulighet til å oppleve VM fra innsiden. Det gir også mulighet til å dele erfaringer og nå ut med viktige budskap. Det er derfor daglig leder i Hogst Vegard Nytrø ble med i nettverket.

– Måten vi jobber med sosial bærekraft på har fått regional- og nasjonal oppmerksomhet. Det er flere og flere som sliter med å rekruttere kvalifisert personell. Vi ønsker å vise fram alternative måter å rekruttere på, sier han.

Alf Roar Størseth (tv) og Ruben jobber med å rydde løypene på Søremsåsen, hvor 5-mila under Ski-VM 2025 vil gå.

Satser på sosial bærekraft

VM i Trondheim har som ambisjon å bli tidenes mest bærekraftige mesterskap. Dette inkluderer en systematisk satsning på sosial bærekraft som et samarbeid med NAV om arbeidsinkludering, like distanser og like premiepenger for kvinner og menn under mesterskapet, involvering av barn og unge og ikke minst inkludering av en paraøvelse i VM-programmet.

– Skiinteressen er ikke like stor som før, så også ski-VM må nå ut til nye grupper. Her kan vi bidra og være et godt forbilde, sier Nytrø.

Ski-VM sin bærekraftsansvarlige Ola Rønning er veldig godt fornøyd med å få med Hogst på laget.

– Det Hogst bidrar med for samfunnet er imponerende og veldig viktig. De viser at det er mulig å gi folk en ny sjanse. Vi i Ski-VM er veldig glad for å få med Hogst på laget og vi håper at de får gode muligheter til å dele sine erfaringer om inkludering med resten av Spor-nettverket, sier Rønning.

Løypene rundt Søremsåsen tar form. Her er bærekraftsansvarlig Ola Rønning i samtale med Hogst-arbeiderne Alf Roar Størseth og Ruben. Hogst AS gir folk en ny sjanse.

Takknemlig for å få jobb

Ruben elsker å jobbe ute og bruke kroppen i hverdagen. Samtidig er han takknemlig for å ha fått en ny sjanse. Han er sikker på at et mer inkludere arbeidsliv er veien å gå.

– For meg som ikke har et nettverk her i Trondheim, betyr det ganske mye. Det er ikke så artig å søke jobb, når man akkurat er ferdig med soning eller har hull i CVen, sier Ruben og utdyper:

– Dette er et kjempetilbud. Det er vanskelig å komme seg ut og prøve å finne seg noe å gjøre. Mange tror ikke de har mulighet til å få seg en jobb på grunn av bakgrunnen sin. Det er mennesker det også, avslutter han.