– Medaljetorget kommer med gåsehudgaranti

Publisert: 07. desember 2024

Av: Ingvil Snøfugl

Skjermbilde 2024-12-03 kl. 08.53.50
Dag
Time
Minutt
Sekund

Medaljetorget under Ski-VM er plassen for spektakulære show, rørte utøvere og minner for livet.

– Dette blir den største folkefesten i Trøndelag på nesten 30 år, sier kultursjef i Ski-VM 2025, Endre Forbord.

Ved å ta i bruk litt av Munkegata sørover og Kongensgate østover, i tillegg til selve torgflata, vil hele 25 000 mennesker kunne oppleve medaljekonsertene og medaljeseremoniene under Ski-VM i Trondheim.

Endre Forbord (kultursjef), Live Mork (produsent) og Kim Orerød (seremonisjef) gleder seg til å skape folkefest på torget i Trondheim. Foto: Ski-VM 2025

20 meter høy scene

Scenen vil være 20 meter høy, to meter høyere enn Olav Tryggvason-statuen, og plasseres i nordre utløp av Munkegata ved Hevd og Burger King. En 85 meter lang catwalk vil gi publikum nærhet til skistjernene.

– Marit Bjørgen har fortalt at hun følte seg som en rockestjerne på catwalken under Ski-VM i Oslo. Vi har latt oss inspirere av det, sier Forbord.

Skistjernene vil gå rett mot statuen og komme veldig nært publikum på den 85 meter lange catwalken under medaljeseremoniene.

Det er ikke bare størrelse på scene og catwalk som blir spektakulært. Det blir også et «backdrop» på scenen med fem store skjermer og tre tårn på 18 meter hvor to av dem har skjermer og eget lydanlegg som gjør at lyden kommer fram samtidig til alle – uansett hvor langt unna man står fra scenen. I Kongensgate øst blir det mat- og drikkeområde, og i området bak Vår Frue kirke toalettfasiliteter. Over ti dager blir det gratis seremonier og konserter på torget fra klokka 18:30 til 21:00. I tillegg er det VM-fest over hele Trøndelag.

VM-fest over hele Trøndelag

– I tillegg til det som skjer på torget, går hundrevis at kulturaktører sammen for å skape tidenes VM-fest. Det kommer til å bli afterski, teater, konserter og utstillinger over alt i nesten to uker, sier kultursjefen.

Medaljetorget kommer med gåsehudgaranti. Det vil si at VM-arrangøren legger ned mye tid og ressurser på å gjøre seremoniene og konsertene tilgjengelig for alle og et minne for livet. Det blir lyssetting på bygninger, catwalk og scene. Det blir lyden av VM, som går igjen i alle seremonier. Skistjernene blir synlige i historiefortellingen og effekter som stille fyrverkeri i takt med musikken og video skaper en stemning det er umulig å foretestille seg på forhånd.

Her kan dere se hvordan det var på Torget i Trondheim under åpningsseremonien i 1997.

Slik så det ut under medaljeseremoniene på torget under VM i 1997. Da var det plass til 30 000 grunnet andre sikkerhetskrav og annerledes utforming på torget.

400 lokale kulturaktører 

– Under åpningsseremonien vil det være 400 kulturaktører på scenen i løpet av 45 minutter. Dette er en lokal kulturmønstring som hele Trøndelag er en del av, sier Kim Orerød, seremonisjef i Ski-VM 2025.

Ski-VM ble nylig kvalifisert for Tilgjengeligmerket, som det første idrettsarrangementet i Norge. I praksis betyr det blant annet at hovedscenen er trinnløs, slik at parautøverne kan få den samme opplevelsen som de andre utøverne, og at torgscenen er tilrettelagt for HC-tribune. I tillegg blir det tilrettelagt med skrivetolkning (det som sies på scenen tekstes live på mobilen) og døvetolk.

– Folk kommer ikke til å skjønne hva som slår dem når de ser åpningsseremonien og den blir et frempek til resten av Ski-VM. Alt som skjer på torget kommer med gåsehudgaranti, sier Orerød med et glimt i øyet.