Fyrtårnsprosjekter

Trondheim 2025 skal legge til rette for bærekraftig verdiskapning og videreføre en (bære)kraftig arv til Trondheim og Trøndelag.

Utvalgte bærekraftsmål

Ski-VM Trondheim 2025 har prioritert seks bærekraftsmål hvor vi mener det er mulig å påvirke verden til et bedre sted.  

Vi har en tydelig rolle som sosial entreprenør og skal være en inkluderende arena for alle.  

Bærekraftsmål - prioriterte

bærekraftsmål nr 3: God helse og livskvalitet:

Barnas mini-VM og AktiVM

Bærekraftsmål nr 3 - God helse og livskvalitet

Trondheim 2025 setter fokus på sosiale og fysiske aktiviteter tilpasset alle grupper. Vi skal inspirere til økt aktivitet for en bedre folkehelse og økt livskvalitet.  

Vi har definert følgende to fyrtårnprosjekter for FN-mål nr. 3:

  • AktiVM

AktiVM er folkehelseprosjektet til Trondheim 2025. Tiltaket skal engasjere og inkludere hele befolkningen med fysisk og sosial aktivitet i oppladningen til tiårets største folkefest i Norge:  

  • VM-løypa  
  • VM-strikk
  • Kronprinsparetsfond
  • Early Birds
  • Barnas mini-VM

Barnas mini-VM er en omreisende skikarusell som skal bidra til å skape gode skiopplevelser i nærområdet. Barnas mini-VM skal være en arena for tilføring av arrangementskompetanse. Vinteren 2023/24 besøkte Ski-VM 40 steder der lek og skiglede var i hovedfokus. Vinteren 2024/25 skal vi besøke 40 steder.

bærekraftsmål nr 9: Industri, innovasjon og infrasturktur

Snø for fremtiden og måling av bærekraft

Bærekraftsmål nr 9 - Industri, innovasjon og infrastruktur

Trondheim 2025 skal være en drivkraft for innovasjon og være et forbilde for andre arrangører. Vi skal tilrettelegge for nye løsninger, bidra til økt kompetanse og være en katalysator for bærekraftig arbeid. Vi bidrar også i utviklingen av klimaverktøy for måling av bærekraft.

Vi har definert følgende to fyrtårnprosjekter for FN-mål nr. 9:

  • Snow for the future

Trondheim 2025 deltar i styringsgruppen i forskningsprosjektet "Snow for the Future". Prosjektet, som handler om utvikling av effektiv og klimavennlig snøproduksjon i varmere temperaturer, er viktig for skisportens videre eksistens. "Snow for the Future" ble brukt for å utvikle Ski-VM 2025 sin snøplan for å sikre snøgaranti til prøve-VM og VM.  

  • Måling - Green Producers Tool

I samarbeid med Norges Skiforbund (NSF) er Ski-VM 2025 pilot for alle FIS-arrangører i utviklingsarbeidet av klimaverktøyet Green Producers Tool. Verktøyet, som er tilpasset idrettsarrangement for å redusere CO2-avtrykket i skiidretten, tilfører idretten en helt ny forskningsbasert og grundig måte å måle utslipp på. Trondheim 2025 bruker verktøyet for å overlevere et detaljert klimaregnskap til VM-arrangør i 2027. 

bærekraftsmål nr 10: Mindre ulikhet

Arbeidsinkluderende arena og like muligheter innen idretten

Bærekraftsmål nr 10 - Mindre ulikhet

Trondheim 2025 er et mesterskap for alle. Med fokus på inkludering, mangfold og like muligheter utvikler vi kompetanse og lokal verdiskaping.

Vi har definert følgende to fyrtårnprosjekter for FN-mål nr. 10:

  • VM som arbeidsinkluderende arena

Trondheim 2025 skal aktivt bruke Ski-VM til å redusere utenforskapet og inkludere flere i samfunns- og arbeidslivet. Sammen med samarbeidspartnere skal vi legge til rette og aktivt bidra til inkludering.

  • Like muligheter innen idretten

Trondheim 2025 skal utfordre etablerte sannheter knyttet til likestilling og integrering i idretten. Vi skal være en rollemodell for fremtidige mesterskap.    

  • For første gang er para-langrenn inkludert i VM-programmet
  • Ski-VM er det første verdensmesterskapet i nordiske grener som gir kvinner og menn like premiepenger
  • Trondheim 2025 har jobbet for èn ekstra VM-øvelse for kombinertkvinnene, samt innføre miks lagkonkurranse i hopp stor bakke  

bærekraftsmål nr 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

Plastsmart ski-VM og kortreist mat

Bærekraftsmål nr 12 - Ansvarlig forbruk og produksjon

Trondheim 2025 vil redusere fotavtrykket med et bevisst forhold til gjenbruk, innkjøp og handel med lokale produsenter som prioriterer bærekraftig forbruk og produksjon.

Vi har definert følgende to fyrtårnprosjekter for FN-mål nr. 12:

  • Plastsmart ski-VM

Vi skal bidra til løsninger for å gjøre utendørs vinterarrangement mer plastsmart. Vi skal redusere unødvendig plastbruk og fremme gjenbruk. Vi skal sørge for regionale ringvirkninger slik at store og små arrangementer lærer og håndterer plastbruken på en mer bærekraftig måte. Vi skal engasjere og lære den nye generasjonen om smart plastbruk og viktigheten av å unngå forsøpling.  

  • Bærekraftig og kortreist mat

Trondheim 2025 skal utnytte lokale og gode råvarer fra havet, sjøen, landbruket og fjellet. Vi skal synliggjøre den trønderske matregionen og presentere regionens matidentitet og historie med et bærekraftig matkonsept i samarbeid med lokale matprodusenter.  

bærekraftsmål nr 13: Stoppe klimaendringene

Fra avfall til ressurs, transport og mobilitet

Bærekraftsmål nr 13 - Stoppe klimaendringene

Som VM-arrangør skal vi oppfordre til ansvarlige valg hos oss selv, våre utøvere, vårt publikum, våre samarbeidspartnere og leverandører for å redusere klimaavtrykket.

Vi har definert følgende to fyrtårnprosjekter for FN-mål nr. 12:

  • Fra avfall til ressurs

Vi skal organisere og legge til rette for løsninger som sikrer resirkulering, gjenbruk og riktig avfallshåndtering.

  • Transport og mobilitet

Trondheim 2025 skal frakte utøvere, publikum, media og akkrediterte gjester med miljøvennlig transport. Vi skal også tilby sykkel- og skiparkering i VM-arenaen.

bærekraftsmål nr 17: Samarbeid for å nå målene

SPOR og Ungt lederprogram

Bærekraftsmål nr 17 - Samarbeid om å nå målene

Trondheim 2025 skal være en samarbeidsarena som bygger kompetanse og fremmer bevissthet om bærekraftig verdiskaping.

Vi har definert følgende to fyrtårnprosjekter for FN-mål nr. 17:

  • SPOR

Ski-VM har etablert bedriftsnettverk SPOR for å drive bærekraftig verdiskapning med VM som virkemiddel. Gjennom åpenhet og transparens vil vi tilgjengeliggjøre vårt bærekraftarbeid for alle.

  • Ungt lederprogram

Trondheim 2025 har utviklet et ungt lederprogram for unge mellom 18-26 år med fokus på ledelse, bærekraft, arrangement og teknologi. Vi er med på å utvikle neste generasjon ledere.

Kontaktperson

Ola Rønning